Ένας παραδοσιακός πύργος του 18ου αιώνα μετατράπηκε σε σύγχρονο κτίριο που πληροί τις σημερινές ανάγκες.

    Από τις αποκαταστάσεις κτιρίων όπου η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι σε θέση να το μεταφέρει στο σήμερα σε πλήρη λειτουργία. Αυτό έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο Z-Level αποκαθιστώντας αλλά και προσθέτοντας κάποια επιμέρους στοιχεία σε έναν παραδοσιακό πύργο στη Μάνη που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

    Κάπως έτσι «γεννήθηκε» η «Μάινα» που μετατράπηκε σε σύγχρονη βίλα διακοπών με εκπληκτική θέα στους γύρω ελαιώνες και τη θάλασσα. Ο πύργος βρίσκεται στο Έξω Νύφη (ή απλώς Νύφη), έναν παραδοσιακό οικισμό στην Ανατολική Μάνη με πέτρινους πύργους.  Η Έξω Νύφη συγκεκριμένα είναι διάσημη για τους πέτρινους πύργους της και αποτέλεσε το σκηνικό της «Τρικυμίας», της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζον Κασσαβέτης το 1982.

    Με άπλετη θέα στους ελαιώνες και τη θάλασσα.

    Αρχικά υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο μεγαλιθικό διώροφο κτίριο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, αποκομμένο από το δρόμο με πρόσβαση μόνο σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι. Το ερείπιο βρισκόταν σε έναν κήπο με ελαιόδεντρα, χαρουπιές και κάκτους με φραγκόσυκα, φωλιασμένο στην αγκαλιά της πλαγιάς με μια σπηλιά. Στα ανατολικά, η αυλή στηριζόταν σ’ έναν πύργο του 16ου αιώνα, που είναι ιστορικό μνημείο, και παράλληλα υπήρχε και ένα βυζαντινό εκκλησάκι με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

    Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν μια λιτή ανακαίνιση του πύργου και τη μετατροπή του σε βίλα διακοπών που αποπνέει το αρχέγονο πνεύμα του τόπου.

    Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αρχιτέκτονες κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ήταν πώς να δημιουργηθεί μια διαλεκτική σχέση μεταξύ του κτιρίου και του ιστορικού του υποβάθρου και πώς θα εισαχθεί η προσθήκη στο υπάρχον κτίριο και στον ιστό του παραδοσιακού οικισμού.

    Το κτίριο περιλαμβάνει δύο επίπεδα με συνολική επιφάνεια 88 τ.μ.

    Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν μια λιτή ανακαίνιση του πύργου και τη μετατροπή του σε βίλα διακοπών που αποπνέει το αρχέγονο πνεύμα του τόπου. Η κατοικία έχει σχεδιαστεί με τη λογική της εξοικείωσης με τη φυσική ομορφιά της Μάνης, καθώς και με τον πολιτιστικό της πλούτο, βοηθώντας έτσι να ρίξει φως στους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής και να προσπαθήσει να τους επαναφέρει στη ζωή, καθώς αυτοί σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

    Το μπάνιο και η κουζίνα του πύργου.

    Η πλήρης έλλειψη υποδομής (πρόσβαση σε νερό, διάθεση αποβλήτων, συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας) κατέστησε υποχρεωτική την αυτάρκεια, την οικολογική διαχείριση και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, οι οποίες συμβαδίζουν με τους παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης των αναγκών. Ητοι: πρόσβαση σε ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο. Ο σχεδιασμός διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη κατασκευαστική ικανότητα σε όλα τα στάδια. Οι δυσκολίες πρόσβασης απαιτούσαν τη χρήση και τη διαχείριση των μέσων και των πόρων επί τόπου.

    Ξύλο και πέτρα δίνουν ζεστασιά στην κρεβατοκάμαρα.

    Το «Maina» σχεδιάστηκε σύμφωνα με τους ιδιότυπους τύπους κατοικιών στους διατηρητέους οικισμούς της Μάνης, ώστε να ταιριάζει με τα υπάρχοντα κτίρια στο χωριό. Κατά τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δημιουργήσουν μια διαδραστική σχέση μεταξύ του άμεσου φυσικού και ιστορικού τοπίου και της νέας προβλεπόμενης χρήσης του κτιρίου.

    Το φως διαπερνάει ανεμπόδιστα τον ενιαίο χώρο κουζίνας και καθιστικού.

    Το αρχικό κτίριο διατηρήθηκε ως μακρύς στενός όγκος, ο οποίος ξεδιπλώνεται κάθετα στις τοπογραφικές γραμμές του λόφου, όπως και τα άλλα σπίτια του οικισμού, με θέα στη θάλασσα και στα ανατολικά.

    Η κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων εξασφάλισε φυσικό φως και αερισμό κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών Μάνης.

    Περιλαμβάνει δύο επίπεδα με συνολική επιφάνεια 88 τ.μ. Η νέα προσθήκη περιελάβανε έναν δεύτερο μακρύ στενό όγκο που προστέθηκε δίπλα στο παλιό κτίριο, διατηρώντας τις ίδιες κάθετες σχέσεις με το ανάγλυφο του τοπίου, προσθέτοντας επιπλέον 62 τ.μ. Και τα τρία επίπεδα της κατοικίας αποτελούν ενιαίους χώρους, ενώ η κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων εξασφάλισε φυσικό φως και αερισμό κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών Μάνης.

    Η όψη των υπνοδωματίων. Σαν να βρίσκεσαι σε ασκητικό κελί μοναχών.

    Χτιστοί πάγκοι, τσιτένιοι νιπτήρες, εσοχές με μαλτεζόπλακες, ξύλινα πατάρια και οντάδες, βράχοι που εισχωρούν στο σπίτι θυμίζουν την αρχέγονη την αδρή ιστορία της Μάνης.

    Αυτό δημιουργεί είτε μία βίλα διακοπών είτε δύο ανεξάρτητες μονάδες. Κάθε επίπεδο έχει ανεξάρτητη πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους. Το καθένα είναι σχεδιασμένο ξεχωριστά σύμφωνα με το φως του ήλιου, του περιβάλλοντος και του φυσικό τοπίο. Είναι ένα κτίριο που δημιουργήθηκε σε διαδοχικές φάσεις με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να καλύψει τις χωρικές απαιτήσεις των διαφόρων χρηστών του.

    Στόχος είναι η βίλα να αφήσει ένα ελαφρύ ίχνος στη μακρά ιστορία του κτιρίου και να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ των ταξιδιωτών του και τόπου.

    Η πρόσφατη μετατροπή της σε μια οικολογική βίλα διακοπών έχει ως στόχο να αφήσει ένα ελαφρύ ίχνος στη μακρά ιστορία του κτιρίου και να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ των ταξιδιωτών του και τόπου.

    Το κτίριο έλαβε τιμητική διάκριση στα «Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2015» ως ένα από τα καλύτερα 13 αρχιτεκτονήματα της Ελλάδας την περίοδο 2000-2014.

     

    Φωτογραφίες: Babis Louzidis

    //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Frame House: η θεατρική μαγεία μιας λονδρέζικης οικίας από έλληνες αρχιτέκτονες.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top