«Τι σημαίνει για μένα στυλ; Η αποτύπωση της προσωπικής μας ταυτότητας στο φάσμα του ορατού, σε τρισδιάστατη μορφή. Απαιτείται η επίγνωση της μοναδικότητας του εαυτού, έστω κι αν η γνώση είναι ελλιπής. Αλλιώς λέγεται μόδα».

«Τι σημαίνει για μένα στυλ; Η αποτύπωση της προσωπικής μας ταυτότητας στο φάσμα του ορατού, σε τρισδιάστατη μορφή. Απαιτείται η επίγνωση της μοναδικότητας του εαυτού, έστω κι αν η γνώση είναι ελλιπής. Αλλιώς λέγεται μόδα».

Με τι ασχολείστε;
Φτιάχνω χαρακτήρες κατά τη δική μου σκέψη και αντίληψη, προσπαθώντας να χωρέσω στον επίπλαστό μου κόσμο όσους περισσότερους ανθρώπους της αλήθειας μπορώ. Τελικός στόχος να γίνω ανακλαστικό είδωλό σου εγώ και να επέλθει η γνώση για τον εσώτερό σου εαυτό. Μεσολαβητής δηλαδή. Ηθοποιός.

Τι σημαίνει για εσάς στυλ;
Η αποτύπωση της προσωπικής μας ταυτότητας στο φάσμα του ορατού, σε τρισδιάστατη μορφή. Απαιτείται η επίγνωση της μοναδικότητας του εαυτού, έστω κι αν η γνώση είναι ελλιπής. Αλλιώς λέγεται μόδα.

Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;
Ακολουθώντας τον δρόμο του μωρού. Με ορθάνοιχτα μάτια βλέπω γύρω μου το καθετί διαφορετικό που μου προτείνεται, μα εγώ γυμνό γελάω. Ενίοτε, κι όταν χρειαστεί, ενδύομαι κορμάκια παιδικά του παρελθόντος. Τι κι αν η κάθε είδους θειά με λούζει με τα ρεύματα του τώρα. Με χάρη κοιτώ, με βλέμα πονηρό, και προσπερνάω. Οσφρίζομαι τη μυρωδιά του ταλκ και προχωρώ.

Τι είναι, ή τι θα έπρεπε να είναι, για εσάς, το σύγχρονο ελληνικό ύφος;
Οτιδήποτε μας γυρίζει στην αίσθηση των παιδικών μας χρόνων, μας θυμίζει την αγκαλιά της μάνας μας ή το τρυφερό χάδι πριν κοιμηθούμε απ’ τον μπαμπά μας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να είσαι σωστός πατέρας όταν είσαι παιδί και ο ίδιος.

LK (1)

– Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν; – Τα σκισμένα μου τζιν, τα δυο ζευγάρια δερμάτινα all star που έχω και όλοι μου λένε να τα ρίψω εις κάδον μεταλλικόν, μα τη χαρά δεν τους τη δίνω, και τέλος τα μπουφάν της μηχανής, που τα φοράω μέχρι και στους γάμους και τις δεξιώσεις.

Τι είναι κακό γούστο;
Η συρραφή προτύπων πάνω μας ξένων και δανεικών, οι εντυπωσιασμοί που δίνουν την ψευδαίσθηση φωτός μα κρύβουνε σκοτάδι, οι συμπεριφορές και τα ήθη που δημιουργούν πάνινες κούκλες χωρίς ίχνος προσωπικού στίγματος.

Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν;
Τα σκισμένα μου τζιν, κάποια εκ των οποίων έχουν φτάσει στην ηλικία των 15 χρόνων και τα ράβω ξανά και πάλι και ξανά, και δύσκολα τα αφήνω. Τα δυο ζευγάρια δερμάτινα all star που έχω και όλοι μου λένε να τα ρίψω εις κάδον μεταλλικόν, μα τη χαρά δεν τους την δίνω, και τέλος τα μπουφάν της μηχανής, που τα φοράω μέχρι και στους γάμους, τις δεξιώσεις…, ακόμα κι όταν είμαι με τα πόδια.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ;
Τα λευκά μπλουζάκια του παππού με τα κουμπάκια (γνωστά και ως σοβρακοφανέλες), που οι πρόγονοί μας συνήθιζαν να φορούν κάτω απ’ την μπλούζα τους ή το πουκάμισό τους και βρίσκονται σε λίγα και επίλεκτα παλαιά μαγαζιά της Αθήνας και τα τελευταία τρία χρόνια το μουστάκι μου το τσιγκελωτό πακέτο με το μούσι.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας;
Την ευγενή εκκεντρικότητά τους και την παράτολμη αυθεντικότητά τους.

– Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα; – Την απλότητα. Την καθαρότητα.

Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την απλότητα. Την καθαρότητα.

Ποια εμφανισιακή αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;
Τη θηλυκότητα. Τη γλύκα.

Θα ήθελα να είμαι παιδικός φίλος του Χριστού, ή μαθητής του Πυθαγόρα, ή ένας που θα μάζευε τα αποφάγια από τα μεγάλα μυαλά των αρχών του 20ού αιώνα.

