Αριστερά: η τρέχουσα μόδα των slides (i.pinimg.com). Δεξιά: το αμάρτημα του Iggy Pop. Ναι, τα πόδια είναι δικά του (GQ).

Πρόκειται περί αντίστασης αρχών. Μπρος στον καταιονισμό μιας χύδην μόδας που προσπαθεί να ενοποιήσει το αλλοπρόσαλλο με το φαντεζί και το εκλεκτικισμό με τη σπιτική ελαφράδα. Το έχουμε ξαναπεί και παλαιότερα: ό,τι φοράμε μέσα στο σπίτι ή σε ειδικές συνθήκες (και καλώς κάνουμε και το φοράμε) δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το μεταφέρουμε και στο δρόμο.

Φερ’ ειπείν: υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει την αθλητική ένδυση από το σπορ ντύσιμο. Μπορεί ως έννοιες να ακούγονται και να διαβάζονται ως συναφείς, όμως, κατ’ ουσίαν είναι παρακείμενος κόσμος. Σαν όμοροι πληθυσμοί που όμως μεταξύ τους έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις. Το σπορ και το αθλητικό ντύσιμο είναι η Νότια και η Βόρεια Κορέα πάνω μας.

Ως εκ τούτου, το κεφάλαιο πλαστική παντόφλα εντάσσεται σ’ αυτή την πολεμική. Συνακόλουθα και στην καταστατική αντίστασή μας. Για τους πιτσιρικάδες (το πολύ δεκαεξάχρονα) η μόδα προστάζει παντόφλες σαν κι αυτές που φορούσαν (και συνεχίζουν να φορούν) οι πολίστες και οι κολυμβητές, συνδυασμένες με μακριές άσπρες κάλτσες. Κάποτε γελούσαμε με τους γερμανούς και τους αυστριακούς τουρίστες που φορούσαν σανδάλια με κάλτσα. Ως γνωστόν: ό,τι κοροϊδεύεις αυτό λούζεσαι. Ενίοτε και το φοράς!

Καμία εκζήτηση, ειδικά όταν μετατρέπεται σε ομογενοποιημένο στυλ, δεν πρέπει να μετατρέπει το ενήλικο σώμα σε πεδίο βολής των λογής trend.

Το Esquire εσχάτως έκανε θέμα την ενδυματολογική προτίμηση του Ιdris Elba. Ο γνωστός ηθοποιός εθεάθη στο δρόμο φορώντας αυτές τις σαγιονάρες που περιγράφαμε προηγουμένως (μαύρες Lacoste εν προκειμένω) αντί για συμβατικά sneakers. Το σχόλιο του αρθρογράφου είναι ότι ο Elba μόλις έκανε μια πρόταση. Καλά, ας την κρατήσει για τον εαυτό του. Μην το κάνουμε και θέμα.

Aυτά μάλιστα. Ανήκουν σε εντελώς διαφορετική αισθητική κατηγορία και μπορούν να φορεθούν άνετα (από τη σελίδα του John Lobb στο Instagram).

Αν για έναν πιτσιρικά είναι ευεξήγητο να αναζητεί τα όρια της αντοχής των υλικών (ποικιλοτρόπως) και να δοκιμάζει πόσο εύκολα μπορεί να σπάσει το γυαλί των λογής συμβάσεων, για έναν ενήλικα αυτά τα θέματα οφείλουν να είναι λελυμένα. Καμία εκζήτηση, ειδικά όταν μετατρέπεται σε ομογενοποιημένο στυλ, δεν πρέπει να μετασχηματίζει το ενήλικο σώμα σε πεδίο βολής των λογής trend.

Όπως στο κλασικό ερώτημα των social media «ποιος βρίζουμε σήμερα;» έτσι και το αντίστοιχο στην ένδυση «τι επιτάσσει η μόδα να φορέσουμε;» δηλοί την ανικανότητα του απορημένου εγώ μας να κουβαλήσει μόνο του -και δίχως δεκανίκια- το κάρο της προσωπικότητά του από τη λάσπη της καθημερινότητας. Ακούγεται σοφιστεία, αλλά αφού δεν έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε μόδα, ας ακολουθήσουμε την ολότελα δική μας. Δίχως, όμως, τους ευφάνταστους εξτρεμισμούς της πλαστικής παντόφλας.

 

Κάποιοι θα πουν πως κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη σαγιονάρα. Επιμελώς επιτρεπτή στις γυναίκες, παράταιρη και σχεδόν αποκρουστική στους άντρες όταν συνοδεύεται από παντελόνι και πουκάμισο κι όχι από μαγιό στην παραλία. Ορθόν. Καμία σαγιονάρα και καμία πλαστική παντόφλα δεν γίνεται να αντικαταστήσει ακόμη και το πιο casual παπούτσι μας. Απλώς, δεν γίνεται. Οι λόγοι είναι αισθητικοί και πρακτικοί.

Καμία σαγιονάρα δεν πρόκειται να σταθεί ασπίδα στον σμπαραλιασμένο σου αστράγαλο.

Οι γυναίκες έχουν ντελικάτο περπάτημα, ραφιναρισμένες κινήσεις. Είναι αιλουροειδή με υπνωτιστικές μανούβρες. Εμείς είμαστε πιο ατσούμπαλοι, περισσότερο μυώδεις, κουβαλάμε πιο βαρύ φορτίο. Μια στραβοτιμονιά και μπορεί να σε φέρει κάτω στην καλύτερη των περιπτώσεων. Καμία σαγιονάρα δεν πρόκειται να σταθεί ασπίδα στον σμπαραλιασμένο σου αστράγαλο.

To να αντισταθείς σε κάτι που δεν έχει σκοπό να σε κολακεύει, που δεν δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό (διάβολε, οι κολυμβητές φορούν αυτές τις παντόφλες γιατί δεν πατινάρουν στις πισίνες), αλλά παραμένει στην κατηγορία του χρηστικού, το να αντισταθείς, λοιπόν, σε τέτοια ολοκληρωτική δηθενιά είναι πράξη ύψιστης πρόνοιας προς την έννοια του αυθεντικού στυλ. Κοντολογίς: στην πυρά.

 

Διαβάστε ακόμα: Το πουκάμισο πάει διακοπές.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top