Προσέξτε, μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη συμμετρία που δημιουργούν οι δύο κορώνες, στις θέσεις 2 και 4 αντίστοιχα.

  Είναι πάντοτε ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις ότι σε μία τεχνολογική ανάγκη δεν υπάρχει μόνο η προφανής λύση. Για τα καταδυτικά (και όχι μόνο) ρολόγια, η εξωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη φαίνεται αυτονόητη. Είναι όμως; Από την πρώτη εποχή της κυκλοφορίας του τη δεκαετία του 1950, το  Diver της Longines ακολούθησε μια άλλη λογική: αντί να έχει την περιστρεφόμενη στεφάνη εξωτερικά, την έχει εσωτερικά, στην περιφέρεια του καντράν.

  Ρυθμίζεται από ειδική κορώνα που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του πλαισίου, εξαναγκάζοντας την κορώνα που ρυθμίζει την ώρα να μεταφερθεί λίγο πιο χαμηλά. Το αποτέλεσμα είναι ένα καταδυτικό ρολόι με σήμα κατατεθέν την κομψότητα, αλλά και την ιδιαίτερη συμμετρία που δημιουργούν οι δύο κορώνες, στις θέσεις 2 και 4 αντίστοιχα.

  Είναι ένα ρολόι για “αισθητές” (εστέτ). Διόλου τυχαία το προωθητικό video γυρίστηκε στη Βενετία.

  Πρόκειται για ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, ταυτόχρονα σημείο εκκίνησης και κατακλείδα φράση για το νέο Legend Diver της «πτερωτής» ωρολογοποιίας του ελβετικού Saint-Imier, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί για πάνω από 130 χρόνια το λογότυπο με τις απλωμένες φτερούγες.

  Η εσωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη όμως δεν είναι το μοναδικό… μοναδικό χαρακτηριστικό του συλλεκτικού μηχανήματος, αφού σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα καταδυτικό ρολόι, δεν είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο, αλλά από μπρούτζο, ένα μέταλλο το οποίο οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου και την επαφή με τα στοιχεία της φύσης. Η ιδέα πίσω από την πρωτότυπη αυτή επιλογή είναι το κάθε ένα από τα χίλια κομμάτια που θα διατεθούν να αποκτήσει τη δική του εξατομικευμένη πατίνα, ενσωματώνοντας κυριολεκτικά τον χρόνο που περνά επάνω στο υλικό του, καθώς αυτό του αντιστέκεται.

  Κάθε ένα από τα χίλια μπρούτζινα κομμάτια που θα διατεθούν θα αποκτήσει τη δική του εξατομικευμένη πατίνα.

  Μέσα στα 42 χιλ. του μπρούτζινου πλαισίου βρίσκεται ένα προσεγμένο καντράν από καπνισμένο πράσινο χρώμα.

  Το αποτέλεσμα είναι ένα ρολόι για “αισθητές” (εστέτ) – το προωθητικό video γυρίστηκε στη Βενετία, την “πόλη από χρυσάφι και από σμάλτο” και πραγματικά με τόσο προσεγμένη κατασκευή, αναρωτιέται κανείς που αλλού θα μπορούσε να παρουσιαστεί χωρίς το περιβάλλον να φανεί φτωχό και άσημο.

  Μέσα στα 42 χιλ. του μπρούτζινου πλαισίου και κάτω από τον σαπφείρινο θόλο με τις αλλεπάλληλες αντιανακλαστικές επιστρώσεις βρίσκεται ένα προσεγμένο καντράν από καπνισμένο πράσινο χρώμα με ευκρινή αραβικά ψηφία σε στιβαρή γραμματοσειρά στις τέσσερεις καρδινάλιες ώρες. Οι υπόλοιπες ώρες σημειώνονται με μεγάλες λευκές γραμμές και τα λεπτά με μικρότερες. Όσο πλησιάζει προς την περιφέρεια το καντράν σκοτεινιάζει μέχρι να γίνει εντελώς μαύρο στην εσωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη, στην οποία τα λεπτά σημειώνονται με τελείες, οι ώρες με γραμμές, ενώ στα καρδινάλια σημεία σημειώνονται με αραβικά ψηφία τα λεπτά 15, 30, 45 και με ανάποδο τρίγωνο η θέση 12.

  Το καντράν δεν διακόπτεται από υποκαντράν ή ένδειξη ημερομηνίας, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη συμμετρία. Κάτω από τη θέση 12 αναγράφεται το λογότυπο με το όνομα της εταιρείας πάνω από φτερωτή κλεψύδρα και συμμετρικά τοποθετημένη πάνω από τηθέση 3 η λέξη Automatic με κομψή γραμματοσειρά. Οι δείκτες είναι από ροδαλό μέταλλο. Ο ωροδείκτης έχει σχήμα βέλους με καρδιόσχημη αιχμή, ο λεπτοδείκτης είναι απλό παραλληλόγραμμο και ο δευτερολεπτοδείκτης απλή βελόνα. Για την ευκρινή ανάγνωση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού έχουν επίστρωση Super-LumiNova οι δείκτες ωρών και λεπτών, οι γραμμές της ώρας και οι μικρές γραμμές που “υπογραμμίζουν” τα αραβικά ψηφία 3, 6, 9 και 12.

  Εχουμε να κάνουμε με έναεξαιρετικά σχεδιασμένο ρολόι που επανερμηνεύει το ήδη κομψό καταδυτικό υπόδειγμα της  Longines.

  Το λουράκι είναι από συμπαγές δέρμα σε φυσικό χρώμα, μια εξαιρετική επιλογή τόσο από πλευράς αντοχής όσο και ομορφιάς. Εναλλακτικά το ρολόι προτείνεται με λουράκι ΝΑΤΟ σε πράσινο χρώμα.

  Γυρίζοντας στην πίσω όψη η πλάτη είναι από τιτάνιο και αναπαριστά έναν δύτη με καμάκι στο δεξί χέρι και φυσικά στο αριστερό του χέρι διακρίνεται το ρολόι του. Το λουράκι είναι από συμπαγές δέρμα σε φυσικό χρώμα, μια εξαιρετική επιλογή τόσο από πλευράς αντοχής όσο και ομορφιάς. Το κούμπωμα είναι από τον ίδιο μπρούτζο με το πλαίσιο. Εναλλακτικά το ρολόι προτείνεται με λουράκι ΝΑΤΟ σε πράσινο χρώμα. Ο μηχανισμός είναι ο αυτόματος L888 με απόθεμα ενέργειας 64 ωρών.

  Συνολικά πρόκειται για ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο ρολόι που επανερμηνεύει το ήδη κομψό καταδυτικό υπόδειγμα της  Longines σε μια υπερκαλαίσθητη νεο-vintage εκδοχή που καταφέρνει να προχωρήσει την εκλέπτυνση ακριβώς στη σημείο πριν την εκζήτηση, παραμένοντας λειτουργικό. Πρόκειται για ένα ρολόι που θα ενταχθεί εύκολα σε κάθε προσεγμένο ντύσιμο, το μόνο του κακό είναι ότι δεν συνδυάζεται πολύ εύκολα με το μαύρο. Αν και με ένα τέτοιο κόσμημα στο χέρι, ποιος δεν θα μπει στον πειρασμό να χτίσει όλη την εμφάνιση του παίρνοντας αυτό ως σημείο αναφοράς;

   

  Διαβάστε ακόμα: Το νέο Bulgari Aluminium 2020. Σπορ, πολυτελές και ανατρεπτικό.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top