Θα ήθελα να είμαι παιδικός φίλος του Χριστού, ή μαθητής του Πυθαγόρα, ή ένας που θα μάζευε τα αποφάγια από τα μεγάλα μυαλά των αρχών του 20ού αιώνα.

Ποιο μειονέκτημά σας σαρκάζετε;
Τις καταχρήσεις μου, την τεμπελιά μου για γυμναστική, την εξυπνάδα μου που είναι στα όρια της βλακείας, την απροσάρμοστη διάθεσή μου.

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε;
Ο Πικάσο ή ο Γκάντι ή ο Τσε, ο Σαιξπήρος ή ο Βρεττάκος ή ο Μάικλ ο Τζόρνταν και ο Πελέ. Ευριπίδης ή Σωκράτης, Πυθαγόρας μα και Γκέντελ, ο Αϊνστάιν δεν μου κάνει, προτιμώ Ραμανουτζάν…το ότι είμαι ο Λεωνίδας είναι λίγο, μα το λίγο μου αρκεί κι είναι το παν!

Σε ποιαν άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε;
Θα ήθελα να είμαι παιδικός φίλος του Χριστού, ή μαθητής του Πυθαγόρα, ή ένας που θα μάζευε τα αποφάγια από τα μεγάλα μυαλά των αρχών του 20ού αιώνα.

Ποιο είναι αγαπημένο σας χρώμα; Πώς το έχετε βάλει στη ζωή σας;
Το λευκό. Αυτό το χρώμα έχει η ψυχή μου.

Διαβάστε ακόμα: «Blitz», bespoke μοτοσικλέτες στο Παρίσι: Δυο φίλοι που ζουν σύμφωνα με το πάθος τους.

LK (16)

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος; – Να μπορώ να φτιάξω τον κύβο του Ρούμπικ σε ένα λεπτό. Είμαι στο στάδιο της μιας βδομάδας ακόμα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη του κόσμου και γιατί την έχετε αγαπήσει;
Το Παρίσι. Το αγαπώ γιατί εκεί έχω ζήσει –λέω εγώ– σε μια άλλη μου ζωή, ανάμεσα σε πινέλα και σε χρώμα. Δεν έχω πάει ακόμα…

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας; – Την ευγενή εκκεντρικότητά τους και την παράτολμη αυθεντικότητά τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί και πώς περνάτε εκεί όταν είστε χαλαρός και γήινος;
Η Σέριφος. Με ηρεμεί. Με φορτίζει υγεία. Κάθε που βρίσκομαι εκεί ένα χαμόγελο κολλάει στο πρόσωπό μου.

Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά;
Είναι με φως και χρώματα, βιβλία και κατασκευές, κρύβει παράξενες αυλές στα μέσα τα δωμάτια, όλα στη θέση τους ακόμα, έχει ηρεμία φυσική και μουσική σαν να γελούν μικρά παιδιά που παίζουνε στο χώμα. Έτσι είναι στα μάτια μου.

Στα έργα ποιου ζωγράφου αντικατοπτρίζεται πιο καλά ή δική σας κοσμοαντίληψη;
Αν ξεκινήσω, δεν θα τελειώσω. Κάθε ένας ζωγράφος με έχει τιμήσει και μου έχει χαρίσει μια ακρούλα από τον πίνακά του. Κι έχω φτιάξει έναν δικό μου πίνακα στο μεγαλύτερο τοίχο του σπιτιού, ενθύμιο δικό τους. Αν πω έναν θα αδικήσω όλους τους άλλους. Αλήθεια, μου είναι δύσκολο. Και το όνομα που είπα πριν –Πικάσο– με ντροπή το ανάφερα, μπροστά στους άλλους τους μεγάλους.

LK

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια; – Στην πραγματικότητα, με όσες τα έχουν κάνει μαντάρα.

Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σας έχει επηρεάσει;
Ο Φόρεστ Γκαμπ. Έχει δύναμη ψυχής ο μπαγάσας.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Στην πραγματικότητα, με όσες τα έχουν κάνει μαντάρα. Θα ήθελα να έχω πνευματική συγγένεια με πολλές, που κάποιες προείπα ήδη. Συγγενής μπορεί να είμαι τόσο με τη γερόντισσα Γαβριηλία όσο και με τον Λίο Ζίλαρντ, που εφηύρε την ατομική βόμβα χωρίς να ξέρει τι όπλο γέννησε.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Να μπορώ να φτιάξω τον κύβο του Ρούμπικ σε ένα λεπτό. Είμαι στο στάδιο της μιας βδομάδας ακόμα.

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην εμφάνισή σας;
Η φθηνότερη είναι οι κάλτσες που συνήθως φορώ, η ακριβότερη τα μπουφάν μηχανής που αγοράζω.

Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, από όπου αγοράζετε όμορφα πράγματα.
Δεν τις θυμάμαι, γιατί αυτές εμφανίζονται μπροστά μου ξαφνικά, τυχαία, και μου συστήνονται.

Πώς θα επιθυμούσατε να ταφείτε;
Όρθιος! Έτσι θα γλιτώναμε και χώρο.

//Φωτογραφίες: Κώστας Πέτσας & Άρης Νικολαίδης/Arte Cinematica

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτοί είναι οι τρεις καλύτεροι τρόποι να δένετε το κασκόλ σας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top