Το εσωτερικό του κτιρίου έμεινε ανέπαφο.

    Το Καρίπειο Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη έχει τη δική του μακρά ιστορία. Η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 19ου αι. (1870-1880) και  αρχιτέκτονας ήταν ο Vitaliano Poselli. Ιδιοκτήτης αναφέρεται ο Abdurrahman Bey, γιος του Suleyman και  ότι αποτέλεσε την κατοικία του επίσημου αντιπροσώπου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Μακεδονία.

    Ακόμη και τα froral σχέδια στους τοίχους έμειναν ως είχαν.

    Κατά την απελευθέρωση, το κτίριο πυρπολήθηκε, ωστόσο η φωτιά περιορίστηκε στο ισόγειο και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Το 1928 το ακίνητο αγοράζει ο επιπλοπώλης Σ. Νοτταρίδης αντί 425.000 δρχ. Από τον κληρονόμο του ανωτέρω, το ακίνητο περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ιατρού Αλέξανδρου Καρίπη, με ευθύνη και πρωτοβουλία του οποίου, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Θ.Π., εκπονήθηκε μελέτη αποκαταστάσεως από το Υπουργείο Πολιτισμού (4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων). Για χρόνια στέγασε το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

    Η κατασκευή του Καρίπειου Μελάθρου χρονολογείται στα τέλη του 19ου αι.

    Το διατηρητέο κτήριο επί της οδού Ολυμπιάδος 35 Β στην Άνω Πόλη, πλέον στεγάζει τα γραφεία του αρχιτεκτονικού γραφείου Urban Soul Project. Οι αρχιτέκτονες σεβάστηκαν απόλυτα την ιστορικότητα του κτιρίου, γι’ αυτό και διατήρησαν ανέγγιχτο το εσωτερικό του. Το μόνο που χρειάστηκε να προσθέσουν ήταν τα έπιπλα και τα φωτιστικά.

    Εσωτερική και εξωτερική όψη.

    Οι εσωτερικοί τοίχοι και οι οροφές καλύπτονται από μοτίβα και froral τοιχογραφίες που έδωσαν και την έμπνευση για τον σχεδιασμό των επίπλων, των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γραφεία «ακολουθούν» την χρωματική παλέτα κάθε ξεχωριστού δωματίου, ενώ τα έπιπλα είναι από ελαφρύ μέταλλο. Τα φωτιστικά είναι φτιαγμένα από τους ανθρώπους του Urban Soul Project.

    Τα γραφεία ακολουθούν τη χρωματική παλέτα κάθε δωματίου.

    Η πίσω αυλή μετατράπηκε σε ένα ανοιχτό σκηνικό, ενώ έχει διατηρηθεί ακόμη και το αμπέλι που δημιουργεί μια φυσική και ευχάριστη τέντα-θόλο.

     

    Φωτογραφίες:  Kimberley Powell
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Δύο οργανικά μινιμαλιστικές κατοικίες στην Άνδρο – «Ουάου» ενσωμάτωση στο άγριο τοπίο.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top