Το νέο Meisterstück Great Masters Pirelli Limited Edition 1872 ενώνει τον χαρακτήρα της Montblanc μ’ αυτόν της Pirelli.

H χειροτεχνία υπήρξε για την Ευρώπη μια σπουδή στην ομορφιά των υλικών. Κάπως έτσι τα πρωτογενή στοιχεία που η φύση παρέχει  στον άνθρωπο μετατράπηκαν -συν τω χρόνω- σε λειτουργικά αντικείμενα, των οποίων η αισθητική πλευρά όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά ουσιαστικά ενδυνάμωσε τη χρήση τους.

Η χειροτεχνία στη Γηραιά Ήπειρο είναι μια κληρονομιά που συνεχίζεται και στις μέρες μας και τα αποτελέσματά της είναι απτά και εμφανή σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Για να σκεφτούμε δύο συγκεκριμένες δραστηριότητές μας: Πώς γράφουμε; Πώς οδηγούμε; Τίποτα δεν περιορίζεται μόνο στη χρηστική αξία των αντικειμένων.

Για να έρθει στα χέρια μας ένα τέτοιο όργανο γραφής έχουν προηγηθεί 100 και πλέον βήματα για την κατασκευή του.

H Montblanc ανήκει σ’ αυτή τη χορεία των εταιριών που συνδύασαν τη χειροτεχνία με τη χρηστικότητα. Από το μακρινό 1924, το Montblanc Meisterstück θεωρήθηκε και συνεχίζει να θεωρείται μια από τις πιο όμορφες εκφράσεις της παραδοσιακής ευρωπαϊκής χειροτεχνίας. Σε τέτοιο σημείο που θα έλεγε κανείς πως οι δεξιοτέχνες της Montblanc αποτελούν την καρδιά της εταιρίας.

Nα σκεφτεί κανείς πως για να έρθει στα χέρια μας ένα τέτοιο όργανο γραφής έχουν προηγηθεί 100 και πλέον βήματα για την κατασκευή του. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η γερμανική εταιρία στην λεπτομέρεια.

Μήπως, το ίδιο δεν ισχύει και για την Pirelli; Από το 1872, έτος ίδρυσης της εταιρίας ελαστικών, έως τις μέρες μας, η ιταλική εταιρία ανήκει στην κατηγορία των παγκόσμιων κατασκευαστών ελαστικών υψηλής αξίας. Από τις αγωνιστικές πίστες έως τις καθημερινές μας μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα ελαστικά Pirelli βγαίνουν από το εργοστάσιο με τη λογική -τηρουμένων των αναλογιών- της χειροτεχνίας.

Το ανάγλυφο στο «βαρέλι» του στυλογράφου παραπέμπει στα ελαστικά της Pirelli.

Είναι αντιληπτό, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί όταν αυτές οι δύο εταιρίες ενωθούν για να δημιουργήσουν ένα όργανο γραφής που θα φέρει τα στοιχεία και των δύο εταιρικών ταυτοτήτων. Οπερ και εγένετο. Με το νέο Meisterstück Great Masters Pirelli Limited Edition 1872, η Montblanc ενώνει την τέχνη της γραφής με την τέχνη της κατασκευής ελαστικών και τη μοναδική κληρονομιά των δύο εταιρειών.

Οι ιδρυτές της Montblanc κατασκεύασαν τα πρώτα τους όργανα γραφής από εβονίτη, γνωστό και ως σκληρό καουτσούκ.

Υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που ενώνει την Pirelli και την Montblanc. Είναι το υλικό που καθόρισε τις ιστορίες προέλευσής τους: το καουτσούκ. Η Pirelli ξεκίνησε με την κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ κάθε είδους, ενώ οι ιδρυτές της Montblanc κατασκεύασαν τα πρώτα τους όργανα γραφής από εβονίτη, γνωστό και ως σκληρό καουτσούκ που λαμβάνεται με βουλκανισμό του φυσικού καουτσούκ.

