Το Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 18 εντυπωσιάζει καταρχήν με τον σπάνιο όσο και αριστοκρατικό χρωματικό συνδυασμό και με τα πολύτιμα και ευγενή υλικά της κατασκευής.

  Πραγματικά ρολόι που όμοιό του δύσκολα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγορά, το Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 18 εντυπωσιάζει με τον αρκετά σπάνιο όσο και αριστοκρατικό χρωματικό συνδυασμό του και με τα πολύτιμα και ευγενή υλικά της κατασκευής.

  Η κάσα και το καντράν είναι φτιαγμένα από το αποκλειστικό και πρωτοποριακό κράμα χρυσού 18 καρατίων που ακούει στο χαρακτηριστικό όνομα Lime Gold, το χρώμα του οποίου πλησιάζει το θαμπό κίτρινο του κίτρου ή λάιμ. Για τις γραμματοσειρές και άλλα στοιχεία του καντράν έχει επιλεγεί ένα τολμηρό αλλά απολύτως συμπληρωματικό πράσινο στο χρώμα των φύλλων του γλυκόξινου εσπεριδοειδούς. Κανένα τρίτο χρώμα δεν έρχεται να ταράξει αυτή την αρμονία, εκτός από λίγο λευκό στους δείκτες λεπτών και ώρας, που με την φωτεινότητά του την αναδεικνύει περαιτέρω.

  Το μοντέλο έχει κατά καιρούς εμφανιστεί σε διάφορες δυσεύρετες τοπικές εκδοχές.

  Πρόκειται για ένα ρολόι που ήρθε να εμπλουτίσει την ευάριθμη χορεία των ακριβοθώρητων χρονογράφων Montblanc 1858 Split Second Chronograph. Το πρώτο μοντέλο της σειράς έκανε την παρθενική του εμφάνισή του το 2019 στο Σαλόνι της Γενεύης και είχε μαύρο καντράν σε μπρούτζινη κάσα, ενώ σύντομα ακολούθησε το μπλε καντράν σε κάσα από ατσάλι. Και τα δύο έχουν λευκά στοιχεία  με κάποιες κόκκινες πινελιές.

  Το μοντέλο επίσης έχει κατά καιρούς εμφανιστεί σε διάφορες δυσεύρετες τοπικές εκδοχές, όπως για παράδειγμα η μεξικάνικη παραλλαγή σε πράσινο καντράν από νεφρίτη και πράσινο λουράκι από αλιγάτορα ή η αποκλειστική έκδοση της Σιγκαπούρης με καντράν κόκκινο σαν καυτερή πιπεριά και μαύρο δερμάτινο λουράκι. Αποκλειστικές είναι και οι τιμές που κυμαίνονται περί τα 30.000 ευρώ, αλλά ένα ειδικό μοναδικό αντίτυπο με καντράν από μπλε αχάτη που διατέθηκε σε φιλανθρωπική δημοπρασία σκαρφάλωσε στα 100.000 ελβετικά φράγκα.

  Το καντράν είναι από Lime Gold δημιουργώντας εξαιρετική συνέχεια με την κάσα και ενισχύοντας έτσι την αίσθηση του μεγέθους και της στιβαρότητας.

  Για να πάρουμε βέβαια τα πράγματα από την αρχή θα χρειαστεί να αναχθούμε στιγμιαία ως το μακρινό 1858, όταν οι αδελφοί Charles και Hyppolite Robert ίδρυσαν μια μικρή ωρολογοποιία που στον εικοστό αιώνα θα γινόταν γνωστή με το εμπορικό σήμα Minerva, ιδίως ως κατασκευάστρια ρολογιών για τον ελβετικό στρατό. Το 2006 η εταιρεία αγοράστηκε από τον όμιλο Richemont και μετατράπηκε στον κλάδο ρολογιού της Montblanc, συνδυάζοντας την κατασκευαστική τεχνογνωσία με την παράδοση των ειδών πολυτελείας. Όπως και άλλα μοντέλα από τη σειρά 1858, που αναφέρεται ασφαλώς στο έτος ίδρυσης, έτσι και το Split Second Chronograph εμπνέεται από παλαιότερα μοντέλα, που αναβιώνουν σε τεχνικά αρτιότερες και πιο πολυτελείς επανερμηνείες.

  To συγκεκριμένο ρολόι διαθέτει την σπάνια λειτουργία του Split Second ή αλλιώς rattrapante.

