To ρολόι Montblanc 1858 Geosphere Messner Limited Edition είναι προς τιμήν του τυρολέζου αλπινιστή Ράινχολτ Μέσνερ.

    Σε νέα ύψη ορθώνεται η ωρολογοποιία της Montblanc με το limited edition μοντέλο Montblanc 1858 Geosphere Messner Limited Edition, ονομασμένο προς τιμήν του τυρολέζου αλπινιστή Ράινχολτ Μέσνερ. Γεννημένος το 1944 στο Νότιο Τιρόλο (ή Alto Adige, αν προτιμάτε την ιταλική εκδοχή), ο Μέσνερ κάρφωσε την ορειβατική του σκαπάνη σε όλες τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη μας, το 1986 υπήρξε μάλιστα ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε και τις 14 γήινες κορφές με ύψος άνω των 8000 μέτρων.

    Άλλο προβεβλημένο κατόρθωμα αποτελεί το γεγονός ότι το 1978 υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στο Έβερεστ χωρίς βοήθεια φιάλης οξυγόνου, ενώ σε όλη τη σταδιοδρομία του προώθησε την αλπική πρακτική του αυτόνομου ορειβάτη, σε αντίθεση με τις πολυπληθείς οργανωμένες ομάδες που κυριαρχούσαν παλαιότερα. Η σταδιοδρομία του μετράει πολλές πρωτιές σε δύσκολες αναβάσεις, αλλά και διασχίσεις, όπως αυτή της ερήμου Γκόμπι με τα πόδια.

    Είτε πάντως ανέβαινε βουνά, είτε διέσχιζε ερήμους, ο Μέσνερ πάντοτε φορούσε τα καλύτερα ρολόγια, όπως πιστοποιείται από την περίοπτη θέση που αυτά κατέχουν στις φωτογραφίες που απαθανάτιζαν τις εξορμήσεις του. Ακολουθώντας την καλή παράδοση που ο ίδιος καθιέρωσε, ο καλοστεκούμενος εβδομηνταεξάχρονος ποζάρει κρατώντας στην ισχυρά δεξιά στυλό Montblanc (ίσως μας αφιερώνει ένα από το 80 βιβλία του με την αφήγηση των πεπραγμένων του), ενώ εξ ευωνύμων επιδεικνύει στον καρπό το κομψοτέχνημα που του αφιερώθηκε και φέρει το όνομά του, το Montblanc 1858 Geosphere Messner Limited Edition.

    Κεντρικό στοιχείο στο καντράν είναι η απεικόνιση του βορείου και νοτίου ημισφαιρίου σε δύο δίσκους.

    Η ίδια η ιδέα του Geosphere έχει ασφαλώς γεωφυσική έμπνευση και αναφέρεται στην επιφάνεια της γης, στην περίπτωση της Montblanc στα υψηλότερα σημεία της και ειδικότερα στην πρόκληση της ανάβασης των επτά υψηλότερων κορυφών, την υψηλότερη της κάθε μιας ηπείρου, αγγλιστί Seven Summits. Ο υπολογισμός των ηπείρων σε επτά επιτυγχάνεται μετρώντας χωριστά τη βόρειο από τη νότιο Αμερική, ενώ η επιλογή των επτά κορυφών δεν είναι πάντοτε ομόφωνη. Ο πρωτεργάτης της καθιέρωσης του αναβατικού slam Richard Bass επέλεξε τις κορυφές Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Vinson, Elbrus και Kosciuszko, τις οποίες ανέβηκε το 1985. Ο Μέσνερ όμως άλλαξε την επιλογή επί το δυσκολότερο, αντικαθιστώντας το Kosciuszko με το Puncak Jaya τον επόμενο χρόνο.

    Το μπρούτζινο πλαίσιο είναι αρκετά ευρύχωρο με διάμετρο 42 χιλ. και πάχος 12,8 χιλ.

    Τα σημεία αυτά μπορεί να τα εντοπίσει κανείς επάνω στο καντράν της σειράς Geosphere. Κεντρικό στοιχείο σε αυτό είναι η απεικόνιση του βορείου και νοτίου ημισφαιρίου σε δύο δίσκους που βρίσκονται ο ένας πάνω από τον άλλο, στις θέσεις 12 και 6. Επάνω σε αυτές με μικρές αλλά έντονες κόκκινες κουκίδες σημειώνονται ευκρινώς οι κορυφές στην ακριβή γεωγραφική τους θέση, τέσσερεις στο Νότιο ημισφαίριο και τέσσερεις στο Βόρειο. Ο λόγος του πλεονάσματος είναι προφανής, από ένα ρολόι Montblanc δεν θα μπορούσε να λείπει και το Λευκό Όρος που ενέπνευσε το όνομα της φίρμας, αλλά κάπως λιγότερο τους ορειβάτες που λογαριάζουν ως ψηλότερο βουνό της Ευρώπης το Ελμπρούς στον Καύκασο, στο ευρασιατικό όριο.

