Λουζόμαστε τακτικά αλλά όχι μανιωδώς (Φωτογραφία: mensjournal.com).

Πάντα είχα την απορία: αυτός ο Robert Smith, ο τραγουδιστής των Cure, με το μαλλί σαν ιστό αράχνης, πόσο συχνά λούζεται; Είναι η λακ που κάνει τα μαλλιά του να μοιάζουν έτσι ή η απλυσιά; Πόσο “ροκ” είναι να μην κάνεις τακτικά λούσιμο;

Από την άλλη, πόσο σκόπιμο είναι να λούζεσαι καθημερινά; Είναι αυτός ο σωστός τρόπος; Αυτόν πρέπει να ακολουθούμε; Aν υπάρχουν πολλά… φιλοσοφικά ερωτήματα που μπορεί να απασχολούν το ανδρικό κεφάλι καθημερινά, τότε αυτό είναι από τα άλυτα και… άλουστα.

Για τους έχοντες ακόμα μαλλιά, λοιπόν, το ερώτημα τίθεται ως εξής: κάθε πότε πρέπει να λουζόμαστε έτσι ώστε να είναι το κρανίο και το τριχωτό του υγιές;

Οι ειδικοί επί των μαλλιών διατείνονται πως, όχι, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να λουζόμαστε κάθε μέρα.

Οι ειδικοί επί των μαλλιών διατείνονται πως, όχι, δεν χρειάζεται να λουζόμαστε κάθε μέρα. Το επακόλουθο ερώτημα είναι: ωραία, και τότε κάθε πότε πρέπει; Η απάντηση ποικίλει ανάλογα με το είδος των μαλλιών που έχει ο καθένας, αλλά ως γενικός κανόνας τίθεται το δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Δεν είναι… μπακαλίστικη αυτή η απάντηση, αν σας φαίνεται τέτοια. Υπάρχει μια λογική πίσω από αυτήν. Το λούσιμο αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα που θρέφει και προστατεύει το μαλλί και το δέρμα.

Είναι σαν να «διατάζεις» το τριχωτό της κεφαλής σου να παράγει έξτρα λιπαρότητα για να αναπληρώσει τη χαμένη. Κάπως έτσι συμβαίνει το ανάποδο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Να γιατί πολλοί που λούζονται καθημερινά βλέπουν τα μαλλιά τους να γίνονται ολοένα και πιο λιπαρά. Το καθημερινό λούσιμο αναγκάζει το μαλλί να υπερπαράγει σμήγμα. Είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει για να παραμείνει ενυδατωμένο.

O Robert Smith πώς την παλεύει μ’ αυτό το μαλλί;

Οπότε, μήπως να χαλαρώσουμε λίγο με το κεφάλι μας και να απλώσουμε λιγότερο σαμπουάν; Στο θέμα «υγιή μαλλιά» πρέπει πάντα να επικεντρωνόμαστε στην ενυδάτωση και την περιποίηση τους και όχι στον υπερβολικό καθαρισμό.

Το κριτήριο επιλογής ενός σαμπουάν δεν είναι αν το χρησιμοποιεί στη διαφήμιση κάποιος διάσημος αστέρας.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κριτήριο επιλογής ενός σαμπουάν δεν είναι αν το χρησιμοποιεί στη διαφήμιση κάποιος διάσημος αστέρας αλλά τα συστατικά του στοιχεία και πόσο φιλικά είναι αυτά με το τριχωτό της κεφαλής μας. Επ’ αυτού καλό είναι να μιλήσετε με τον κομμωτή και γιατί όχι με τον δερματολόγο σας.

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως ένα λούσιμο είναι απλώς… ένα λούσιμο και τίποτα παραπάνω. Δεν ισχύει. Ανήκει σ’ αυτό που λέμε περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Είναι μια διαδικασία πολύ ουσιαστική για να την αφήνουμε… άλουστη.

 

Διαβάστε ακόμα: Και οι βαψομαλλιάδες έχουν ψυχή.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top