  Το  Split Second Chronograph όπως δηλώνει σαφώς το όνομά του διαθέτει την σπάνια λειτουργία του Split Second ή αλλιώς rattrapante, έχει δηλαδή την ικανότητα να σημειώνει δύο διαδοχικά χρονικά σημεία, με το διαδοχικό πάτημα ενός μόνο κουμπιού, εφόσον επιπλέον είναι monopusher. Συγκεκριμένα, με ένα πάτημα οι δύο κεντρικοί δευτερολεπτοδείκτες ξεκινούν να μετρούν ταυτόχρονα – όσο τρέχουν μαζί μοιάζουν σαν να είναι ένας. Με το πρώτο πάτημα του pusher ο ένας δείκτης ακινητοποιείται ενώ ο άλλος εξακολουθεί να τρέχει. Με το δεύτερο πάτημα του ίδιου pusher ο σταματημένος ξαναφτάνει τον άλλο – εξ ου και rattrapante – και συνεχίζουν και πάλι να τρέχουν μαζί. Επίσης με ένα πάτημα επανέρχονται και οι δύο δείκτες στην αρχική θέση.

  O στιβαρός μηχανισμός είναι εμφανής στην πίσω πλευρά του ρολογιού.

  Οι λειτουργικές δυνατότητες επεκτείνονται χάρη στην ύπαρξη βαθμολογημένης κλίμακας τηλεμέτρου και ταχυμέτρου. Το τηλέμετρο έχει τη μορφή μιας χιλιομετρικής κλίμακας στην περίμετρο του καντράν, και βασίζεται στη διαφορετική ταχύτητα του φωτός και του ήχου για να υπολογίσει κατά προσέγγιση την απόσταση του χρήστη από την πηγή ενός οπτικοακουστικού φαινομένου, όπως είναι για παράδειγμα η αστραπή και ο κεραυνός. Το ταχύμετρο υπολογίζει την ταχύτητα με την οποία το κινούμενο αντικείμενο διασχίζει γνωστή απόσταση. Το συγκεκριμένο ταχύμετρο έχει σχήμα κοχλία στο κέντρο του καντράν και χάρη σε αυτή τη εκδιπλούμενη μορφή μπορεί να μετρήσει διάρκειες μέχρι και τρία λεπτά, αντί του ενός λεπτού που μετρούν τα περισσότερα ταχύμετρα, που έχουν την κλίμακα στη στεφάνη. Και τα δύο αυτά στοιχεία, τηλέμετρο και ταχύμετρο, ανάγονται στα χρηστικά στρατιωτικά ρολόγια της δεκαετίας του 1930.

  Το πλαίσιο είναι μεγάλο με διάμετρο 44 χιλιοστών και 14.20 χιλιοστά πάχος, όλο από Lime Gold.

  Απολαύστε χρώμα.

  Οι λειτουργίες αυτές εξασφαλίζονται από τον κουρδιστό μηχανισμό MB M16.31 με απόθεμα ενέργειας 50 ωρών που χτυπά στην «ιστορική» συχνότητα των 2.5 Hz (18,000 A/H).  Είναι ένας εξαιρετικά όμορφος μηχανισμός κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο της Montblanc Manufacture στο Villeret της Ελβετίας που παίζει με τα διαφορετικά φινιρίσματα: αλπακάς επιχρυσωμένος 18 καρατίων, Côtes de Genève (δαμασκηνό φινίρισμα). Μια εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς δεν μένει κρυμμένη αφού μπορεί κανείς να τη θαυμάσει επί το έργον μέσα από την ανοιχτή πίσω όψη της κάσας.

  Για να χωρέσει αυτόν τον στιβαρό μηχανισμό, η κάσα είναι αντίστοιχα μεγάλη με διάμετρο 44 χιλιοστών και 14.20 χιλιοστά πάχος, όλη από Lime Gold. Το ειδικό αυτό κράμα αποτελείται από χρυσό 18 καρατίων (Au 750 ‰), ασήμι (Ag 238 ‰) και σίδηρο (Fe 12 ‰). Έχει κορώνα από το ίδιο υλικό στο μέσο της δεξιάς πλευράς και  pusher στην ίδια πλευρά άνω. Το γυαλί είναι από κρύσταλλο σαπφείρου θολωτό με ειδική επεξεργασία για να μη χαράζει και αντι-μαγνητική επεξεργασία στο εσωτερικό για μεγαλύτερη ακρίβεια. Το λουράκι είναι από λαδί nubuck αλιγάτορα με φαιές ραφές και πόρπη από το ίδιο μέταλλο με το πλαίσιο.

