Ο Αλέξανδρος Ξανθάκης και ο Βασίλης Φιλιππαίος είναι τα δύο πρόσωπα πίσω από το Krama Studio. (Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη)

  Βλέποντας μόνο τα στυλό και τα μηχανικά μολύβια των Krama Studio, νιώθεις αυτό το πετάρισμα όχι στο στομάχι, αλλά στα βλέφαρα γιατί συνειδητοποιείς ότι έχεις ένα design item μπροστά σου που θέλεις να το αποκτήσεις και να το χρησιμοποιήσεις.

  Δεν είναι απλά ένα μέσο για να γράψεις, αλλά για να δημιουργήσεις κάτι όμορφο και κομψό όπως αυτό που κρατάς στα χέρια σου.

  Υπάρχει μία ποιότητα στο άγγιγμα, κάτι πρωτόγνωρο σε αυτές τις δημιουργίες του Βασίλη Φιλιππαίου και του Αλέξανδρου Ξανθάκη. Ο πρώτος είναι εξειδικευμένος κατασκευαστής σε clean- cut δομές και tailor-made κατασκευές και ο δεύτερος είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος Ελληνογάλλος industrial designer, με σπουδές στο Παρίσι.

  Σε μερικές μέρες ετοιμάζουν ένα kickstarter, προκειμένου να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή στυλό και μηχανικών μολυβιών, αλλά και μίας σειράς γυαλιών.

  «Η ιδέα ξεκίνησε αυθόρμητα αμέσως μετά το σχεδιασμό του αρχικού μας προϊόντος που είναι ένα clipboard με πατέντα στο έλασμα του. Μετά από αυτό λοιπόν θελήσαμε να παντρέψουμε το μπλοκ με ένα στυλό. Το στυλό είναι ένα τόσο χρηστικό και καθημερινό αντικείμενο που πήρε σάρκα και οστά μέσα από το σχεδιαστικό πρίσμα του Άλεξ. Έτσι, μέσα από διάφορες δοκιμές, το στυλό μας έγινε ένα κομψό προϊόν design, που συνδυάζει τη μοντέρνα αισθητική και τα σύγχρονα υλικά. Μάλιστα, μας άρεσε τόσο πολύ το αποτέλεσμα που τελειοποίησαμε το σχέδιο σχεδιάζοντας και μηχανικό μολύβι. Αυτό είναι και το item που επιλέχτηκε από τον Κώστα Βογιατζή (aka Yatzer) για την εβδομάδα design του Μιλάνου για τον εορτασμό των 10 χρόνων του Yatzer.com στο design το 2016», μας είπε ο Βασίλης Φιλιππαίος.

  Η ιδέα των δύο designers γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και ένα εκλεπτυσμένο εργαλείο γραφής (στυλό – μολύβι), υψηλής ποιότητας με αυθεντική και διαχρονική ταυτότητα που καταφέρνει να εξισορροπεί το βάρος και την ισορροπία στην γραφή. Το στυλό μπορεί να υποστηρίξει κάθε ανταλλακτικό roller ball, μολύβι ή stylus touch για tablets.

  Κράμα είναι η ανάμιξη δύο ή περισσότερων μετάλλων ή άλλων υλικών, με το τελικό μείγμα να παρουσιάζει μια ομοιογένεια.

  Επιπλέον δημιούργησαν ένα clip board από αλουμίνιο με εξαιρετικά μοντέρνα αίσθηση και με παγκόσμια πατενταρισμένη δομή που δεν διαθέτει καμία συγκόλληση, κόλλα ή καρφιά αλλά και τα τρία μέρη συγχωνεύονται σταθερά, με την εφαρμογή πίεσης, «ένα εργαλείο» που μπορεί να συνοδεύσει αρχιτέκτονες, γιατρούς, δημοσιογράφους, φοιτητές και κάθε είδους επαγγελματία που ένα τέτοιο statement αντικείμενο διευκολύνει στην δουλειά του.

  Απώτερος σκοπός τους είναι να μπορέσουν να συνεργαστούν με εξειδικευμένους ανθρώπους ανά τον κόσμο, ώστε να αυτοματοποιήσουν την παράγωγή τους, όσο είναι δυνατό, γιατί μην ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος της διαδικασίας διεργασίας κι αποστολής γίνεται με το χέρι.

