kydos_pochette_blue

Το μεταξωτό αυτό λουλούδι παραμένει στητό στο πέτο χωρίς να “μαραίνεται” και δεν τσαλακώνεται σε όσες τσέπες και αν παραχωθεί.

Βγάζω το καπέλο στον ελληνικό οίκο  ΚΥΔΟΣ γι αυτή την τόσο απλή και γοητευτική ιδέα: Να φτιάξει pochettes, μαντηλάκια για το πέτο δηλαδή, με σχέδια από τη σκυριανή παράδοση.

Μη σας ακούγεται παράξενο και πολύ περισσότερο παράταιρο. Είναι μεν ασυνήθιστο αλλά εξαιρετικά ταιριαστό. Τολμώ να πω ότι αυτό το μαντήλι θα ήταν άξιο να στολίσει την τσέπη στο στήθος του σακακιού ενός ευπατρίδη όπως ο Αντώνης Μπενάκης, αν εκείνος ζούσε σήμερα.

Μπορώ άνετα να τον φανταστώ, «ωραίο ως Έλληνα», με το παχύ μουστάκι του και το τουίντ κοστούμι από τη Savile Row, να φορά μια σκυριανή ποσέτ στα εγκαίνια μιας τολμηρής έκθεσης στο μοντέρνο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς αλλά και σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι ή σε ένα board room στη Σαγκάη. Με την άνεση και την αυτοπεποίηθηση του διεθνούς Έλληνα που φτάνει παντού, αφού ξέρει καλά από που κρατά η σκούφια και το… μαντήλι του.

pocket-squares

Στις παραστάσεις που προέρχονται από το οικογενειακό σεντούκι του ιδιοκτήτη ο τσαλαπετεινός συμβολίζει τη γονιμότητα, το καράβι το αέναο πέρασμα της ζωής και τα λουλούδια τη νεότητα και την ομορφιά.

Τί παραπάνω έχουν οι παραστάσεις που βλέπουμε σε εκλεκτά μεταξωτά μαντήλια Γαλλικών οίκων που εικονίζουν ελαφαντάκια, παγώνια, ανανάδες ή fleurs de lys; Γιατί να μοστράρουμε και πολύ περισσότερο να ζηλεύουμε τα αναγεννησιακά μοτίβα των Ιταλών ή τα καρό των σκοτσέζικων ταρτάν, και να μη στρεφόμαστε στον ανεξερεύνητο πλούτο της λαογραφίας μας για να βάλουμε μια πινελιά χρώματος, ένα παιχνιδιάρικο τουίστ στην εμφάνισή μας;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός τόπος καταμεσής του Αιγαίου, ίσως το μοναδικό νησί αυτού του σχετικά μικρού μεγέθους, όπου η λαϊκή χειροτεχνία παραμένει ζωντανή. Από τα ξυλόγλυπτα έπιπλα μέχρι τα πανέμορφα κεραμικά, οι εφηρμοσμένες τέχνες δεν είναι μόνο για τουριστική κατανάλωση αλλά ζουν μέσα στα σπίτια αρκετών σκυριανών.

Τί παραπάνω έχουν τα fleurs de lys των Γάλλων ή τα καρό των σκοτσέζικων ταρτάν, από το παλίμψηστο της δικής μας λαογραφίας;

kydos-silk-pocket-square-3Ειδικά τα σχέδια των σκυριανών κεντημάτων, έκρυβαν πάντοτε συμβολισμούς. Η κάθε οικογένεια νοικοκυραίων και καπεταναίων που σεβόταν τον εαυτό της φύλαγε τα δικά της μοτίβα με μυστικότητα για να μην αντιγραφούν και τα παρέδιδε με εραλδική προσήλωση από γενιά σε γενιά, για να ταξιδέψουν μέσα στους αιώνες.

Στα μαντήλια του ΚΥΔΟΣ των οποίων οι παραστάσεις προέρχονται από το οικογενειακό σεντούκι του ιδιοκτήτη, ο τσαλαπετεινός συμβολίζει τη γονιμότητα, το καράβι το αέναο πέρασμα της ζωής και τα λουλούδια τη νεότητα και την ομορφιά.

Η σειρά κυκλοφορεί σε τρεις εξίσου όμορφες επιλογές. Τα χρώματα (θαμπό μπλε, βαθύ μπορντώ, λαμπερό λαδί), τα θέματα (καράβια, λουλούδια, γοργόνες, αστέρια), η ναΐφ κλίμακα των παραστάσεων, η λαϊκή, σχεδόν παιδική πινελιά του καλλιτέχνη, όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα αρμονικό τεχνούργημα που δεν διστάζω να χαρακτηρίσω συγκινητικό.

Έπειτα έχει μεγάλη σημασία το φινίρισμα χωρίς το οποίο το μαντήλι αυτό θα ήταν “απλώς” ένα όμορφο, τετράγωνο κομμάτι ύφασμα: Τις τέσσερις πλευρές του περιγράφει ένα πολύ κομψό “φυτιλάκι”, αποτέλεσμα της ραφής στο χέρι. Οι μοδίστρες του ΚΥΔΟΣ εκτελούν το λεγόμενο “hand rolled” finish ράβοντας ένα προς ένα τα μαντήλια ολόγυρα.

kydos_

Προσέξτε το φινίρισμα με το “φυτίλι” στην άκρη του μαντηλιού που μόνο η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να χαρίσει. Οι pochettes ράβονται μία προς μία στο χέρι, και όχι σε μηχανή.

Τέλος, θα σταθούμε στην ποιότητα του Ελληνικού, ανάλαφρου μεταξιού από το Σουφλί: Εκπάγλου στιλπνότητας, γίνεται ένα ζωηρό μπουμπούκι με μια σχεδόν τυχαία κίνηση του χεριού. Το φοράς βγαίνοντας από την πόρτα, με μια τελευταία ματιά στον καθρέπτη. Το μεταξωτό αυτό λουλούδι παραμένει στητό στο πέτο χωρίς να “μαραίνεται”, και δεν τσαλακώνεται σε όσες τσέπες και αν παραχωθεί.

Ξεκινήστε τη δική σας παράδοση μπαίνοντας στο ΚΥΔΟΣ και επιλέγοντας την ποσέτ -ακόμα και μια απλή, λευκή λινή για τους πουρίστες- που ταιριάζει στο προσωπικό σας στυλ.

 

kydos-silk-pocket-square-2Διαβάστε ακόμα: Στο αεροπλάνο με κοστούμι και γραβάτα: Η χαρά να ταξιδεύεις στην τρίχα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top