Τα περισσότερα μηχανικά μολύβια διατίθενται σε 3 στάνταρ μεγέθη μύτης: 5, 7 και 9 (Φωτογραφία: kickstarter.com).

Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά το μηχανικό μολύβι επινοήθηκε πριν από το ξύλινο. Υπάρχει εδώ και 500 σχεδόν χρόνια. Ωστόσο, εκείνα που κυκλοφορούσαν στα τέλη του 16ου αι. δεν ήταν δα και θαύματα τεχνικής. Είναι δύσκολο να πεις πότε εμφανίστηκε το πραγματικό, σύγχρονο μηχανικό μολύβι με τον εσωτερικό μηχανισμό που σπρώχνει τη μύτη με ελεγχόμενο τρόπο. Κάποιοι το πιστώνουν στον Ιάπωνα Tokuji Hayakawa, του οποίου το «Ever Ready Sharp Pencil» του 1915 γνώρισε τεράστια επιτυχία και οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας Sharp.

Σήμερα, η αγορά έχει κατακλυστεί από μοντέλα άλλοτε διασκεδαστικά, άλλοτε λειτουργικά. Οι μύτες διατίθενται σε διάφορα πάχη και σε ποικίλους βαθμούς σκληρότητας σε σημείο τα μηχανικά μολύβια να αποτελούν πλέον σοβαρή εναλλακτική έναντι των ξύλινων. Τελικά, είναι θέμα γούστου. Πάντως, μακροπρόθεσμα μπορούν να αποδειχθούν πιο κοστοβόρα.

Το βάρος τους εξαρτάται από το υλικό και τον κατασκευαστή, αλλά τα περισσότερα ζυγίζουν περί τα 28 με 30 γρ., ήτοι 1 oz.

Τα περισσότερα μηχανικά μολύβια διατίθενται σε 3 στάνταρ μεγέθη μύτης: 5, 7 και 9. Όπως και με τα ξύλινα, ο αριθμός αυτός συνοδεύεται από την ένδειξη σκληρότητας Η, Β, ΗΒ. Σε ορισμένα απ’ αυτά, η μύτη περιστρέφεται, ώστε να φθείρεται ομοιόμορφα. Συνήθως, ο κορμός τους είναι καμωμένος από ένα συνδυασμό πλαστικού, μετάλλου ή/και καουτσούκ.

Το βάρος τους εξαρτάται από το υλικό και τον κατασκευαστή, αλλά τα περισσότερα ζυγίζουν περί τα 28 με 30 γρ., ήτοι 1 oz. Παραπάνω, θα είναι κουραστικά για το χέρι και η ποιότητα των σχεδίων σας θα υποφέρει. Δώστε επίσης προσοχή στην ποιότητα κατασκευής, αλλά και την ποιότητα του γραφίτη. Σημειωτέον ότι από τις καλύτερες μύτες αντικατάστασης είναι οι Uni NanoDia και Pentel Ain Stein.

Όσο για την τιμή: Είναι ζήτημα αν κάποιο από τα μηχανικά μολύβια της παρακάτω λίστας κοστίζει πάνω από €15, όσο και μια πίτσα…

Τα ιαπωνέζικα Kuru Toga είναι η Mercedes των μηχανικών μολυβιών.

– Kuru Toga

Για κάποιους, τα ιαπωνέζικα Kuru Toga είναι η Mercedes των μηχανικών μολυβιών. Ιδανικά για το σχέδιο, πολύ καλής ποιότητας γραφίτης, καινοτόμος μηχανισμός, ελαφριά και αξιόπιστα.

Tα Zebra έρχονται από την Ιαπωνία.

– Zebra

Τα υψηλής ποιότητας Zebra έρχονται από την Ιαπωνία. Διαθέτουν σώμα από ανοξείδωτο ατσάλι, σωστό βάρος κι ένα ελκυστικό μαγνητικό δαχτυλίδι στο κλιπ.

Tα μολύβια της γερμανικής μάρκας Staedtler είναι χρηστικά και αξιόπιστα.

