O Ντέιβιντ Μπέκαμ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι του αρέσουν τα δερμάτινα τζάκετ και ειδικά αυτά της Belstaff House (Photo by John Phillips/UK Press via Getty Images)

Κλέφτες κι αστυνόμοι. Αμερικανοί και Σοβιετικοί. Χεβιμεταλάδες και πανκ. Μυστικοί πράκτορες και επαναστάτες. Cool guys και άγρια νιάτα. Αεροπόροι και ναύτες. Ποτέ άλλοτε ένα και μόνο ρούχο δεν ένωσε τόσες πολλές -διαφορετικές- κατηγορίες ανθρώπων.

Όχι, δεν φορούν όλοι σακάκι, γραβάτα και πουκάμισο. Υπάρχουν και κάποιοι που ανθίστανται και προτιμούν κάτι περισσότερο casual. Ομοίως, δεν θα δεις παντού να υπάρχει ομοιοτυπία ντυσίματος με βάση τα t-shirts, τα τζιν παντελόνια και τις μπότες. Προφανώς και υπάρχουν άντρες που δεν τα πλησιάζουν και θεωρούν έγκλημα καθοσιώσεως να τα φορέσουν.

Δύσκολα, όμως, θα βρεις άντρα να πει πως ένα δερμάτινο τζάκετ τον αφήνει αδιάφορο. Είναι, άραγε, η φιλοσοφία που θάλλει κάτω από την έννοια του συγκεκριμένου ρούχου; Προφανώς και κάθε ένδυμα κουβαλάει μια δική του ιστορία και είναι ταυτισμένο με ένα σωρό σημασιολογικές ενδείξεις. Ωστόσο, το δερμάτινο είναι πολλά περισσότερα. Είναι ο Τζίμι Στιούαρτ στην ταινία «Night Passage» (1957) και ο Γκάρι Κούπερ στο «For Whom the Bell Tolls», αλλά και ο Χάρισον Φορντ στην κλασική σειρά ταινιών του Ιντιάνα Τζόουνς.

Το δερμάτινο είναι από τα ελάχιστα ρούχα στην γκαρνταρόμπα ενός άντρα που μπορούν να προσαρμοστούν όχι μόνο στις συνθήκες, αλλά και τη διάθεση αυτού που το φοράει.

Το δερμάτινο είναι ο χαρακτήρας του ανδρός, είναι η μενταλιτέ του, είναι η ιδιότητα που έχει να είναι τη μια στιγμή επαναστάτης και την άλλη cool. Να είναι Wild One όπως ο Μάρλον Μπράντο, ο Χόνορ Μπλάκμαν στους Avengers και ο Μάικλ Πέιρ στο Eddie and thr Cruisers.

Αν θέλεις να είσαι μια εκδοχή του Τομ Κρουζ στο Top Gun, ακόμη και σήμερα που έχει περάσει η φρενίτιδα εκείνης της εποχής, μπορείς άνετα να βρεις ένα δερμάτινο αεροπόρου. Αν θέλεις να γίνεις μέλος μιας ροκ μπάντας ή ενός πανκ συγκροτήματος, τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να το κάνεις. Δερμάτινα φορούν οι Metallica, δερμάτινα φορούσαν και οι Sex Pistols.

Το δερμάτινο είναι από τα ελάχιστα ρούχα στην γκαρνταρόμπα ενός άντρα που μπορούν να προσαρμοστούν όχι μόνο στις συνθήκες, αλλά και τη διάθεση αυτού που το φοράει. Και τούτο διότι το δερμάτινο είναι αποτέλεσμα της άποψης που θέλεις να περάσεις για ‘σένα. Είναι ένας αντεστραμμένος καθρέφτης. Μια ένδειξη της εικόνας που κουβαλάς μέσα σου ως αρχέτυπο.

Αίφνης, μπορείς να γίνεις σεπτό μέλος της Brit pop σαν τον Κέλι Τζόουνς των Stereophonics αλλά και «μαχητής» όπως ο Μπραντ Πιτ στο Fight Club. Και, φυσικά, τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος από περσόνες που μπορεί κανείς να ενδυθεί, δίχως να χάσει την ιδιοσυστασία του, φορώντας ένα δερμάτινο. Ωστόσο, ακόμη αν θέλεις να μείνεις ο αναλλοίωτος «εσύ» και κανέναν να μην μιμηθείς, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Αρκεί να επιλέξεις το κατάλληλο δερμάτινο. Δεν είναι όλα τα ίδια κι ας μοιάζουν.

O Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στην ταινία The Aviator.

Το Aviator Jacket

Δερμάτινο Aviator Jacket (Mr P./Mr. Porter).

Ας πούμε, το Aviator Jacket, σαν κι αυτό που φοράει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία The Aviator. Ταιριάζει με χοντρά πουλόβερ, κασκόλ σε σκούρες αποχρώσεις (μαύρο, γκρι, καφέ, βαθύ πράσινο). Το θετικό του είναι δεν σε περιορίζει σε ένα μόνο στιλ, αλλά μπορεί να φορεθεί και σε λιγότερο ροκ καταστάσεις. Πάντως, στις μέρες μας έχει φορεθεί πολλάκις από τους αστέρες της hip-hop σκηνής. Οι παλαιότεροι, φυσικά, το θυμούνται από τον Τομ Κρουζ και την ταινία Top Gun.

