Η ταύτιση του ανθρώπου με τον σκύλο είναι ουσιώδης.

Η ιεροτελεστία της βόλτας

To τεθλασμένο περπάτημα του Μπρούνο Γκανζ, κρατώντας από το λουρί τον σκύλο του, στην έρημη παραλία της Θεσσαλονίκης, με τις φωτοσκιάσεις να βάφουν τα νερά με το χρώμα της σκουριάς. Έτσι όπως οραματίστηκε την εικόνα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα».

Το Love is a dog from hell του Τσαρλς Μπουκόφσκι που είχε συμβολοποιήσει σε αρκετά ποιήματά του την παρέα που προσφέρει ο σκύλος σε μοναχικούς παρίες-πότες. Το διήγημα-κομψοτέχνημα του Άντον Τσέχοφ «Η κυρία με το σκυλάκι». Ο τεράστιος πολύχρωμος σκύλος του Jeff Koons (έργο του 1995), αλλά και οι pop art σκύλοι-χορευτές του Keith Haring.

Η ταύτιση του ανθρώπου με τον σκύλο είναι ουσιώδης. Προφανώς αυτοί που αγαπούν τις γάτες θα διαφωνήσουν, ωστόσο, σε σχέση με την ανεξάρτητη φύση της γάτας, ο σκύλος είναι πιστός σύντροφος διότι ταυτίζεται με τον αφέντη του. Τον ακολουθεί παντού, παίρνει τα χούγια του, συντονίζεται ολόψυχα μαζί του, μαθαίνει να υποτάσσεται και να δέχεται εντολές. Πάνω από όλα να επιστρέφει αγάπη και συντροφικότητα.

Για τον άντρα που αποφασίζει να πάρει ένα σκύλο, ειδικά για τους μοναχικούς, είναι μια πράξη λύτρωσης και ανακούφισης. Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να επιστρέφεις στο σπίτι σου και να ξέρεις πως δεν σε περιμένουν μόνο οι τέσσερις τοίχοι, αλλά και μια ζωντανή παρουσία που θα κουνήσει την ουρά της στο άκουσμα της ανάσας σου.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ιεροτελεστία της βόλτας, της βραδινής όταν η πόλη έχει ησυχάσει και της πολύ πρωινής όταν ακόμη δεν έχει ξυπνήσει. Την ώρα που βάζεις το λουρί στο σκύλο σου δεν το κάνεις μόνο για να περιορίσεις τη δράση του (φευ, δεν ζούμε οι περισσότεροι σε χωριό για να μπορεί ο σκυλάκος μας να τρέξει ανεμπόδιστος), αλλά για να ορίσεις τον χώρο μέσα στον οποίο θα κινηθείτε και οι δύο.

Για τον άντρα, η βόλτα με τον σκύλο του είναι μια εξαιρετική άσκηση – συν όλα τα άλλα. Καθαρίζει το μυαλό, φεύγουν οι αιχμηρές σκέψεις.

Αυτή η βόλτα είναι για δύο, άλλωστε. Τρίτος σπάνια μπορεί να χωρέσει. Για τον άντρα είναι μια εξαιρετική άσκηση – συν όλα τα άλλα. Καθαρίζει το μυαλό, φεύγουν οι αιχμηρές σκέψεις, αφουγκράζεται την ζωτική ανάγκη του ζώου να ορμήσει στο δρόμο, να ψάξει στο χώμα, να γαβγίσει σε άλλα σκυλιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας, δεν υπάρχει η συνθήκη του χρόνου. Μπορεί μετά να έρθει ξανά στο προσκήνιο, αλλά όταν θα έρθει θα είσαι ξανανιωμένος. Και σίγουρα θα μπορείς να κοιτάξεις ξανά το ρολόι χωρίς άγχος.

Η διάμετρός του είναι 40.9mm που δεν το μικρό, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρει στιβαρότητα στο χέρι που το φοράει.

Το ρολόι

Aπό το 1998, όποτε και έκανε το ντεμπούτο του ο χρονογράφος της IWC Portugieser έγινε το πιο πολύφερνο ρολόι της σειράς και σαφώς το πλέον ευπώλητο της οικογένειας Portugieser. Ηταν το βεριτάμπλ σχήμα του που του πρόσφερε σαφές προβάδισμα και επιτυχία και έγινε cult για το γεγονός ότι έμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο.

Οσα μοντέλα ακολούθησαν του αρχικού δεν άλλαξαν ουδόλως την θεμελιακή εικόνα. Αυτή η πρόσδεση (σε βαθμό προσήλωσης) στην αρχική μήτρα, αν μη τι άλλο, εκτιμήθηκε δεόντως από τους ρέκτες των ωραίων και σπάνιων ρολογιών.