  Και φτάνουμε στο καντράν. Είναι και αυτό από Lime Gold δημιουργώντας εξαιρετική συνέχεια με το πλαίσιο και ενισχύοντας έτσι την αίσθηση του μεγέθους και της στιβαρότητας καθώς μοιάζει με ενιαία κατασκευή. Μεγάλα αραβικά ψηφία από πράσινο χρώμα σημαίνουν ευκρινώς τις ώρες με εξαίρεση τη θέση 3, όπου βρίσκεται το υποκαντράν του χρονογράφου που μετρά τα λεπτά (μέχρι 30), και τη θέση 9, όπου βρίσκεται το καντράν των δεύτερων λεπτών. Τα ψηφία της ώρας είναι κατασκευασμένα από συμπαγές Super-LumiNovaÒ χάρη σε ειδική πατενταρισμένη διαδικασία που δημιουργεί ένα τρισδιάστατο περίβλημα.

  Το πρώτο μοντέλο της σειράς έκανε την παρθενική του εμφάνισή του το 2019 στο Σαλόνι της Γενεύης και είχε μαύρο καντράν σε μπρούτζινη κάσα, ενώ σύντομα ακολούθησε το μπλε καντράν σε κάσα από ατσάλι.

  Επίσης υπάρχει περίμετρος με γραμμές για τα πρώτα ή δεύτερα λεπτά στο εσωτερικό και μικρότερες γραμμές για υποδιαιρέσεις, ενώ εξωτερικά σημειώνονται τα χιλιόμετρα του τηλεμέτρου και οι δεκαδικές υποδιαιρέσεις μαζί με την ένδειξη TELEMETRE KM (1 ως 19). Εσωτερικά υπάρχει επίσης η ένδειξη RATTRAPANTE και μικρά αραβικά ψηφία ανά πέντε λεπτά. Το δεξί υποκαντράν έχει 30 γραμμές και το αριστερό 60 γραμμές, ενώ στη θέση 12 το δεξί σημειώνει με αραβικό ψηφίο τον αριθμό 30  και το αριστερό τον αριθμό 60. Στο κέντρο υπάρχει ο κοχλίας του ταχυμέτρου. Τα διάφορα καντράν αλληλεπικαλύπτονται μερικώς και ξεχωρίζουν εύκολα χάρη στη χρήση διαφορετικών αποχρώσεων του πράσινου.

  Κυκλοφορεί μόνο σε 18 κομμάτια, επομένως είναι από κάθε άποψη ένα ρολόι για συλλέκτες.

  Οι δείκτες ώρας και λεπτών έχουν στυλ καθεδρικού με λευκό γέμισμα. Ο δείκτης δευτερολέπτων στο αριστερό υποκαντράν είναι χρυσός και ο δείκτης λεπτών χρονογράφου στο δεξί, χρυσός με πράσινη κεφαλή. Οι δύο δείκτες-βελόνες του χρονογράφου στο κέντρο (προσοχή δεν είναι δευτερολεπτοδείκτες) είναι ο ένας πράσινος και ο άλλος χρυσός. Ο τύπος του μηχανισμού αναγράφεται πάνω από τη θέση 6 και το λογότυπο της Montblanc κάτω από τη θέση 12.

  Μπορεί να στέκει εκεί με δικαιολογημένη υπερηφάνεια: το εργαστήριό της εταιρίας κατόρθωσε να φτιάξει ένα νέο ρολόι πολυτελείας που ταυτόχρονα κρύβει μια μακρά ιστορία και είναι εντελώς χρηστικό, συγκεντρώνοντας σε μικρή επιφάνεια μια πληθώρα ενδείξεων χωρίς να γίνεται φλύαρο και διατηρώντας υψηλή αναγνωσιμότητα χρησιμοποιώντας μόνο δύο χρώματα. Καθώς κυκλοφορεί μόνο σε 18 κομμάτια, επομένως είναι από κάθε άποψη ένα ρολόι για συλλέκτες.

   

  //ΙΝFO: Oλες τις συλλογές Montblanc μπορείτε να τις βρείτε στη μπουτίκ της Montblanc Athens (Κριεζώτου 7, Αθήνα. Τηλ. 2103253610).

   

  Διαβάστε ακόμα: 1858 Monopusher Origins της Montblanc – συλλεκτικό, στρατιωτικό και vintage.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top