Το χαρακτηριστικό χρώμα του καουτσούκ, το μαύρο, καθόρισε την εμβληματική εμφάνιση και των δύο εμπορικών σημάτων μαζί με το κόκκινο ως χρώμα αντίθεσης που χρησιμοποιήθηκε από τις πρώτες τους δημιουργίες.  H Montblanc χρησιμοποίησε τα δύο χρώματα στην πρώιμη πένα Rouge et Noir και η Pirelli καθιέρωσε το κόκκινο ως εμβληματικό χρώμα για το εμπορικό σήμα της το 1990.

Το μαύρο και το κόκκινο είναι τα εμβληματικά χρώματα των δύο εταιριών.

Κατασκευασμένο από μαύρο καουτσούκ, το καπάκι και το «σώμα» της πένας Meisterstück Great Masters Pirelli Limited Edition 1872 αντικατοπτρίζει αυτή την εμφάνιση και αυτά τα δύο κομμάτια ενώνονται με στενούς κόκκινους δακτυλίους που προσθέτουν μια δυναμική έμφαση στον μαύρο κώνο και το καπάκι στην κορυφή, το οποίο στεφανώνεται από το έμβλημα της Montblanc από πολύτιμο φίλντισι.

Η ιστορία της εταιρείας Pirelli είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του σύγχρονου αυτοκινήτου. Οι sgorbiatori είναι πραγματικοί μάστορες της τέχνης τους, σκαλίζοντας με δεξιοτεχνία τα εικονικά αναπτυγμένα πέλματα με το χέρι στην επιφάνεια των πρωτότυπων ελαστικών. Η χειρωνακτική τους δεξιότητα επιτρέπει υψηλό επίπεδο ακρίβειας και ευελιξίας, ειδικά στις πρώτες φάσεις της ανάπτυξης, όταν οι γρήγορες προσαρμογές του σχεδιασμού του πέλματος είναι ζωτικής σημασίας. Ως αναφορά στη δεξιοτεχνία των sgorbiatori, το ματ καουτσούκ στο καπάκι και την κάνη του οργάνου γραφής έχει χαραγμένο ένα μοτίβο που έρχεται σε αντίθεση με τη βαθιά μαύρη γυαλάδα των εξαρτημάτων με επίστρωση ρουθηνίου.

Για να γράφει κανείς με «ασφάλεια» και έμπνευση.

Το χαραγμένο μοτίβο στο καπάκι και το «σώμα» της Meisterstück Great Masters Pirelli Limited Edition 1872 είναι εμπνευσμένα από μια ιστορική γραφική επεξεργασία του λογότυπου PIRELLI, που χρονολογείται από το 1966. Το θρυλικό «P» που χρησιμοποιείται από το 1908 και συμβολίζει τις ελαστικές ιδιότητες του καουτσούκ, είναι επίσης χαραγμένο στη χειροποίητη μύτη από ατόφιο χρυσό Au 750 πάνω από ένα στυλιζαρισμένο ελαστικό με το έμβλημα της Montblanc στο κέντρο του.

H μύτη κάθε στυλογράφου κατασκευάζεται με το χέρι. Από τη χάραξη της μύτης Au 750 από ατόφιο χρυσό μέχρι τις εξειδικευμένες διαδικασίες, όπως η συγκόλληση της μύτης ιριδίου και η σχισμή της μύτης, μέχρι τη δοκιμή του ήχου της μύτης στο χαρτί για να διασφαλιστεί η ιδανικότερη ροή μελανιού.

Τα Meisterstück Great Masters Pirelli Limited Edition 1872 είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2021 στις μπουτίκ της Montblanc σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

/ΝFO: Tις συλλογές της Montblanc θα τις βρείτε στα καταστήματα και το eshop Tzannes.

Διαβάστε ακόμα: Μontblanc. Τέσσερις πένες αφιερωμένες στην αυτοκρατορική αίγλη του Ναπολέοντος.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top