Οπως δηλοί και το όνομά του, το IWC Portugieser έλκει την καταγωγή του από τη χώρα που του έδωσε και το όνομά του: την Πορτογαλία. Τη χώρα που αιώνες πριν ήταν πρωτοπόρος στις εξερευνήσεις νέων τόπων, ήταν μια ναυτική δύναμη και διέθετε αποικίες σε μακρινά σημεία του πλανήτη.

Πρέπει να πάμε στο μακρινό 1939 όταν δύο πορτογάλοι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΙWC στο Schaffhausen ζητώντας κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Ήθελαν να τους φτιάξουν ένα ρολόι που θα διαθέτει την πιστότητα και την εγκυρότητα ενός ναυτικού χρονομέτρου. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και όντως το ρολόι που έφτιαξαν οι τεχνουργοί της IWC είχε τη χάρη και τη λεπτότητα ενός ρολογιού χειρός, αλλά και όλα τα λειτουργικά στοιχεία που το έκαναν ακαταμάχητο ανοιχτά των ωκεανών.

Αυτό το ρολόι δεν είναι στυλιζαρισμένο, δεν προκαλεί, αντιθέτως ηρεμεί το μάτι.

Η αρχική διάμετρός του ήταν 43mm, αρκετά μεγάλο για την εποχή, σε σχέση μάλιστα με τα ρολόγια που κυκλοφορούσαν τότε. Τώρα η διάμετρός του είναι 40.9mm που δεν είναι μικρό, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρει στιβαρότητα στο χέρι που το φοράει.

Το σημείο αιχμής στο καντράν είναι οι απλοί αριθμοί (αραβικοί, όχι ρωμαϊκοί), αν και το 12 και το 6 είναι μερικώς… αποκεφαλισμένα, οι ευδιάκριτοι κύκλοι που μετρούν τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα και το λεπταίσθητο περίγραμμά του καντράν. Στη δική μας εκδοχή είναι μαύρο καντράν που του προσδίδει και έναν μονυέρνο δυναμισμό και εκλεκτό στυλ. Χωρίς όμως να είναι στυλιζαρισμένο: δεν προκαλεί, αντιθέτως ηρεμεί το μάτι.

Οι αντιθέσεις που θα δημιουργήσουν τα ανοιχτόχρωμα, καλοκαιρινά μας ρούχα μ’ αυτό το ρολόι θα είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρόσεκτες.

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ρολογιού: δεν είναι σπουδαιοφανές. Σε κερδίζει με την απέριττη φιγούρα του. Με τις λεπτές γραμμές του, με το μαύρο καντράν του που κάνει εκλεκτή αντίθεση με τους φωτεινούς αριθμούς. Δεν είναι βαρυφορτωμένο ρολόι, δεν προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει με ανούσια φτιασίδια. Είναι ανδροπρεπές, στιβαρό, ουσιαστικό. Αντέχει στα 3 bar, έχει αυτονομία 44 ωρών, το λουρί του είναι από δέρμα αλιγάτορα και ταιριάζει σε κάθε ντύσιμο και ηλικία.

Ενδέχεται κάποιοι να σκεφτούν πως το μαύρο καντράν είναι πιο χειμωνιάτικο, σε αντίθεση με ένα λευκό με μπλε λεπτομέρειες (αγαπημένος συνδυασμός της IWC). Ολα όμως είναι θέμα συνδυασμών και διάθεσης. Οι αντιθέσεις που θα δημιουργήσουν τα ανοιχτόχρωμα, καλοκαιρινά μας ρούχα μ’ αυτό το ρολόι θα είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρόσεκτες. Σκεφτείτε το με μια λευκή βερμούδα, με μπεζ εσπαντρίγιες, με ένα πράσινο πόλο κ.ο.κ. Εχει τόσο αυτόνομο χαρακτήρα που δεν προσδένεται σε ένα μόνο στυλ. Ναι, αυτό το ρολόι μπορεί να γίνει πιστός σύντροφος. Όπως το σκυλί μας όταν το βγάζουμε βόλτα.

 

//ΙNFO
Φωτογραφία – Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης.
Βοηθός: Ανδρέας Σούτσης.
Ρολόι: IWC – Portugieser Chronograph
Παντελόνι: Made to Measure chino – TRUMAN, Βαλαωρίτου 8.
Πουκάμισο: Made to Measure poplin – TRUMAN, Βαλαωρίτου 8.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα δυο πιο chic σημεία για μονόγραμμα στο πουκάμισο.

 

 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top