Γράφοντας με την… ροπή μιας Ferrari.

Eίπαν γι’ αυτόν ότι ήταν τολμηρός, αλλά και ενίοτε σκληρός χαρακτήρας. Ένας δύσκολος άνθρωπος που όμως δεν φοβήθηκε ποτέ τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, τον επιδίωξε. Αποτέλεσε γι’ αυτόν πηγή δημιουργίας. Ουδείς, όμως, αμφισβήτησε ποτέ την ουσιαστική επιρροή που άσκησε ο Enzo Ferrari στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού (και όχι μόνο).

Ο Enzo, οδηγός αγώνων αυτοκινήτου και, αργότερα, επιχειρηματίας, ιδρυτής της Scuderia Ferrari, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1898 στη Μόντενα της Ιταλίας κι από πολύ μικρός ανέπτυξε έντονο πάθος για τους αγώνες αυτοκινήτου. Βοήθησε σ’ αυτό και ο πατέρας του που είχε ανάλογη τρέλα. Δεν χρειάστηκε πολύ για να πιάσει το τιμόνι και να αποχωριστεί τη θέση του θεατή.

Το 1929 ο Enzo θα ιδρύσει μια δική του αγωνιστική ομάδα, τη Scuderia Ferrari. Αυτή ήταν η αρχή για να χτιστεί μια αυτοκρατορία.

Στις 17 Ιουνίου 1923, ο 25χρονος Ferrari, μέχρι τότε οδηγός της Costruzioni Meccaniche Nazionali, κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στο Circuito del Savio στη Ραβέννα. Την επόμενη χρονιά, το 1924, κέρδισε την πρώτη θέση τρεις φορές και μέχρι το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, είχε συμμετάσχει σε περισσότερους από 40 αγώνες – συχνά διεκδικώντας μια από τις κορυφαίες θέσεις. Ωστόσο, ο Enzo Ferrari ήθελε να είναι κάτι περισσότερο από οδηγός αγώνων. Η επαγγελματική του κατάρτιση ως κατασκευαστής τον προετοίμασε τέλεια να ιδρύσει τη δική του αγωνιστική ομάδα, τη Scuderia Ferrari, το 1929. Αυτή ήταν η αρχή για να χτιστεί μια αυτοκρατορία.

Το 1947, το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από τη μάρκα της Ferrari στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Maranello ήταν το 125 S, με 12κύλινδρο κινητήρα 1500cc που κέρδισε το Grand Prix της Ρώμης εκείνη τη χρονιά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η μάρκα Ferrari ήταν διάσημη σε όλο τον κόσμο με πωλήσεις υπερτριπλασιασμένες, μεταξύ 1950 και 1960, με αποτέλεσμα ο Enzo Ferrari να εφαρμόσει μια σειρά αλλαγών για να επιταχύνει την ανάπτυξη της εταιρείας και την παραγωγή νέων μοντέλων τη δεκαετία του 1970.

Ο πρωτοπόρος Enzo Ferrari. Κι όμως, στη φωτογραφία οδηγεί μια Alfa Romeo.

Ο Enzo Ferrari πέρασε μια συγκρατημένη ζωή και σπάνια έδινε συνεντεύξεις, πέθανε στις 14 Αυγούστου 1988, στο Μαρανέλο σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω του μια από τις πιο θαυμαστές κληρονομιές στο χώρο του αυτοκινήτου. Όσα και να προσθέσεις γι’ αυτόν τον -bigger than life- άνθρωπο θα είναι λίγα.

Η Μontblanc, ωστόσο, βρήκε έναν τρόπο, τον ιδιαίτερο δικό της, να μας θυμίσει τη φυσιογνωμία του Ferrari και να αποτίσει φόρο τιμής στη ζωή και την κληρονομιά του. Τρεις διαφορετικές εκδόσεις οργάνων γραφής που φέρουν το όνομα του Enzo Ferrari θα κυκλοφορήσουν σύντομα από τον γερμανικό οίκο και θα ενταχθούν στη σειρά Great Characters. Και στην Ελλάδα, θα είναι φυσικά διαθέσιμες από τον οίκο Tzannes.

Τα όργανα γραφής της Montblanc προς τιμήν του Enzo Ferrari φτιάχτηκαν με πάθος και δεξιοτεχνία.

Το ίδιο πάθος για τη δεξιοτεχνία και την καινοτομία που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη μάρκα Ferrari έχει εφαρμοστεί και στο ατελιέ της Montblanc για τη δημιουργία αυτών των νέων οργάνων γραφής που αφηγούνται την ιστορία ενός εξαιρετικού πρωταθλητή αγώνων και τεχνίτη που οδήγησε την εταιρεία του σε απαράμιλλο κύρος και δημιούργησε έναν θρύλο που ζει και στις μέρες μας.

