Με μια πένα Montblanc και ένα notebook της ιδίας συλλογής μπορούμε να ονειρευτούμε μαγικές λέξεις όπως ο Μικρός Πρίγκιπας (montblanc.com).

Ο Τολστόι, ο Φλωμπέρ, ο Ναμπόκοφ, ο Μπόρχες. O Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Σκυμμένοι πάνω από τα γραπτά τους, άγρυπνα, ακούραστα, εμφατικά. Το χέρι τους να διαπερνάει γραμμές, λέξεις, προτάσεις, ολόκληρες. Τα δάχτυλά τους να σφίγγουν με επίταση την πένα που πάνω στο σκληρό χαρτί άφηνε έναν κριτσανιστό ήχο που άλωνε κάθε πιθανότητα καταπόνησης ή συγγραφικού μπλοκαρίσματος.

Της πένας το όμορφο ανάγνωσμα. Ειδικά αν πρόκειται για τη νέα συλλεκτική σειρά της Μontblanc που ήρθε για να αναπλάσει την έννοια του ταξιδιού, της παιδικότητας και των απέραντων ορίων που έχουν οι καταγραμμένες σκέψεις μας. Η σειρά φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Le Petit Prince Aviator» και είναι εμπνευσμένη από τον Μικρό Πρίγκιπα του φημισμένου Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Μετά την περυσινή συλλογή που ήταν αφιερωμένη στη φιλία και είχε μασκότ την Αλεπού, τώρα οι artisans της Montblanc στρέφουν την προσοχή τους στον ίδιο τον Αεροπόρο (τον Aviator), το alter ego δηλαδή του συγγραφέα. Εκείνου που ανακαλύπτει τον Μικρό Πρίγκιπα στο ομώνυμο βιβλίο.

Μετά την περυσινή συλλογή που ήταν αφιερωμένη στη φιλία και είχε μασκότ την Αλεπού, τώρα οι artisans της Montblanc στρέφουν την προσοχή τους στον Αεροπόρο, το alter ego δηλαδή του Σαιντ-Εξυπερύ που ανακάλυψε τον Μικρό Πρίγκιπα.

Οι πένες, ως γνωστόν, είναι ταυτισμένες με το συγγραφικό «λειτούργημα». Είναι στενά συνδεδεμένες με την έννοια της έμπνευσης, με την εντατική ακολουθία των σκέψεων που καταγράφονται στο χαρτί. Ακόμη και σήμερα που οι υπολογιστές έχουν επισκιάσει τα πάντα (έως και τις λαμπικαρισμένες γραφομηχανές που προσέδιδαν μια άλλη -ξεχωριστή- χάρη με το στακάτο χτύπημά τους), υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν φετιχιστικά τις πένες τους. Τίποτα πιο δεξιοτεχνικό λοιπόν από τις συγκεκριμένες πένες της Montblanc όπου και η πιο μικρή λεπτομέρεια φέρει ένα συμβολισμό.

O Γάλλος συγγραφέας Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ ήταν ένθερμος λάτρης των αεροπλάνων και των πτήσεων (montblanc.com).

H πένα Meisterstück Le Petit Prince LeGrand Fountain Pen. Το καπάκι και ο κύλινδρος είναι από καφέ ρητίνη με ενισχύσεις από εξαρτήματα με επικάλυψη πλατίνας (montblanc.com).

Ο Αμερικανο-Σέρβος ποιητής Τσαρλς Σίμιτς είχε γράψει πριν από λίγα χρόνια ένα θαυμαστό άρθρο στο New York Review of Books, στο οποίο προσυπέγραφε την ταύτιση του δημιουργού με το εργαλείο της γραφής του: «Πρόκειται περί σπάνιας ενέργειας να γράφεις με την πένα ή το μολύβι σου». Συμπλήρωνε δε πως την ίδια δύναμη έμπνευσης προσφέρουν και τα σημειωματάρια στα οποία ο συγγραφέας καταγράφει τις πρώτες σκέψεις του. Κι εδώ η Montblanc έχει την απάντηση, καθώς στην εν λόγω σειρά υπάρχει και ένα πανέμορφο notebook για να κρατάμε τις σημειώσεις μας.

Οι πένες είναι έργα τέχνης, είναι φετιχισμός που δεν προκαλεί εμμονική ζάλη. Είναι ένα σύμβολο που δεν χωράει κατηγοριοποιήσεις για το ύψος της δαπάνης που θα χρειαστεί να καταβάλει κάποιος για να τις αποκτήσει. Προφανώς και δεν είναι όλες οι πένες ίδιες. Πάντα θα υπάρχει ευδιάκριτη διαφορά ανάμεσα σε μια κοινή πένα και σε κείνη που θα καταφέρει να μετατρέπει τον γραφικό χαρακτήρα μας σε έργο τέχνης εν προόδω.

Υπογραφές σε συμβόλαια, σε έγγραφα, σε ανακοινώσεις. Φιλικά γράμματα και μπιλιέτα (κι όμως, υπάρχουν ακόμη ακραιφνείς της γραφής που τα στέλνουν), σημειώσεις για εκείνο και το άλλο. Πάντα χρειάζεται να έχουμε στη μέσα τσέπη του μπουφάν ή του σακακιού μας μια αξιόπιστη πένα που δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ. Μπορούμε να το δούμε ως ένα έξτρα αξεσουάρ της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Όπως είναι ένα δαχτυλίδι ή τα μανικετόκουμπά μας. Έχουν την ίδια αξία χρήσης και συμβολισμού.

H πένα Meisterstück Le Petit Prince Solitaire Doué LeGrand Fountain Pen φέρει εκλεκτό δέρμα καφέ χρώματος, ενώ υπάρχουν ανάγλυφες λεπτομέρειες της ερήμου και του αεροπλάνου στον κύλινδρο. Ευθεία αναφορά στον Μικρό Πρίγκιπα (montblanc.com).

