Μια πινελιά.

Ακόμα κι αν είναι ραμμένο και διαθέτει πλαϊνά μέρη, όπως ένα Brogue ή ένα Derby, το Monk Strap αποτελεί έναν τελείως διαφορετικό τύπο παπουτσιού. Η γλώσσα του κλείνει με μια εντυπωσιακά αγκράφα. Κι αν η αγκράφα είναι διπλή, τότε μιλάμε για «Double Monk», που είναι και τ’ αγαπημένα μου.

Η αγκράφα παίρνει πολλές μορφές: άλλοτε είναι τετράγωνη, άλλοτε στρογγυλή, λεία ή με σχέδια, από ασήμι ή χρυσό. Όλα αυτά τα σχήματα κάνουν τα Monk Strap ιδιαίτερα. Δεν έχουν το τυπικό στυλ ενός παπουτσιού με κορδόνια, αλλά είναι μια εναλλακτική για όλους εκείνους που δεν τους αρέσουν οι άκαμπτοι ενδυματολογικοί κώδικες.

Επειδή το μπατζάκι μπορεί να πιαστεί στην αγκράφα ή να σκαλώσει στα γλωσσίδια, γι’ αυτό τα Monk Strap δείχνουν ωραία όταν φοριούνται παντελόνι σε στενή γραμμή και αρκετά κοντά ώστε ίσα ν’ αγγίζουν το πολύ το παπούτσι. (Φωτογραφία: John Lobb)

Πάνε πολύ επίσης σε άνδρες με ωραία κορμοστασιά και είναι τέλεια με υφάσματα με ψιλή ρίγα, ένα πουλοβεράκι κι ένα βαμβακερό ή τζην παντελόνι. Μοτίβα μ’ αυτά τα πατούμενα απαγορεύονται. Στην πραγματικότητα τα Monk Strap, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για επίσημες εμφανίσεις, αλλά έχουν την ιδιότητα να είναι κομψά και κλασικά ταυτόχρονα.

Επειδή το μπατζάκι μπορεί να πιαστεί στην αγκράφα ή να σκαλώσει στα γλωσσίδια, γι’ αυτό τα Monk Strap δείχνουν ωραία όταν φοριούνται παντελόνι σε στενή γραμμή και αρκετά κοντά ώστε ίσα ν’ αγγίζουν το πολύ το παπούτσι. Αυτό σημαίνει ότι ένα τζηνάκι είναι το ιδανικό.

Η ιστορία

Στ’ αγγλικά, τα ονομάζουν «monks» κι αυτό γιατί τα φόραγαν οι μοναχοί στα ευρωπαϊκά μοναστήρια. (Φωτογραφία: Jamais Vulgaire)

Στ’ αγγλικά, τα ονομάζουν «monks» κι αυτό γιατί μοιάζουν με αυτά που φόραγαν οι μοναχοί στα ευρωπαϊκά μοναστήρια. Η τάση αυτή ξεκίνησε από τις ιταλικές Άλπεις το 15ο αι. Ένας Βρετανός μοναχός τα ανακάλυψε, τα υιοθέτησε αμέσως και τα έφερε στη Μ. Βρετανία όπου άρχισαν να τα φοράνε οι πάντες. Αν δεν σας ικανοποιεί αυτή η ιστορία, θυμηθείτε τους Τρεις Σωματοφύλακες.

Η μύτη είναι μονοκόμματη και σπανίως έχει τρυπούλες που θα το βάραιναν. Επίσης, παραδοσιακά, αυτός ο τύπος παπουτσιού διαθέτει, μια μόνο αγκράφα. Η δημοφιλία της διπλής προέκυψε ως μόδα από το Tumblr και το Pinterest, πράγμα το οποίο με αφήνει παγερά αδιάφορο. Τελικά, τα Monk Strap είναι λιγότερο τυπικά από τα brogues και πολύ πιο πρωτότυπα από τα derbies.

Τα ταμπά «Double Monk» από nubuck φοριούνται άνετα μ’ ένα χύμα τζην ή ένα κοτλέ chino.

Το χρώμα

Ένα ζευγάρι «Double Monks» είναι οπωσδήποτε κομψό, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να χαρακτηριστεί επίσημο. Οπότε είναι κουτό να το πάρετε σε μαύρο. Το ταμπά είναι το πλέον ενδεδειγμένο χρώμα και πάει με όλα. Αν είσαστε προχωρημένος, μπορείτε να ποντάρετε και σε αποχρώσεις πιο πρωτότυπες, όπως στα χρώματα του κονιάκ ή της Βουργουνδίας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να έχετε κατά νου την ισορροπία στο ντύσιμό σας, επιλέγοντας χρώματα απλά, όπως το γκρι (όχι αναγκαστικά μονόχρωμο, θά ‘ταν όμορφα με κομψά μοτίβα Prince de Galles π.χ.).

Το William φτιάχτηκε το 1945, προς τιμήν του William Lobb, την εποχή εκείνη διευθυντή στο Παρίσι. (Φωτογραφία: John Lobb)

Το υλικό

Δέρμα εξαιρετικής ποιότητας και nubuck είναι ό,τι καλύτερο για τη διπλή αγκράφα. Τα ταμπά «Double Monk» από nubuck θεωρούνται κλασικά από τις κορυφαίες μάρκες, όπως ο John Lobb, και φοριούνται άνετα μ’ ένα χύμα τζην ή ένα κοτλέ chino. Αποφύγετε, Θεός φυλάξοι, τα εξωτικά υφάσματα (croco π.χ.), που θα έδιναν σ’ όλο το παρασκεύασμα ένα χυδαίο τόνο.

Με ή χωρίς κάλτσες;

Φυσικά, θα βάλετε τις καλτσούλες σας. Επιλέξτε με προσοχή το χρώμα: άστε στην άκρη τις μαύρες κάλτσες στα παπούτσια με διπλή αγκράφα (το αποτέλεσμα θα ήταν χάλι μαύρο) και προτιμήστε το γκριζάκι ή το σκούρο μπλε. Σ’ ένα χαλαρό περιβάλλον, το ιδανικό τότε θα ήταν από δέρμα nubuck και γιατί όχι ξεκάλτσωτοι.

John Lobb

Ο μυθικός οίκος John Lobb ιδρύθηκε το 1866 και εξαγοράστηκε από την Hermès το 1976. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δέρματα που χρησιμοποιούντιαι είναι καταπληκτικά, γεγονός που παραδέχονται όλοι οι Βρετανοί γνώστες. Όλοι τους θεωρούν πως πρόκειται για την έσχατη αναφορά σε ό,τι αφορά στο βρετανικό υπόδημα.

Σωρεία είναι αυτά που διαφοροποιούν τον John Lobb από τον ανταγωνισμό: η ευθεία μύτη λόγου χάρη δεν είναι ένα κομμάτι δέρμα που προστέθηκε από πάνω, όπως κάνουν οι άλλες μάρκες. Πρόκειται για τα ίδιο κομμάτι δέρματος καρφωμένο και ραμμένο.

Το μυθικό μοντέλο, κατ’ εμέ, αυτό με τη διπλή αγκράφα William, που μπορείτε να το βρείτε σε μεγάλο αριθμό συνδυασμών και υλικών. Το William φτιάχτηκε το 1945, προς τιμήν του William Lobb, την εποχή εκείνη διευθυντή στο Παρίσι.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι κάλτσες με τι παπούτσια;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top