Αρκεί να σημειωθεί πως τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Ferrari είναι πιο βραβευμένα από οποιαδήποτε άλλη μάρκα, έχοντας συμμετάσχει σε κάθε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 από την πρώτη σεζόν το 1950. Υπό την ηγεσία του Enzo Ferrari, η ομάδα της Scuderia Ferrari έφερε στο «σπίτι» 9 πρωταθλήματα οδηγών και 8 πρωταθλήματα κατασκευαστών, με αποτέλεσμα να γίνει η πιο επιτυχημένη ομάδα στη Formula 1 μέχρι σήμερα.

Κάθε σχεδιαστική λεπτομέρεια του νέου Great Characters Enzo Ferrari Special Edition θυμίζει τα επιτεύγματα και τον χαρακτήρα αυτού του πρωτοπόρου της ταχύτητας.

Η έκδοση Great Characters Enzo Ferrari Special Edition διατίθεται σε Rollerball και Ballpoint, καθώς και πένα από μασίφ χρυσό Au585.

Great Characters Enzo Ferrari Special Edition

Κάθε σχεδιαστική λεπτομέρεια του νέου Great Characters Enzo Ferrari Special Edition θυμίζει τα επιτεύγματα και τον χαρακτήρα αυτού του πρωτοπόρου της ταχύτητας. Το χρώμα της πολύτιμης ρητίνης του καπακιού και του βαρελιού είναι εμπνευσμένα από το χρώμα της Ferrari «Rosso 70 Anni».

Ο κώνος είναι χαραγμένος με δύο ημερομηνίες, η μία σηματοδοτεί τη γέννηση του Enzo Ferrari και η άλλη την πρώτη του νίκη σε μια πίστα το 1923. Το έμβλημα Montblanc που στεφανώνει το όργανο γραφής σε κίτρινη ρητίνη αντιπροσωπεύει το χρώμα της πόλης της Μόντενα. Είναι ενσωματωμένο σε ένα μεταλλικό πλέγμα, εμπνευσμένο από μια vintage σχάρα αυτοκινήτου.

Το δαχτυλίδι στο πάνω μέρος του καπακιού έχει τη γκραβούρα «OFFICINA MECCANICA ALFREDO FERRARI», μια αναφορά στο εργαστήριο του πατέρα της Ferrari, Alfredo, και στη γενέτειρά του. Το μεταλλικό κλιπ του οργάνου γραφής με επικάλυψη ρουθηνίου είναι χαραγμένο με λέιζερ με τα λόγια του ίδιου του Enzo Ferrari: «Δεν μπορείς να περιγράψεις το πάθος, μπορείς μόνο να το ζήσεις».

Το πίσω μέρος του καπακιού αποκαλύπτει το εμβληματικό λογότυπο «Prancing horse» της Ferrari (το γνωστό αλογάκι). Η έκδοση διατίθεται σε Rollerball και Ballpoint, καθώς και σε πένα από μασίφ χρυσό Au585 με επίστρωση ροδίου: πάνω της είναι χαραγμένο το Ferrari 250 GTO, ένα από τα πιο διάσημα αυτοκίνητα Ferrari, καθώς και η λέξη «Pilota».


Η σειρά Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 1898 αναφέρεται στο έτος γέννησης του Enzo Ferrari.

To Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 1898 σε μορφή εκλεκτής πένας.

Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 1898

Σε μόλις 1898 κομμάτια, αριθμός που σηματοδοτεί το έτος γέννησης του Enzo Ferrari, το Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 1898 διαθέτει καπάκι και σώμα κατασκευασμένα από μέταλλο που παραπέμπουν στην επιφάνεια του αρχικού κινητήρα Ferrari 125 S.

Οι δύο ημερομηνίες που είναι χαραγμένες στον κώνο αναφέρονται στην ημερομηνία παραγωγής του πρώτου του αυτοκινήτου στο εργοστάσιό του στο Μαρανέλο, καθώς και την ημερομηνία της πρώτης αγωνιστικής νίκης για ένα αυτοκίνητο Ferrari. Η απόδειξη της σημασίας του Maranello φαίνεται στο δαχτυλίδι του καπακιού που είναι ανάγλυφο με τη διεύθυνση του εργοστασίου της Ferrari όπου το όραμά έγινε πραγματικότητα.

Το έμβλημα Montblanc, είναι σε παγωμένο χαλαζία για να μοιάζει με τα παγωμένα παράθυρα στα οποία ο Enzo Ferrari θα εξασκούσε την υπογραφή του ως νεαρό αγόρι που ονειρευόταν να γίνει οδηγός αγώνων μια μέρα. Η μύτη από μασίφ χρυσό Au750 επικαλυμμένη με ρόδιο έχει διακοσμηθεί με έναν τροχό Ferrari 250 GTO, ένα από τα πιο διάσημα αυτοκίνητα Ferrari, και με τη λέξη «Commendatore», ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται ευρέως για τον Enzo Ferrari.


