Λινό πουκάμισο: αντέχει ακόμη και σε διαδήλωση. Τσαλακωμένο πάντα.

Θα μπορούσε να γραφτεί μια ολόκληρη πραγματεία για το λινό πουκάμισο. Για την ατίθαση φύση του, για την «αντιπάθειά» του (εγγενή, το δίχως άλλο) να μείνει κολλαρισμένο. Την επαναστατική του διάθεση να αλλάζει σχήμα και να ανασύρει από τα… βάθη του τσακίσματα.

Για κάποιους, ίσως λίγο περισσότερο εμμονικούς με την ευταξία, μπορεί να γίνει ένα κανονικό βάσανο. Το τραβούν από εδώ, το τραβούν από εκεί. Το σιδερώνουν ξανά και ξανά. Εις μάτην. Αυτό που έχει… αποφασίσει να κάνει το λινό πουκάμισο, θα το κάνει έτσι κι αλλιώς.

Μήπως, λοιπόν, να το… πάρουμε λίγο διαφορετικά; Μήπως να αποδεχθούμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα ύφασμα που έχει ισχυρή προσωπικότητα, διαφορετική συμπεριφορά και να ζήσουμε μ’ αυτή τη θαυμαστή ιδιαιτερότητά του; Εντέλει, μήπως αυτή η χαλαρή, και σαφώς πιο cool, αντιμετώπιση το αναδεικνύει περισσότερο;

Ας μην ξεχνάμε πως το λινό είναι το απόλυτο ύφασμα για το καλοκαίρι. Είναι δροσερό και «αναπνέει» καλύτερα πάνω μας σε σχέση με το βαμβάκι. Τα νήματά του είναι σαφώς λιγότερα, κάτι που επιτρέπει στο αεράκι του θέρους να διαπερνάει το σώμα μας.

Το τσαλακωμένο λινό είναι μια μορφή επιμελημένης ατημελησίας. Είναι ένα μπλαζέ νεύμα σε ένα ανεπίλυτο πρόσωπο.

Από την άλλη, το τσαλακωμένο λινό είναι μια μορφή επιμελημένης ατημελησίας. Είναι ένα μπλαζέ νεύμα σε ένα ανεπίλυτο πρόσωπο. Μια άρνηση στην πλήρη τάξη του κόσμου (που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει). Μια άρνηση στην τελειότητα των διαφημίσεων όπου δεν ξεφεύγει ούτε πόντος από ένα πουκάμισο. Ξέρουμε πολύ καλά πως στην πραγματική ζωή αυτό δεν ισχύει. Άρα, ας χαρούμε αυτό το σπάσιμο του «χρυσού» κανόνα.

Καλό είναι, λοιπόν, όταν πάμε να αγοράσουμε ένα λινό να το δούμε πώς συμπεριφέρεται πάνω μας. Στις κρεμάστρες των καταστημάτων όλα μοιάζουν τέλεια. Μην διστάσετε να κάτσετε ακόμη και σταυροπόδι για να δείτε πώς τσακαλώνει και τι ζάρες κάνει. Τις αντέχετε; Έχετε πρόβλημα μ’ αυτές; Αν όχι, τότε το βασικό πείραμα έχει αποδειχθεί χρήσιμο.

Το ιδανικό είναι πλύσιμο στο χέρι. Άρα, ούτε στύψιμο ούτε τρελές στροφές στο πλυντήριο. Μην το γαζώσετε με μανταλάκια στο άπλωμα.

Να θυμάστε πως όλα τα λινά δεν είναι ίδια. Ισχύει και είναι νόμος στη ζωή: ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Άρα, ένα καλό λινό θα κάνει, φυσικά, ζάρες, αλλά η ομορφιά του θα είναι αυτή ακριβώς.  Από την άλλη, το πώς θα το πλύνουμε και πώς θα το σιδερώσουμε έχει κι αυτό τη σημασία του.

Το ιδανικό είναι πλύσιμο στο χέρι. Άρα, ούτε στύψιμο ούτε τρελές στροφές στο πλυντήριο. Μην το γαζώσετε με μανταλάκια στο άπλωμα. Θα κάνουν στάμπες και θα φθείρουν το ύφασμα. Μην το αφήσετε με τις ώρες στον ήλιο γιατί θα ξεραθεί και όταν θα έρθει η ώρα του σιδερώματος καλό είναι να το ραντίσετε με λίγο νερό. Θα γλιστράει το σίδερο καλύτερα.

Τι θα γίνει μετά; Θα τσαλακωθεί, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μην το στείλετε για τιμωρία. Μην το περάσετε από πρέσα. Μάταιος κόπος. Θα τσαλακωθεί πάλι. Αρα, αφεθείτε στην επαναστατική του διάθεση και χαρείτε το.

 

Διαβάστε ακόμα: Το πουκάμισο πάει διακοπές.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top