Δερμάτινο Rerfecto από την Pepe Jeans.

Το Perfecto Jacket

Tο πλέον προφανές, αλλά σταθερό σε αξία, είναι το Perfecto. Nαι, ακριβώς: είναι αυτό που φοράει ο Μάρλον Μπράντο πάνω στη μηχανή του, παίζοντας το ρόλο του Τζόνι στην κλασική ταινία The Wild One. Εδώ δεν χωρούν παρερμηνείες ή συγχύσεις. Πρόκειται για την επιτομή του wild look. Να σκεφτεί κανείς πως τη δεκαετία του ’50 είχε απαγορευτεί από τα σχολεία των ΗΠΑ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους νέους της εποχής.

Οι τσέπες, τα μανίκια με φερμουάρ, τα κουμπωτά πτερύγια, η επινικελωμένη τετράγωνη αγκράφα στη ζώνη. Τα πάντα παραπέμπουν σε ένα ρούχο εντελώς ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Δεν γίνεται να το μπερδέψεις με κάτι άλλο.

O Mάρλον Μπράντο στο The Wild One φορώντας το κλασικό του Perfecto.

Το Bomber Jacket

Μια εξαιρετική και σίγουρη επιλογή είναι το Bomber jacket. Αυτό κι αν έχει μακρά ιστορία. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα χρόνια ταυτίστηκε με τον αμερικάνικο στρατό, αλλά σύντομα πήρε τη θέση του στο… δρόμο και φυσικά στις ντουλάπες των ανδρών.

Δερμάτινο bomber jacket (Golden Bear/Mr. Porter).

Eίναι σπορ, προσφέρει στιλ και δυναμισμό. Επίσης, κι αυτό δεν γίνεται να το μπερδέψεις με αντίστοιχο άλλο.

Tα πρώτα χρόνια ταυτίστηκε με τον αμερικάνικο στρατό, αλλά σύντομα πήρε τη θέση του στο… δρόμο και φυσικά στις ντουλάπες των ανδρών.

Το Racer Jacket

Διαχρονικό και ταυτόχρονα μοντέρνο είναι το Racer Jacket. Ας το παραδεχθούμε: δεν φέρνει κάτι από εξερευνητές και τυχοδιώκτες; Είναι ένα δερμάτινο που μπορούσε να φοράει ο παππούς σας ή ο πατέρας σας, αλλά, ναι, ταιριάζει απόλυτα και στο σήμερα. Το φινίρισμα στο κολάρο, το κεντρικό φερμουάρ και η εφαρμογή του στο σώμα είναι «όπλα». Αν το φορέσετε με ένα ελαφρύ πλεκτό πουλόβερ, ένα σκούρο μπλε demin και ένα ζευγάρι δερμάτινες μπότες είστε έτοιμοι για τα πάντα.

Το Belstaff Jacket

Το κλασικό Racer Jacket (Theory/Mr. Porter).

Λίγη περισσότερη προσοχή θέλουν τα δερμάτινα Belstaff. Κι αυτό διότι έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη κληρονομιά. Είναι κάτι περισσότερο από αναγνωρίσιμα για τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και την ανθεκτικότητά τους. Έχουμε να κάνουμε με δερμάτινα που προσαρμόζονται στον σωματότυπό σας, οι τσέπες τους αντέχουν τα πάντα. Οι καπιτονέ ενισχύσεις στα μανίκια και οι λεπτομέρειες στους ώμους τα κάνουν ιδανικά τζάκετ για τους μοτοσυκλετιστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να το φορέσουν κι όλοι δεν έχουν δίκυκλο.

Τα δερμάτινα της Belstaff είναι ιδανικά για μοτοσυκλετιστές, αλλά όχι μόνο (Mr. Porter).

Το Baseball Jacket

Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι τα λεγόμενα Baseball Jackets. Φανταστείτε μόνο την εικόνα: είστε στις ΗΠΑ και βλέπετε τον αγώνα Νιου Γιορκ Γιάνκις εναντίον Μπόστον Ρεντ Σοξ. Μπίρες, χοντ ντογκ, πανζουρλισμός στις εξέδρες, αγωνία για το επόμενο χτύπημα. Κάποιος στο βάθος, αρκετά ηλικιωμένος, λέει πως ήταν τυχερός που έζησε από κοντά τον Μπέιμπ Ρουθ. Τον τρομερό και φοβερό εκείνο παίκτη που είναι πλέον σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.

O Babe Ruth (πρώτος δεξιά) μαζί με την επανάσταση στο αμερικανικό baseball έφερε νέες τάσεις και στη μόδα (Twitter).

 

Έτοιμοι για το γήπεδο με ένα baseball jacket (lyst.com).

Όπως φυσικά είναι και το μπέιζμπολ. O Ρουθ, αλλά και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες της εποχής έφεραν στη μόδα και μια νέα τάση, περισσότερο αθλητική. Κάπως έτσι το δερμάτινο βγήκε από τη λογική ότι το φοράει κανείς για μια βόλτα με τη μηχανή του ή να πιει ένα χαλαρό ποτό με φίλους, αλλά μπορεί να το φορέσει ακόμη και σε μέρη που μυρίζει… γρασίδι.

 

Διαβάστε ακόμα: Το «σπρετζατουράτο» δέσιμο της γραβάτας που καταργεί το μπρος-πίσω.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top