Για τους σχολαστικότερους ανάμεσά μας, πρώτο concept album θεωρείται από τους μουσικολόγους το Dust Bowl Ballads (να, εδώ πάει το «ποιανού είναι αυτό;») του Woody Guthrie, από το 1940, ενώ ως τέτοια θεωρούνται ακόμη και μερικά LPs του Sinatra, του Nat “King” Cole κ.ά., από τη δεκαετία του ’50.
Και ποιος αλήθεια δεν θυμάται το The Wall (1979) των Pink Floyd, το The Rise and Fall of Ziggy Stardust And the Spiders from Mars (1972) του David Bowie, ή τα Tommy (1969) και Quadrophenia (1973) των Who;
Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσω ένα concept album για την αυτοκίνηση, θα ήταν σίγουρα αυτό: το Little Deuce Coupe (1963) των Beach Boys, το οποίο προέκυψε μάλιστα μετά από κόντρα με τη δισκογραφική τους εταιρεία. Διότι, το καλοκαίρι του ’63, η Capitol πήγε κι έβγαλε ένα LP, το Shut Down, που, ως συλλογή από κομμάτια της εποχής με θέμα το cruisin’ και τα hot rods, ήταν κι αυτό concept album.
Έλα όμως που η εταιρεία περιέλαβε σ’ αυτό και δύο κομμάτια των Beach Boys (το Shut Down του τίτλου και το 409) χωρίς την άδειά τους; Αναμενόμενα, οι Beach Boys το πήραν στραβά και μετά από μόνο δυο τρεις μέρες στο studio, της Capitol, έβγαλαν το δικό τους… car album.
Tο Little Deuce Coupe (το Coupe εδώ προφέρεται αμερικάνικα, «κουπ» όχι «κουπέ») περιείχε και τα δυο αυτά δικά τους κομμάτια, αλλά και το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, έστω και αν αυτό ήταν από προηγούμενο LP τους.
Κι επειδή όλα τους τα κομμάτια υμνούν τα αυτοκίνητα, τις μετατροπές, την άσκοπη οδήγηση και τις κόντρες στη χρυσή εποχή της αυτοκίνησης στην ξένοιαστη μεταπολεμική Αμερική, αυτό το μάλλον ξεπέτα LP θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο concept album για το αυτοκίνητο.
Κατ’ αρχάς, είναι οι τίτλοι των κομματιών του: Our Car Club, Car Crazy Cutie, Cherry, Cherry Coupe, Shut Down, 409 (four-oh-nine, για τον κινητήρα των 409 cu.in ή 6.7 lt της Chevrolet), Custom Machine κ.λπ. Και Little Deuce Coupe, φυσικά.
Διαβάστε ακόμα: Πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να αποκτήσεις την «Imagine λιμουζίνα» του John Lennon;
Τι είναι, όμως, αυτό το Deuce Coupe; Πολύ απλά, το ταπεινό Ford Model B “five-window” Coupe του 1932, σαν κι αυτό που οδηγούσε ο John Milner (Paul LeMat) στο American Graffiti, την ταινία-ορόσημο του George Lucas, με το “deuce” (δυάρι) να προέρχεται από το “2” του ‘32. Το οποίο, και λόγω της απλότητας κατασκευής του, δεν άργησε να γίνει το «Ιερό Δισκοπότηρο» του customizing και του hot-rodding.
Στους στίχους του κομματιού, το οποίο μπορείτε να δείτε (πατώντας εκεί που γράφει SHOW MORE, μα όλα έτοιμα τα θέλετε πια;) στο παρακάτω video, περιγράφεται η ανέμελη εποχή της αυτοκίνησης στην Αμερική των ‘50s και ‘60s.
Kαι για να μην έχετε απορίες, να κι ένα γλωσσάρι για τους πιο απόκρυφους στίχους:
“Flathead mill” είναι ο Ford V8 221 cu.in (3.6 lt) με την επίπεδη κεφαλή που φόραγε το Model B. Έβγαζε, πριν από τις μετατροπές φυσικά, μόλις 65 ίππους.
Τα “ported and relieved, stroked and bored” αναφέρονται στις μετατροπές στις βαλβίδες εισαγωγής και στην αύξηση του κυβισμού.
“Competition clutch with the four on the floor” είναι ο «αγωνιστικός» συμπλέκτης με το 4άρι manual κιβώτιο και τον λεβιέ στο πάτωμα.
“Lake pipes” είναι οι ελεύθερες εξατμίσεις κάτω από το αυτοκίνητο ή, πιο εντυπωσιακά, στα πλευρά του.
To “I get rubber in all four gears” περιγράφει το σπινάρισμα σε κάθε αλλαγή ταχύτητας.
Το “pink slip”, τέλος, είναι η άδεια κυκλοφορίας, η οποία στην Καλιφόρνια τυπωνόταν σε ροζ χαρτί.
Ακούστε το “Little Deuce Coupe” (και δείτε και το ίδιο το hot-rod, έστω και σε κιτσάτη, σύγχρονη έκδοση, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για το κομμάτι) εδώ:
Διαβάστε ακόμα: 10+1 αυτοκίνητα για ένα ιδανικό γκαράζ