    Όλα αυτά τα ωραία, επιβλητικά και εξωτικά ονόματα των κορυφών αναγράφονται και στο πίσω μέρος του πλαισίου, μαζί με το όνομα Montblanc, την υπογραφή του Μέσνερ, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρολογιού, και τον αριθμό του κάθε κομματιού από το 1 ως το 262, αφού σε αντίθεση με τα άλλα συλλεκτικά ρολόγια της σειράς 1858 δεν θα βγει σε 1858 κομμάτια αλλά σε 262. Το κριτήριο επιλογής του αριθμού δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, αλλά ο σχετικά περιορισμένος αριθμός καθιστά τον χαρακτηρισμό Limited Edition πειστικό. Στο κέντρο βρίσκεται μία χιονορειβατική σύνθεση, με ένα περίοπτο βουνό και το σήμα της Montblanc, που είναι μια νιφάδα χιονιού, να επικάθεται σε εραλδική σύνθεση δύο διασταυρούμενων ορειβατικών σκαπανών και στεφάνη πυξίδας με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

    Οι δείκτες ώρας και λεπτών είναι αρκετά παραδοσιακοί και έχουν φωσφορίζουσα επικάλυψη.

    Όλα αυτά συνυπάρχουν με άνεση καθώς το μπρούτζινο πλαίσιο είναι αρκετά ευρύχωρο με διάμετρο 42 χιλ. και πάχος 12,8 χιλ. που στο εσωτερικό κρύβουν τον αυτόματο μηχανισμό MB 29.25 με απόθεμα ισχύος 42 ωρών. Το μεγάλο πλαίσιο σημαίνει επίσης και μεγάλο καντράν, στο οποίο κυριαρχούν οι δύο συμπληρωματικές υδρόγειοι. Στο πλάι τους φέρουν την επιγραφή «NORTH HEMISPHERE» και «SOUTH HEMISPHERE» και γύρω γύρω μια στεφάνη μοιρασμένη σε δύο χρώματα με τις ώρες του 24ώρου ανά δύο. Καθώς τα δύο ημισφαίρια περιστρέφονται σε αντίστροφη κίνηση μπορεί κανείς χάρις στις δύο στεφάνες να γνωρίζει ποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας διανύει το καθένα.

    Τα ονόματα των κορυφών που έχει ανέβει ο Μέσνερ αναγράφονται και στο πίσω μέρος του πλαισίου, μαζί με το όνομα Montblanc, την υπογραφή του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρολογιού, και τον αριθμό του κάθε κομματιού από το 1 ως το 262.

    Μαζί με τον μπρούτζο στο ρολόι κυριαρχεί το μπλε χρώμα, που καλύπτει τον δίσκο του καντράν. Πέρα από τις υδρόγειους υπάρχει ακόμα χώρος για αραβικά ψηφία των ωρών στο 2, 4 , 8, 10. Στο 3 έχει ένδειξη ημερομηνίας, στο 9 υποκαντράν για δεύτερη ζώνη ώρας με έναν δείκτη και μικρά αραβικά ψηφία στο 12 και στο 6, και με απλές γραμμές στις υπόλοιπες ώρες. Αριστερά από την ένδειξη της ημερομηνίας υπάρχει το λογότυπο Mont Βlanc σε δύο λέξεις με το Λευκό Όρος μεταξύ τους, που διαφέρει ασφαλώς από το παραδοσιακό μονολεκτικό λογότυπο Montblanc. Στην παρυφή του καντράν έχει άλλο κύκλο με γραμμούλες για τα πρώτα λεπτά και εσωτερικά μικρά αραβικά ψηφία ανά πεντάλεπτο, εκτός από τις θέσεις 12 και 6, και επιπλέον σχήματα στις θέσεις 1, 5, 7, 9, 11. Η εξωτερική στεφάνη έχει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με τα αρχικά τους στα αγγλικά : N -E-S-W και ενδιάμεσα μικρά βέλη.

    Στο σκοτάδι το ρολόι αποκτά μια νέα, εξίσου ενδιαφέρουσα όψη.

    Οι δείκτες ώρας και λεπτών είναι αρκετά παραδοσιακοί και έχουν φωσφορίζουσα επικάλυψη, όπως και όλα σχεδόν τα στοιχεία του καντράν. Αυτό σημαίνει ότι στο σκοτάδι το ρολόι αποκτά μια νέα, εξίσου ενδιαφέρουσα όψη. Προκειμένου να μην εμποδίζεται η ανάγνωση της ώρας τη νύχτα, τα διαφορετικά στοιχεία του καντράν έχουν διαφορετική φωσφορίζουσα απόχρωση, κάτι που κάνει το night life του ρολογιού ακόμα εντυπωσιακότερο. Το λουράκι είναι τύπου ΝΑΤΟ από γαλάζιο νάιλον και η αγκράφα από ατσάλι με επικάλυψη μπρούτζου. Το σύνολο καταφέρνει να είναι ένα ενδιαφέρον υβρίδιο σπορ και luxury, ένα το πλήθος των στοιχείων που έχει στην όψη του το καθιστούν πραγματικά χορταστικό.

     

    ΙΝFO: Το «Montblanc 1858 Geosphere Messner» είναι sold out. Ωστόσο, τη συλλογή «Montblanc 1858» θα την βρείτε στα καταστήματα και το eshop Tzannes.

     

    Διαβάστε ακόμα: Egyptomania: Νέα συλλεκτικά -Φαραωνικά!- κομψοτεχνήματα από τη Montblanc.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top