Blazer, Barbour και όλα τα ενδιάμεσα και κλασικά.

Καθώς ζω στο Λονδίνο, συχνά φίλοι μου από την Ελλάδα με ρωτάνε «ποιά είναι η πεμπτουσία βρετανικού ενδυματολογικού στυλ». Η απάντησή μου προκύπτει πηγαία και εύκολα: «Ο ενδυματολογικός κώδικας του νέα Βασιλέα Καρόλου Γ΄είναι τυφλοσούρτης για το βρετανικό στυλ».

Mε μικρό windowpane ή pin-stripe.

Το στυλ του Βασιλέα είναι παραδοσιακό και κλασικό χωρίς όμως να είναι βαρετό.

Και τούτο διότι ο συνδυασμός χρωμάτων (γήινα, πράσινα, μπλε), τα υλικά του υφάσματος (μάλλινα, λινά), τα αξεσουάρ του ενδύματος (π.χ. signet δαχτυλίδια) και η τεχνοτροπία των ραφών και σχεδίων αναδεικνύουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συχνά υποτιμημένης βρετανικής μόδας. Αν και εδώ δεν μιλάμε για εφήμερη μόδα αλλά για διαχρονικό στυλ.

Σήμα κατατεθέν τα signet δαχτυλίδια του.

Το στυλ του Βασιλέα είναι παραδοσιακό και κλασικό χωρίς όμως να είναι βαρετό. Προσέξτε το αυτό, εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Τρία είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τη σχέση του νέου μονάρχη με το στυλ: η εμφανής απόλαυση που λαμβάνει από τους ενδυματολογικούς του πειραματισμούς, πως φοράει τα ρούχα του, δεν τον φοράνε εκείνα και ότι το στυλ του υπερακοντίζει όποια σωματικά μειονεκτήματα, που δεν εμπόδιζαν, λόγου χάρη, τον πατέρα του με την επιβλητική κορμοστασιά, Πρίγκιπα Φίλιππο.

Από μικρός είχε χαρακτηριστική άνεση στο να συνδυάζει σχέδια και υφές.

Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για το σταυρωτό κοστούμι από τον τρόπο που τα φοράει ο νέος Βασιλέας.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για το doublebreasted (σταυρωτό) κοστούμι από τον τρόπο που τα φοράει ο νέος Βασιλέας. Μια μόδα που, δυστυχώς, έχει ατονήσει στην Ελλάδα και ευρύτερα. Σταυρωτά κοστούμια προσεγμένα στις ραφές τους, στους ώμους και στην απόληξή τους γύρω από τους μηρούς – η αναλογία, κύριοι, σε αυτού του είδους το ένδυμα είναι κρίσιμη, it can make you or it can break you.

Three-piece και business κοστούμια σε κορυφαία υφάσματα και πάντα bespoke.

Φοράει για χρόνια τα ίδια παπούτσια (oxford) και τα ίδια κοστούμια, διότι είναι φτιαγμένα από καλά υλικά.

Έπειτα οι γραμμές των κοστουμιών και τα άλλα σχέδια (pin stripe, glen plaid κλπ.) παντρεύονται θαυμαστά με τις γραβάτες και τις pochettes του. Πραγματικά, δεν μπορεί να γίνουν καλύτεροι οι συνδυασμοί διότι είναι μεν ακαδημαϊκοί, αλλά μοιάζουν αβίαστοι. Επιπλέον, όποιος παρακολουθεί τον Βασιλέα στις δημόσιες εμφανίσεις του θα διαπιστώσει πως φοράει πολλές φορές για χρόνια τα ίδια παπούτσια (oxford) και τα ίδια κοστούμια, διότι είναι φτιαγμένα από καλά υλικά και ο ίδιος τα περιποιείται, όπως πρέπει να κάνει κάθε καλοντυμένος άνδρας και όχι fashion victim.

Προσέχει πάντα τις pochettes του (φωτογραφία: Dan Marsh).

Σκεπτικοί αναγνώστες μπορούν, φυσικά, να αντιπαρατάξουν πως ο νέος Βασιλέας έχει τα χρήματα και τους ειδικούς ενδυματολογικούς συμβούλους για να ντύνεται θαυμάσια. Μονάχα που αν τα χρήματα ή ένας βαλές ήταν εγγύηση ενδυματολογικής επιτυχίας, ο κόσμος μας (και οι νεόπλουτοι ανάμεσά μας) θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα (φευ!).

Με στρατιωτική στολή (φωτογραφία: Kirsty O’Connor).

Τα ανοιχτόχρωμα κοστούμια που επιλέγει ορισμένες φορές -όπως αυτά που φορούσε στην Ελλάδα- δεν ταιριάζουν με την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα του.

Φυσικά και αυτός κάνει λάθη: για παράδειγμα τα ανοιχτόχρωμα κοστούμια που επιλέγει ορισμένες φορές -όπως αυτά που φορούσε στην Ελλάδα- δεν ταιριάζουν με την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα του. Επίσης, την παραδοσιοκρατική αντίληψη του υπογράφοντος για τις τελετουργίες, στεναχώρησε η επιλογή του να μην φορέσει τα παραδοσιακά βασιλικά ενδύματα, που είχε φορέσει ο πατέρας του κατά την ενθρόνισή του, επιλέγοντας αντίθετα τη στρατιωτική του στολή.

Μικρός δεν λησμονούσε ποτέ και το λιγότερο formal ντύσιμο (φωτογραφίες: thetimes.co.uk).

Τελικά, ο Βασιλέας Κάρολος Γ΄ έχει αποδείξει πως διαθέτει την ικανότητα να εντοπίζει, να τελειοποιεί και να διατηρεί μέσα στο χρόνο την σιγουριά στις ενδυματολογικές του επιλογές. Με τη σειρά του, αυτό του προσδίδει την επιπλέον αυτοπεποίθηση που οι επικριτές του του αρνούνται. Ο συμβολικός ρόλος του Μονάρχη σε μία σύγχρονη βασιλική οικογένεια και συνταγματική μοναρχία δεν θα μπορούσε να αποτυπώνεται καλύτερα από την εικόνα του Καρόλου Γ΄και σε αυτό, κακά τα ψέμματα, βοηθούν και τα ρούχα.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το Ascot tie και πώς το φοράμε;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top