Η σειρά Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 1898, αναφέρεται στο έτος γέννησης του Enzo.

Το Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 98 θα κυκλοφορήσει σε μόλις 98 κομμάτια.

Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 98

Με περιορισμένο αριθμό μόλις 98 κομματιών ως φόρο τιμής στο Cavallino Rampante, το άλογο που έγινε το προσωπικό έμβλημα του ιδρυτή της Ferrari πριν από 98 χρόνια, το καπάκι και το σώμα του Great Characters Enzo Ferrari Limited Edition 98 είναι από λάκα με αερογράφο στο χέρι σε χρώμα «Rosso Corsa», το επίσημο αγωνιστικό χρώμα του οίκου.

Το καπάκι είναι διακοσμημένο με τον αριθμό 29 σε αναφορά στο έτος ίδρυσης της Scuderia Ferrari, καθώς και με μια γκραβούρα του εμβληματικού αλόγου με τις λέξεις «Sono uno che ha sognato di essere Enzo Ferrari» («Είμαι ένας που ονειρευόταν να γίνω Enzo Ferrari»). Το ίδιο έμβλημα σε κίτρινο χρυσό κοσμεί έναν ειδικό μηχανισμό που προσφέρει μια ματιά στο εσωτερικό της πένας, όπου αποκαλύπτεται το άλογο όταν γυρίζεις τον κώνο για να γεμίσεις το στυλό με μελάνι, ακριβώς όπως το καύσιμο που χύνεται στη δεξαμενή για να ζωντανέψει έναν ισχυρό κινητήρα!

Οι ημερομηνίες που είναι χαραγμένες στον κώνο, 14/07/1951 και 11/09/1988, ανταποκρίνονται σε δύο από τις σημαντικότερες νίκες της Ferrari στη Formula 1. Η πρώτη ημερομηνία αναφέρεται στην πρώτη νίκη στη F1 για τη Scuderia, ενώ η τελευταία ήταν μια διπλή νίκη στο Ιταλικό Grand Prix ένα μήνα μετά τον θάνατο του Enzo Ferrari, συμβολίζοντας τη συνέχεια της αγωνιστικής κληρονομιάς της εταιρίας. Ένα περιστρεφόμενο ρυθμιστικό σε ματ λευκό χρυσό στο σώμα της πένς αποκαλύπτει τις ημερομηνίες πέντε ιστορικών νικών της Ferrari.

Το σχήμα των πρώιμων αγωνιστικών αυτοκινήτων Ferrari αντικατοπτρίζεται στη δυναμική σχεδίαση του κλιπ, που είναι διακοσμημένου με το μότο του Enzo Ferrari «Δεν μπορείς να περιγράψεις το πάθος, μπορείς μόνο να το ζήσεις». Η βάση του κλιπ είναι λακαρισμένη σε Rosso Corsa και γύρω της υπάρχουν έξι γραμμές σε κάθε πλευρά, που αντιπροσωπεύουν έναν κινητήρα Ferrari V12.

Το εν λόγω όργανο γραφής βγαίνει σε μόλις 98 κομμάτια.

Τέσσερις αεραγωγοί σε κάθε πλευρά του καπακιού είναι εμπνευσμένοι από αυτούς που βρίσκονται στο πλάι του αμαξώματος της Ferrari 500 F2 του 1952, νικητή του πρώτου Πρωταθλήματος F1 για τη Scuderia. Το κυρίως σώμα είναι διακοσμημένο με ένα σφυρήλατο «μεταλλικό» μέρος από μασίφ χρυσό Au 750 με επίστρωση ρουθηνίου που αντιπροσωπεύει τον κινητήρα αυτού του αυτοκινήτου.

Η μασίφ χρυσή μύτη Au 750 φέρει χαραγμένη τη λέξη «Drake», ένα άλλο όνομα με το οποίο ήταν γνωστός ο Enzo Ferrari, και το τιμόνι του 250 GTO, ενός από τα πιο γνωστά αγωνιστικά αυτοκίνητα στον κόσμο. Οι στροφές της πίστας δοκιμών στο Fiorano στολίζουν το μπροστινό μέρος, ενώ η έκδοση στέφεται από το έμβλημα Montblanc σε κρύσταλλο με την υπογραφή του Enzo Ferrari στο κέντρο, που περιβάλλεται από περίπλοκη μεταλλοτεχνία που θυμίζει vintage σχάρα αυτοκινήτου.

 

//ΙΝFO: Tις συλλογές της Montblanc θα τις βρείτε στα καταστήματα και το eshop Tzannes.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Μοntblanc και Pirelli. Το καουτσούκ τους ένωσε στην τέχνη της γραφής.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top