– Staedtler

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες θα εκτιμήσουν το πόσο χρηστικά και αξιόπιστα είναι τα μολύβια της γερμανικής μάρκας. Εξαιρετικής ποιότητας μύτη που δεν σπάει εύκολα, μεταλλικό κλιπ με μαγνητικό δαχτυλίδι, βολικά στο χέρι, παίρνουν διάφορα πάχη μύτης.

Τα ιαπωνικά Pentel κοστίζουν λιγότερο από πέντε ευρώ.

– Pentel

Σε τιμή κάτω των €5, τα ιαπωνικά Pentel διαθέτουν χαρακτηριστικά που περιμένεις από πολύ ακριβότερα μολύβια. Καθένα τους φέρει κώδικα χρώματος, ώστε να ξέρεις τι πάχος μύτης εμπεριέχεται. Μειονέκτημα: δεν περιλαμβάνουν γόμα.

Τα μολύβια Rotring έχουν πολύ καλό κράτημα και κάνουν στενή παρέα με τους χάρακες.

– Rotring

Πασίγνωστη γερμανική εταιρεία τα εργαλεία γραφής της οποίας είθισται να χρησιμοποιούμε από τα μικράτα μας. Υψηλής ποιότητας, με αξιοσημείωτη διάρκεια ζωής, είναι ό,τι πρέπει για αρχιτέκτονες και γραφίστες. Έχουν πολύ καλό κράτημα και κάνουν στενή παρέα με τους χάρακες. Προτείνω ιδιαίτερα τα μοντέλα Rapid Pro 2.0 και 600 0.7.

To Jotter της αμερικανικής Parker αποτελεί σταθερή αξία.

– Parker

To Jotter της αμερικανικής Parker αποτελεί σταθερή αξία. Ένα κλασικό μοντέλο με το κλιπ σε σχήμα βέλους που κουβαλάει μια ιστορία 60 χρόνων. Από ανοξείδωτο ατσάλι, φοβερά άνετο στο χέρι, είναι κατάλληλο τόσο για γραφή όσο και για σχέδιο.

Tο Grip 1345 της Faber Castell είναι πολύ όμορφο και σε τιμή κάτω των €4.

 

– Faber-Castell

Η μάρκα είναι περιώνυμη για τα ξύλινα χρωματιστά μολύβια της, αλλά διαπρέπει και στα μηχανικά. Ειδικά το Grip 1345 είναι πολύ όμορφο και σε τιμή κάτω των €4. Κατασκευασμένο στην Ιαπωνία, αλλά εισηγμένο από τη Γερμανία, έχει σώμα από πλαστικό και μεταλλικά μέρη όπως η άκρη, το κλιπ και το μπουτόν, με γόμα μιας χρήσης στην κορυφή. Παίρνει μύτες μόνο των 0,5 mm. Ελαφρύ, με καουτσουκένια rubber grip λαβή, διαθέτει ειδικό σύστημα προστασίας της μύτης με ελατήριο.

Eνα από τα μηχανικά μολύβια της Montblanc. Σαν έργο τέχνης.

Ωστόσο, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να ανεβείτε level. Καθότι πάνε χρόνια τώρα που τα μηχανικά μολύβια εμπνέουν τους μεγαλύτερους σχεδιαστές εργαλείων γραφής. Οι μεγάλες μάρκες προτείνουν σήμερα έξοχα συλλεκτικά κομμάτια, μεγάλης εκλέπτυνσης. Κομψά, σοφιστικέ, πολυτελή, σε φορεματάκια από παλλάδιο, φίλντισι, ασήμι, καουτσούκ guilloché ή ξύλο αχλαδιάς, τα μηχανικά μολύβια γίνονται κοσμήματα. Με πιο όμορφες δημιουργίες αυτές της Caran d’Ache, της  Graf Von Faber Castell και της Montblanc. Και τιμές στην περιοχή των €350.

 

Διαβάστε ακόμα: Καιρός να εκτιμήσουμε ξανά το χορό των μολυβιών.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top