ski-men

  Τα Lacroix, όπως και να το κάνουμε, είναι τεχνικά πέδιλα για σκιέρ και όχι για ιμιτασιόν χιονοδρόμους. Ανήκουν σε εκείνο το μπουκέτο από εταιρείες που βγαίνουν μέσα από τα σλάλομ και την αδρεναλίνη των δημιουργών τους.

  Πάει καιρός αφότου η Lacroix παρουσίασε το εξτρεμιστικά συλλεκτικό σκι «Courchevel Exlusive». Ήταν το 2008 και η τιμή των €50.000 φάνταζε εξωφρενική ακόμα και για κάτι που έφερνε σε αραβούργημα, προορισμένο προφανώς για όσους συχνάζουν στη λίστα του περιοδικού «Forbes» ή λίγο παραπέρα.

  Σήμερα, το ακριβότερο μοντέλο στη σειρά σκι της Lacroix κοστίζει γύρω στα €8.500 ευρώ και λέγεται «Ultime Black 2». Πώς δικαιολογείται αυτή η ταρίφα; Πρώτον, πρόκειται για πέδιλα περιορισμένης παραγωγής –γύρω στα 100 κομμάτια- και, δεύτερον, η τιμή σχετίζεται και με τα υλικά κατασκευής: ένα διπλό στρώμα τιτανίου με το high tech όνομα «LX Force Treatment» αγκαλιάζει το εσωτερικό του σκι.

  Tι σημαίνει αυτό σε απλά χιονοδρομικά; Καλές στροφές, απόδοση, απορρόφηση των κραδασμών, μελετημένη γεωμετρία και ανθεκτικότητα. Κι αυτό το μαύρο χρώμα που τα βάζει με το λευκό του χιονιού μπορεί να μην δικαιολογεί την τιμή πρίμα βίστα, ωστόσο συμπληρώνει το design λιτά και καθοριστικά. Επιπλέον, ενισχύει την εικόνα της γαλλικής Lacroix ως μιας μπουτίκ εταιρείας σκι, η οποία λέει «α, πα, πα» στη μαζική παραγωγή. Εξ ου και τα μόλις 11 πέδιλα και το 1 σνόουμπορντ της ανδρικής σειράς.

  Ο ιδρυτής, Leo Lacroix έφτιαχνε μόνος του τα σκι του και κατάφερε να κερδίσει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία το 1964. 

  Η απενοχοποιημένη αυτή λιτότητα συνδέεται με την ιστορία της Lacroix και του ιδρυτή της, του ολυμπιονική σκιέρ Leo Lacroix, ο οποίος έφτιαχνε μόνος του τα σκι του, για έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση στους αγώνες. Επειδή όποιος ψάχνει συνήθως βρίσκει, το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία το 1964. Προηγουμένως είχε φτιάξει τα δικά του τούρμπο σκι από fiberglass!

  Ultime 13-14

  Τα “Ultime Black 2” κοστολογούνται €8.500, αλλά βγαίνουν μόνο σε 100 κομμάτια, είναι χειροποίητα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα.

  Αυτή ακριβώς η «προίκα» διατρέχει τη γενεαλογία της Lacroix, η οποία δημιούργησε και τα πρώτα compact σκι για καλύτερη δυναμική και απόδοση. Εναλλακτικά τώρα του «Ultime Black 2», το «Icerunner» (€1.150) με πολυμερές τελείωμα LX Polymer είναι ένα καλό και λογικό παιχνίδι στα πόδια σχεδόν όλων των σκιέρ επιπέδου, εννοείται και των επαγγελματιών. Επίσης είναι μια έξυπνη επιλογή που ανταποκρίνεται στην τάση για σκι εκτός πίστας, καθώς γλιστράει σε όλα τα είδη του χιονιού, από πούδρα έως πάγο.

  Τα Lacroix, όπως και να το κάνουμε, είναι τεχνικά πέδιλα για σκιέρ και όχι για ιμιτασιόν χιονοδρόμους. Ανήκουν σε εκείνο το μπουκέτο από εταιρείες (βλ. Indigo, Stockli) που βγαίνουν μέσα από τα σλάλομ και την αδρεναλίνη των δημιουργών τους. Είναι χειροποίητες εμμονές (κάποια από αυτά) που δεν πηγάζουν από το φαίνεσθαι αλλά από το «γλιστράν» σε συνθήκες χιονιού. Κι όπως όλα τα σπορ στη φύση, έτσι και στο σκι η τεχνολογία και το πάθος έχουν την τελευταία λέξη.

  Info: lacroix-skis.com (παραγγέλνετε και on line).

   

  Διαβάστε ακόμα: Ετοιμάζεστε για το βουνό; Ποιο είναι το ενδεδειγμένο après-ski look; 

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top