  Τι είναι αυτό που τους διακρίνει; Σίγουρα, η επίμονη, η υπομονή και η μεγάλη αγάπη προς την ποιότητα του αντικειμένου τους. Το moto του brand είναι «Functional Luxury / Future Classics» και δεν είναι τυχαίο! Πρόκειται για πολυτελή προϊόντα που είναι απόλυτα χρηστικά, για άνδρες και γυναίκες, που τους ενδιαφέρει η αισθητική και το design και παράλληλα είναι κάτι φουτουριστικό που μπορεί να γίνει κλασικό μέσα στον χρόνο.

  Η ονομασία της Krama studio προέρχεται από το Ελληνικό αντίστοιχο του «Κράμα» που ετυμολογικά σημαίνει την ανάμιξη δύο ή περισσότερων μετάλλων ή άλλων υλικών, με το τελικό μείγμα να παρουσιάζει μια ομοιογένεια.

  Μόνο ότι βρίσκεις τις δημιουργίες τους στα design shops των μουσείων Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης και του Λούβρου στο Παρίσι, λέει πολλά.

  Σε μερικές μέρες ετοιμάζουν ένα kickstarter, προκειμένου να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγη στυλό και μηχανικών μολυβιών -καθώς οι παραγγελίες ανά τον κόσμο όλο και αυξάνονται-, αλλά και μίας σειράς γυαλιών. Ποιά είναι η διαδικασία όμως αυτής της δράσης; Ο industrial designer, Αλέξανδρος Ξανθάκης μας εξηγεί:

  «Ο δημιουργός του project φτιάχνει μια σελίδα στο Kickstarter, στην οποία περιγράφει το σχέδιό του, το ποσό που χρειάζεται και την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να το συγκεντρώσει. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, μια ταινία, ένας 3D εκτυπωτής, ένα ρολόι, οτιδήποτε. Χρήματα μπορεί να δώσει ο καθένας (ακόμα και 1 ευρώ). Αν το ποσό δεν συγκεντρωθεί μέχρι το deadline, όλοι παίρνουν τα χρήματά τους πίσω και το σχέδιο ακυρώνεται. Αν συγκεντρωθεί, το Kickstarter κρατά το 5% και αποδίδει τα υπόλοιπα στον δημιουργό για να ξεκινήσει το σχέδιό του».

  «Τα design shops ήταν πάντα ένας από τους στόχους μας. Σε διάφορα ταξίδια που κάναμε κυριολεκτικά πόρτα- πόρτα απευθυνθήκαμε στους υπεύθυνους των καταστημάτων και πιστεύοντας στις δυνάμεις μας και στη δύναμη του προϊόντος μας βρήκαμε άμεση ανταπόκριση».

  Η ποιότητα της δουλειάς των δύο δημιουργών έχει αναγνωριστεί με διάφορους τρόπους. Μόνο το γεγονός ότι τα βρίσκεις στα design shops των μουσείων Μπενάκη (κτίριο Κριεζώτου), Κυκλαδικής Τέχνης και του Λούβρου στο Παρίσι, λέει πολλά.

  «Τα design shops ήταν πάντα ένας από τους στόχους μας. Σε διάφορα ταξίδια που κάναμε κυριολεκτικά πόρτα- πόρτα απευθυνθήκαμε στους υπεύθυνους των καταστημάτων και πιστεύοντας στις δυνάμεις μας και στη δύναμη του προϊόντος μας βρήκαμε άμεση ανταπόκριση. Ο Άλεξ -λόγω καταγωγής- απευθύνθηκε αρχικά στο design shop του Λούβρου και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του Κώστα Βογιατζή, μπήκαμε στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» τονίζει ο Βασίλης Φιλιππαίος.

  //Για να δείτε την ολοκληρωμένη συλλογή και να αποκτήσετε τον κωδικό που σας ταιριάζει, μπορείτε να μπείτε στο site των Krama studio, στο Instagram και στο Facebook.

   

  Διαβάστε ακόμα: Η Antiqua της νέας εποχής

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top