Πάντα θα υπάρχει η ελπίδα και η προσμονή να αποκτήσουμε μια πένα Le Petit Prince της Μontblanc. Ναι, ακριβώς: έναν Μικρό Πρίγκιπα σαν του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Ένα εμβληματικό βιβλίο που αν και παιδικό έχει διαβαστεί από εκατομμύρια ενήλικες και εξακολουθεί να θέλγει μικρούς και μεγάλους. Ειδική αυτή η special edition που έβγαλε η εταιρεία δεν γίνεται να μην τονώσει ακόμη περισσότερο το πάθος μας για τη γραφή.

Σ΄ αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια κληρονομιά που έρχεται από το θαυμαστό παρελθόν, το οποίο συνδυάζεται με έναν συγγραφέα αιχμής και ένα έργο παρακαταθήκη για την παγκόσμια λογοτεχνία. Συμβολίζει δε το δώρο της γραφής που περνάει από γενιά σε γενιά και είναι ένα θετικό μήνυμα, όπως οι ιδέες, οι σκέψεις και τα ανθρώπινα οράματα που καταγράφονται ανά τους αιώνες.

Αυτή η δεύτερη εκδοχή της συλλεκτικής σειράς (είχε προηγηθεί εκείνη του 2018) δίνει έμφαση στην «αεροπορική» διάσταση του συγγραφέα του Μικρού Πρίγκιπα. Ήτοι: αναδεικνύει την εγγενή τάση του ανθρώπου να εξερευνά, να περιπλανιέται, να αναζητεί νέους ορίζοντες. Είναι μια εμπειρία που δεν την κρατάει κάποιος για τον εαυτό του, αλλά τη μοιράζεται. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο βιβλίο.

Μανικετόκουμπα από ανοξείδωτο χάλυβα που φέρουν ανάγλυφο σχέδιο του αεροπλάνου στον Μικρό Πρίγκιπα (montblanc.com).

Για τις πολύτιμες αυτές πένες, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά τους.

Το καπάκι και ο κύλινδρος του Meisterstück Le Petit Prince Precious Resin LeGrand και του Meisterstück Le Petit Prince είναι καμωμένα από πολύτιμη καφέ ρητίνη, ενισχυμένη με εξαρτήματα που έχουν επικάλυψη πλατίνας.

Μια συμβολική φιγούρα, παρμένη από την ιστορία, τραβάει την προσοχή μας. Είναι το πρόβατο που ο Μικρός Πρίγκιπας ζητάει από τον αεροπόρο να του ζωγραφίσει. Εδώ απαθανατίζεται στη χειροποίητη χρυσή άκρη (14Κ) της πένας.

Από την εκλεκτή ρητίνη περνάμε στο κάλυμμα από λευκόχρυσο του Meisterstück Le Petit Prince Doué Classique. Σ’ αυτήν την πένα είναι χαραγμένοι οι αμμόλοφοι της ερήμου και του αεροπλάνου του αεροπόρου. Η χρυσή μύτη της  (18Κ) είναι διακοσμημένη με ένα λεπτό σχέδιο του προβάτου.

Στο καπάκι κάθε πένας έχει χαραχθεί η φράση: «Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά – αν και λίγοι από αυτούς το θυμούνται».

Στην πένα Meisterstück Le Petit Prince Solitaire Doué Le Grand Edition συνδυάζεται ένα καφέ πριτσίνι υψηλής ποιότητας με ανάγλυφο το σχέδιο της ερήμου και του αεροπλάνου, ενώ ο κύλινδρος είναι επικαλυμμένος με πλατίνα. Οι αμμόλοφοι και ο μικρός πρίγκιπας έχουν χαραχθεί πάνω στο ραφιναρισμένο μέταλλο.

Μέσα σ’ αυτό το εκλεκτό κουτί υπάρχει το εκλεκτό καφέ μελάνι που προτείνει η Montblanc (montblanc.com).

Το κλιπ κάθε έκδοσης κοσμείται με ένα λακαρισμένο χρυσό αστέρι, μια αναφορά στην πρόσκληση του Μικρού Πρίγκηπα στον πιλότο να θυμάται το γέλιο του, απλώς κοιτάζοντας τα αστέρια. Καταγράφοντας την ανάγκη του συγγραφέα να επανασυνδεθεί με την παιδική ηλικία, στο καπάκι κάθε πένας έχει χαραχθεί η εξής φράση: «Toutes les grandes personnes ont d’abord été des enfants. Mais peu d’entre elles s’en souviennent» («Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά – αν και λίγοι από αυτούς το θυμούνται»).

Η συλλογή συμπληρώνεται, όπως προαναφέραμε, με ένα δερματόδετο notebook με χρυσοποίκιλτες ζωγραφιές από το βιβλίο και με ένα νέο καφέ (όχι μπλε ή μαύρο) μελάνι, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα δερμάτινο καπέλο του πιλότου, καθώς και με refills (σε εξαιρετικές συσκευασίες), για να μη μας τελειώσει ποτέ το μελάνι -ούτε οι σκέψεις.

 

 

ΙΝFO: Θα βρείτε τη συλλογή της σειράς Montblanc «Le Petit Prince Aviator» στην μπουτίκ της Montblanc Athens (Κριεζώτου 7, Αθήνα. Τηλ. 2103253610).

 

Διαβάστε ακόμα: O Τίμος Τζάννες, αποκλειστικός εισαγωγέας του οίκου Montblanc στην Ελλάδa, μοιράζεται μαζί μας τις δικές του αρχές στο επιχειρείν.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top