Q&A
Jodhpur_boots_carmina_865_fadl

Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο τα Chelsea boots, αλλά είναι πολύ πιο κομψά. Photo credit: carminashoemaker.com

Τα μποτίνια που φοράμε σήμερα και φτάνουν μέχρι τον αστράγαλο, είτε είναι με κορδόνια είτε με λουρί είτε με ελαστικό στα πλάγια, αποτελούν καρπό της συνεύρεσης αγγλικής αποικιοκρατίας, ιππασίας και Νότιας Ασίας. Ένα αμάλγαμα που θα έφερνε την επανάσταση στον κόσμο του ανδρικού παπουτσιού, ο οποίος, εκείνη την εποχή, περιλάμβανε μόνο ψηλές μπότες.

Οι Ευρωπαίοι ιππείς, κυρίως οι στρατιωτικοί, φόραγαν πάντα δερμάτινες μπότες μέχρι το γόνατο, και ενίοτε και πάνω από αυτό, ώστε να προστατεύουν τον αστράγαλο και την κνήμη από την τριβή με τους αναβολείς και τις αρτάνες και, στη μάχη, από τα χτυπήματα των εχθρικών σπαθιών. Αν αυτός ο τύπος μπότας είναι πολύ χρήσιμος όταν είσαι έφιππος, γίνεται πολύ κουραστικός άμα είσαι πεζός, εξαιτίας της ακαμψίας του πάνω μέρους που εμποδίζει το βάδισμα. Χώρια ότι είναι πανάκριβος.

Λέγεται μάλιστα πως όταν οι άντρες άρχισαν να κυκλοφορούν με μπότες ιππασίας μέσα στην πόλη, ο διάσημος δανδής της εποχής (18ος αι.) Richard “Beau” Nash τους σταματούσε στο δρόμο και τους έλεγε: «Αγαπητέ κύριε, έχετε ξεχάσει το άλογό σας».

Όταν οι Άγγλοι εγκαταστάθηκαν στην Ινδία, όπου η θερμοκρασία και η υγρασία φτάνουν σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την Ευρώπη, έγινε γρήγορα κατανοητό στους αξιωματικούς του ιππικού ότι τους χρειαζόταν ένας άλλος τύπος παπουτσιού που θα προστάτευε το πόδι και τον αστράγαλο δίχως να φυλακίζει τη γάμπα σ’ ένα είδος φορητής σάουνας.

Χρειαζόταν επίσης, για να περπατάνε στους στάβλους και στους στρατώνες, ένα παπούτσι άνετο και πρακτικό, αλλά με το οποίο θα μπορούσαν να καβαλικέψουν άμα παρίστατο ανάγκη. Το παπούτσι, πέραν των άλλων, θα έπρεπε να έχει στρογγυλεμένη μύτη, ώστε να μην σφηνώνει στον αναβολέα σε περίπτωση πτώσης, και ένα τακούνι που να μην επιτρέπει στο πόδι να γλιστράει.

Οι Ινδοί ιππείς του Jodhpur είχαν αδυναμία σ’ ένα λουρί που έκανε το γύρο του αστραγάλου και έκλεινε με μια αγκράφα, οπότε αυτός ο τύπος μπότας, όπως και το παντελόνι, πήραν το όνομα της περιοχής.
Jodhpur_boots_carmina_865_l (1)

Το καφέ είναι το ιδανικό χρώμα για τα μποτάκια αυτά που πάνε με όλα, και όσο παλιώνει θα ομορφαίνει.

Στην Ινδία, οι Άγγλοι ανακάλυψαν ενθουσιασμένοι τις στολές ιππασίας που ήταν τότε του συρμού στο Jodhpur, το οποίο είναι τρόπον τινά το κέντρο της ινδικής ιππασίας. Οι ασύγκριτοι καβαλάρηδες της περιοχής είχαν υιοθετήσει από το 1890 μια στολή εξαιρετικά άνετη και καλά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, την οποία αποτελούσε μια περισκελίδα πολύ φαρδιά στο ύψος της λεκάνης που στένευε γύρω από τα γόνατα και τους αστραγάλους, τα οποία έφεραν δερμάτινες ενισχύσεις, και η οποία φοριόταν με μποτίνια που σταμάταγαν ακριβώς πάνω απ’ τον αστράγαλο.

Αυτό το είδος κιλότας ιππασίας, το οποίο σε εντίθεση με το δυτικό παντελόνι δεν παρεμπόδιζε την ελευθερία κινήσεων του ιππέα, υιοθετήθηκε τάχιστα από τους Άγγλους, όπως και το χαμηλό μποτάκι. Κι αυτό για έναν επιπλέον λόγο, αισθητικής φύσεως αυτήν τη φορά, που δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους αξιωματικούς: και τα δύο κολάκευαν τη σιλουέτα.

Αυτά τα χαμηλά μποτάκια, ή “ankle boots”, μπορούσαν να κλείνουν με διάφορους τρόπους. Οι Ινδοί ιππείς του Jodhpur είχαν αδυναμία σ’ ένα λουρί που έκανε το γύρο του αστραγάλου και έκλεινε με μια αγκράφα, οπότε αυτός ο τύπος μπότας, όπως και το παντελόνι, πήραν το όνομα της περιοχής, στην οποία ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να φτιάχνονται στο χέρι.

Το πλεονέκτημα αυτού του στυλάτου παπουτσιού είναι η ευκολία του. Μπορεί να φορεθεί με ένα τζην ή ένα chino μαζί με δερμάτινο μπουφάν και Oxford πουκάμισο, αλλά μπορείς κάλλιστα να το βάλεις και μ’ ένα γκρίζο φανελένιο κοστούμι, χωρίς ρεβέρ όμως κάτω. Και προς Θεού, μη χώνετε το πανελόνι από μέσα. Τα Jodhpur δεν είναι φτιαγμένα για κάτι τέτοιο, οπότε θα δείχνετε χάλι μαύρο.

Σήμερα, πολλές μάρκες προτείνουν πλέον αυτόν τον τύπο παπουτσιού, αλλά οι φόρμες και οι αναλογίες δεν είναι πάντα πετυχημένες. Το επισημαίνω γιατί μ’ αρέσουν πολύ τα Jodhpur. Βρίσκω ότι έχουν μεγάλο αισθητικό ενδιαφέρον, προσδίδουν κύρος και σε κάνουν αμέσως να συμπεράνεις ότι ο κάτοχός τους είναι άνθρωπος με γούστο. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο τα Chelsea boots, αλλά είναι πολύ πιο κομψά. Θα μπορούσα να πω ότι εξάπτουν και τη φαντασία, ιδίως όταν αποκαλύπτεται ένα λουρί που φέρνει δυο φορές βόλτα τον αστράγαλο.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί να προσφέρεις λουλούδια σε μια γυναίκα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top