Μπορεί κανείς να το αποκτήσει στα ειδικά atelier Moleskine, το πρώτο από τα οποία μόλις άνοιξε στο κεντρικό κατάστημα των Public στην πλατεία Συντάγματος. Σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο, μεγαλύτερο, στο κατάστημα της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

    Moleskine: Ένα θρυλικό σημειωματάριο, άρρηκτα συνδεδεμένο στη συνείδηση του κοινού με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Φαν Χοχ και συγγραφείς όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεη. Το γεγονός ότι τα δημοφιλή σημειωματάρια εμφανίστηκαν στην αγορά μόλις το 1997, αρκετές δεκαετίες μετά την αποδημία των εικονικών δημιουργών, δεν αναιρεί τον μύθο. Ο λόγος; Απλά, σε ό,τι αφορά τα ονόματα και τα πράγματα, το σημειωματάριο Moleskine ακολούθησε μια πορεία ουσιαστικά αντίστροφη από την πεπατημένη.

    Ενώ δηλαδή είναι συνήθως το επώνυμο αρχικό προϊόν το οποίο δίνει το όνομά του σε ένα είδος που δημιουργείται όταν την ιδέα αντιγράφουν και άλλοι παραγωγοί (η ελβιέλα, η κοκακόλα κ.ο.κ.), ο κατασκευαστής του Moleskine δημιούργησε το προϊόν του ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του συγγραφέα Μπρους Τσάτουιν, όταν αυτός περιέγραψε σε ένα νοσταλγικό διήγημα τα χειροποίητα σημειωματάρια που έφτιαχναν οι παραδοσιακοί Γάλλοι τεχνίτες, την εποχή που πλέον αυτά είχαν εξαφανιστεί από την αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί ένα σημειωματάριο τόσο τέλειο, που απλά να μοιάζει αδιανόητο το ότι δεν ήταν πάντα εκεί. Αναδρομικά σκεφτόμαστε λοιπόν όλα τα σημειωματάρια με σκληρό δερμάτινο εξώφυλλο ως Moleskine!

    Το χαρακτηριστικό σκληρό σκούρο εξώφυλλο των Moleskine παράγεται από μη ζωικά υλικά, όμως παλιώνει σχεδόν σαν δέρμα.

    Το όνομα του αναφέρεται βέβαια στο χαρακτηριστικό μαύρο σκληρό εξώφυλλο. Το Moleskine ήταν αρχικά κατεργασμένο δέρμα («mole» στα αγγλικά είναι ο τυφλοπόντικας), αργότερα όμως η λέξη έφτασε να σημαίνει ένα ανθεκτικό βαμβακερό ύφασμα, κάτι σαν ντένιμ. Η γραφή με -e στο τέλος παραπέμπει βέβαια στη γαλλική υιοθέτηση του όρου από τα αγγλικά. Το χαρακτηριστικό σκληρό σκούρο εξώφυλλο των Moleskine παράγεται από μη ζωικά υλικά, όμως παλιώνει -σχεδόν- σαν δέρμα, έχει ευχάριστη αίσθηση και υψηλή αντοχή, και βέβαια στο πίσω μέρος τη βαθυτυπία με το όνομα Moleskine.

    Σκίτσο της Little Miss Grumpy που απεικονίζει τον υπογράφοντα, στο εσώφυλλο του νέου του σημειωματάριου.

    Όμως εδώ και καιρό το Moleskine έχει πάψει να είναι συνώνυμα αποκλειστικά του μαύρου σημειωματάριου. Σε αυτό έχει προστεθεί και μια ολόκληρα σειρά νέων προϊόντων για διαφορετικές εξειδικευμένες χρήσεις: ημερολόγια, συνταγολόγια, γραφική ύλη, τσάντες, συνδεδεμένα τετράδια, πορτοφόλια, είδη ταξιδιού, θήκες για κινητά και για tablets και άλλα πολλά. Μπορεί κανείς να τα περιεργαστεί στα ειδικά atelier Moleskine, το πρώτο από τα οποία μόλις άνοιξε στην Ελλάδα, στο κεντρικό κατάστημα των Public στην πλατεία Συντάγματος, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο, μεγαλύτερο, στο κατάστημα Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

    Τα atelier Moleskine έχουν ήδη επιτυχημένη παρουσία στο Λονδίνο, το Μιλάνο, και άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Εκεί θα βρείτε ασφαλώς όλα τα παραδοσιακά και καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας, και κυρίως τα αγαπημένα των φανατικών του Moleskine που είναι βέβαια τα θεματικά limited edition. Με αφορμή τη λειτουργία των atelier Moleskine στην Ελλάδα, τα Public σχεδίασαν σε συνεργασία με τη Moleskine το πρώτο ελληνικού ενδιαφέροντος σημειωματάριο, αφιερωμένο στην Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

    Το συλλεκτικό βιβλιοφιλικό σημειωματάριο κοσμεί μια ολόχρυση αθηναϊκή γλαύκα, σύμβολο της σοφίας και της πόλης.

    Το συλλεκτικό βιβλιοφιλικό σημειωματάριο κυκλοφορεί σε 5.000 αντίτυπα και έχει έντονο κυανό χρώμα με μια ολόχρυση αθηναϊκή γλαύκα, σύμβολο της σοφίας και της πόλης, μαζί με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Το συλλεκτικό σημειωματάριο έχει βέβαια και όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα Moleskine μοναδικά, δηλαδή την εξαιρετική ποιότητα των σελίδων, την ειδικά δεμένη ράχη που επιτρέπει να ανοίγει σε εντελώς οριζόντια θέση χωρίς να καταστρἐφεται η ραφή, το ελαστικό που το συγκρατεί όταν είναι κλειστό, τους σελιδοδείκτες, και την αναδιπλούμενη θήκη στο εσωτερικό του οπισθόφυλλου, η οποία επίσης κοσμείται με τη γλαύκα και τις λέξεις «ΣΟΦΙΑ» «ΑΘΗΝΑ» «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» «ΒΙΒΛΙΟ», όπως και το εσωτερικό εξώφυλλο.

    Πολλοί είναι αυτοί που τα αντιμετωπίζουν ως συλλεκτικά αντικείμενα, αρκετοί αυτοί που παίζουν και στα δύο επίπεδα: αγοράζουν ένα για συλλογή, ένα για χρήση. Διότι το Moleskine δεν είναι είδος πολυτέλειας, είναι είδος σοβαρότητας. Ένα πάσης χρήσεως και παντός καιρού χρηστικό σημειωματάριο, αρκετά «καθημερινό» ώστε να μην κινδυνεύεις να το αντιμετωπίσεις ως διακοσμητικό αντικείμενο, αλλά και υπερβολικά κομψό και καλοφτιαγμένο για να φανείς επιπόλαιος μαζί του. Γιατί πως να το κάνουμε: ένα Moleskine απλώς δεν θα σε αφήσει ποτέ να γράψεις επάνω του βλακείες.

     

    Διαβάστε ακόμα: Η νέα συλλογή αξεσουάρ της Hermès για το 2019: Μεταξύ τέχνης και κομψότητας

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top