Q&A

Το να μη φάτε τρία λεπτά για να αφαιρέσετε τις ετικέτες και τα περιττά γαζιά από το νέο σας σακάκι σάς μετατρέπει αυτόματα σε ερασιτέχνη, ασχέτως του πόσο καλά πέφτει επάνω σας το ρούχο. (Εικονογράφηση: Eric Chow)

Το κακό συμβαίνει συνήθως με τα σακάκια. Βλέπετε, υπάρχει ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό ανδρών που δεν βγάζουν τις ετικέτες και τις κλωστές προτού τα φορέσουν για πρώτη φορά, είτε γιατί το ξεχνάνε είτε γιατί δεν ξέρουν πως πρέπει να το κάνουν. Ποιοι είναι αυτοί; Αρχάριοι είναι, αλλά δεν είναι το θέμα του άρθρου. Να ξέρετε, όμως, το εξής: Το να μη φάτε τρία λεπτά για να αφαιρέσετε τις ετικέτες και τα περιττά γαζιά σάς μετατρέπει αυτόματα σε ερασιτέχνη, ασχέτως του πόσο καλά πέφτει επάνω σας το ρούχο. Ιδού οι τέσσερις κουταμάρες που κάνουν συχνά οι αρχάριοι:

 

Αφαιρέστε την κλωστή από τους ώμους σιγά-σιγά, με προσοχή, κόβοντάς πρώτα στη μέση και τραβώντας μετά με τα χέρια.

Το θέμα με τους ώμους

Η κεντημένη ραφή που υπάρχει στους ώμους του σακακιού ή κοστουμιού που μόλις αγοράσατε ανήκει σε μια εποχή όπου οι ράφτες διόρθωναν ένα σακάκι επιτόπου, αφαιρώντας τις κλωστές στη συνέχεια. Στις μέρες μας, το τρύπωμα αυτό είναι παντελώς άχρηστο. Συνήθως η κλωστή που χρησιμοποιείται είναι λευκή, αλλά μπορεί να είναι και άλλου χρώματος, γι’ αυτό να είστε υποψιασμένοι. Αφαιρέστε τη σιγά-σιγά, με προσοχή, κόβοντάς πρώτα στη μέση και τραβώντας μετά με τα χέρια. Αν αυτό γίνει με απότομο και άγαρμπο τρόπο, υπάρχει περίπτωση να χαλάσετε το ύφασμα.

Η μανσέτα του σακακιού δεν είναι διαφημιστικό πανό γι΄αυτόν που το σχεδίασε.

Αέρα στα πανιά

Το νέο μπλέιζερ, σακάκι, ακόμα και παλτό έρχεται συχνά με δυο μικρά νήματα ραμμένα σε σχήμα Χ που στερεώνουν το ένα ή τα δύο σκισίματα στο πίσω μέρος. Σκοπός τους; Εμποδίζουν το ρούχο να χάσει τη φόρμα του είτε όταν το εργοστάσιο το στέλνει στο κατάστημα είτε κατά την τοποθέτησή του στο ράφι. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξηλωθεί, προτού φορεθεί. Αν δεν γίνει, αυτό αποτελεί αλάνθαστο σημάδι ότι είστε ανίδεος συν ότι εμποδίζετε το πανωφόρι να προσαρμοστεί στο σώμα και να πέφτει πάνω σας σωστά ως οφείλει.

 

Η ραμμένη ετικέτα στο περιβραχιόνιο είναι μια μέθοδος ταυτοποίησης του εργοστασίου παραγωγής ή λειτουργεί υποβοηθητικά για τους πωλητές, ώστε να βρίσκουν πιο εύκολα το νούμερό σας στην αποθήκη, και τίποτε άλλο.

Ελευθερία στα μανικέτια

Η μανσέτα του σακακιού ή του παλτό δεν είναι διαφημιστικό πανό γι΄αυτόν που το σχεδίασε. Ούτε κάνει ευτυχέστερους όσους συναναστρέφεστε, επειδή τώρα ξέρουν πόσα πολλά ξοδέψατε για να το αποκτήσετε. Όχι. Στην πραγματικότητα, η ραμμένη ετικέτα στο περιβραχιόνιο είναι μια μέθοδος ταυτοποίησης του εργοστασίου παραγωγής ή λειτουργεί υποβοηθητικά για τους πωλητές, ώστε να βρίσκουν πιο εύκολα το νούμερο στην αποθήκη, και τίποτε άλλο. Αφαιρέστε τη με προσοχή μ’ ένα ψαλιδάκι, και κάντε το πάραυτα.

Αποδεσμεύστε τις τσέπες

Αυτό είναι περισσότερο υποκειμενικό, γιατί κανένας άλλος εκτός από σας δεν θα ξέρει αν έχει γίνει. Αλλά οι τσέπες του μπλέιζέρ σας είναι ραμμένες για να διατηρήσουν το σχήμα του. Το να είναι ζαρωμένες και τσαλακωμένες δεν λέει, εκτός κι αν το σακάκι σας είναι κοτλέ. Δίνουν την εντύπωση ότι πετάξατε τα λεφτά σας. Εναπόκειται σε σας το αν θέλετε να ξηλώσετε τη ραφή, ωστόσο κάτι τέτοιο θα σας επιτρέψει να χώσετε πράγματα μέσα άμα χρειαστεί. Μόνο μη βάλετε κάτι βαρύ, όπως το πορτοφόλι σας. Ένα πακέτο τσιγάρα, τσίχλες, ένα εισιτήριο κινηματογράφου, μια πρόσκληση, λίγες επισκεπτήριες κάρτες αρκούν.

 

Διαβάστε ακόμα: Κάποια κόλπα για να δείχνει το φτηνό κοστούμι σας ακριβό

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top