Μια πένα που θα αποκτά μεγαλύτερη αξία από γενιά σε γενιά.

Τι θα ήταν, άραγε, η τέχνη χωρίς τους πάτρωνές της; Μπορεί στις μέρες μας οι καλλιτέχνες να είναι οι μάνατζερ του εαυτού τους (δίχως να λείπουν οι χορηγίες από ονομαστές εταιρίες που στηρίζουν το έργο τους), εντούτοις τους περασμένους αιώνες ήταν οι μαικήνες αυτοί που έδιναν το κίνητρο και υποστήριζαν εμπράκτως τις καλές τέχνες.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο ίδιος ο Μέγας Ναπολέων. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε ως Αυτοκράτορα της Γαλλίας. Μια αιματοβαμμένη και ιερατική μορφή, του οποίου η ζωή ήταν αρκούντως περιπετειώδης, απολύτως μυθιστορηματική. Ας μην ξεχνάμε πως από απλός στρατιώτης ανήλθε στο ύπατο αξίωμα του Αυτοκράτορα.

Ο Βοναπάρτης ενδιαφέρθηκε έντονα για τον Νεοκλασικισμό, το κίνημα που εμπνεύστηκε από την κλασική τέχνη και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης.

Ο Βοναπάρτης ενδιαφέρθηκε έντονα για τις τέχνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η εποχή του θεωρήθηκε ως η «Χρυσή Εποχή της Γαλλικής Χειροτεχνίας». Επιπλέον, ενδιαφέρθηκε έντονα για τον Νεοκλασικισμό, το κίνημα στις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο και την αρχιτεκτονική που εμπνεύστηκε από την κλασική τέχνη και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης.

Η Montblanc Patron of Art Limited Edition 8 βγαίνει σε μόλις οκτώ τεμάχια.

Κάπως έτσι, ανέθεσε σε καλλιτέχνες, τεχνίτες και αρχιτέκτονες να εργαστούν σε αυτό που έγινε γνωστό ως Αυτοκρατορικό στυλ, με διάσημες κατασκευές όπως η εκκλησία της Madeleine και η Αψίδα του Θριάμβου που μιμούνται τα επιβλητικά οικοδομήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Είναι λοιπόν σπουδαία πρόκληση να μεταφερθεί το πνεύμα της εποχής του Ναπολέοντος σε σημερινές δημιουργίες που ταυτίζονται με τη γραφή, άρα με τον πολιτισμό. Αυτό ακριβώς πράττει η Montblanc που δημιούργησε μια ξεχωριστή συλλογή από τέσσερις πένες (όλες σε limited edition) και τις εντάσσει στην ευρύτερη συλλογή της Patron of Art Edition.

Κάθε χρόνο η Montblanc αναγνωρίζει και τιμά έναν από τους ιστορικούς πάτρωνες της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κάθε χρόνο η Montblanc αναγνωρίζει και τιμά έναν από τους ιστορικούς πάτρωνες της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εμπνέεται από αυτές τις κορυφαίες φυσιογνωμίες και δημιουργεί γραφιστικά κομψοτεχνήματα για τους φίλους της γραφής.

Αυτή η πένα είναι φτιαγμένη από μασίφ κίτρινο χρυσό και συνδυάζει το κόκκινο με το λευκό, χρώματα που παραπέμπουν στα ρούχα της στέψης του Ναπολέοντος.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι πένες δημιουργήθηκαν στο Montblanc Artisan Atelier από πολύτιμα υλικά και διαμορφώθηκαν από εξαιρετικά εξειδικευμένους τεχνίτες με μεγάλη φροντίδα και αφοσίωση.

Η Montblanc έχει επιλέξει το χρυσό ως βασικό υλικό, καθώς επίσης τη λάκα, τους πολίτιμους λίθους και τη χαρακτική cameo.

Για τη δημιουργία των τεσσάρων νέων πενών της σειράς Patron of Art Edition, η Montblanc έχει επιλέξει το χρυσό ως βασικό υλικό, καθώς επίσης τη λάκα, τους πολίτιμους λίθους και τη χαρακτική cameo. Το νεοκλασικιστικό στιλ των πενών συνδυάζεται με τον γεωμετρικό σχεδιασμό, τις καθαρές γραμμές, αλλά και τις περίτεχνες διακοσμήσεις. Εμείς σας παρουσιάζουμε δύο από τις τέσσερις εξαίρετες πένες που αποτίουν φόρο τιμής στον Ναπολέοντα.

Η έκδοση αντανακλά τη σπειροειδή ομορφιά του Colonne Vendôme με μια σπείρα από διαμάντια που περιβάλλουν το κυρίως σώμα της πένας.

 

Η Limited Edition 8 είναι φτιαγμένη από μασίφ κίτρινο χρυσό και συνδυάζει το κόκκινο με το λευκό, χρώματα που παραπέμπουν στα ρούχα της στέψης του Ναπολέοντος.

Montblanc Patron of Art Limited Edition 8

Αυτή είναι η κορυφαία χρυσή πένα, φιλοτεχνημένη σε μόλις 8 κομμάτια, συνεορτάζει τη δύναμη και την αίγλη του Ναπολέοντα. Είναι φτιαγμένη από μασίφ κίτρινο χρυσό και συνδυάζει το κόκκινο με το λευκό, χρώματα που πραπέμπουν στα ρούχα της στέψης του Ναπολέοντος. Ο αυτοκράτορας φορούσε ένα μακρύ λευκό σατέν χιτώνα κεντημένο με χρυσό νήμα σε συνδυασμό με ένα βαρύ μανδύα από πορφυρό βελούδο, επενδεδυμένο με γούνα από ερμίνα και καλυμμένο με κεντημένες χρυσές μέλισσες.

Ως ένα νεύμα στις διακοσμητικές τέχνες και τεχνικές της αυτοκρατορίας, το καπάκι κοσμεί γραμμοκόσμημα με λευκή ημιδιαφανή λάκα και είναι κομψά φινιρισμένο με τρισδιάστατα χαραγμένα φύλλα Acanthus (άκανθου), εμπνευσμένα από την ελληνορωμαϊκή και την αιγυπτιακή τέχνη. Το καπάκι ολοκληρώνει ένα χειροποίητο πορτρέτο cameo του Ναπολέοντος.

Γεωμετρικός σχεδιασμός, καθαρές γραμμές, αλλά και πλούσιες διακοσμήσεις.

Η έκδοση αντανακλά τη σπειροειδή ομορφιά της Colonne Vendôme (η περίφημη Στήλη στο μέσο της Πλατείας Βαντόμ) με μια σπείρα από διαμάντια που περιβάλλουν το κυρίως σώμα της πένας και την κόκκινη λάκα που αντανακλάται στο ενδιάμεσο. Πρόκειται για μια συλλεκτική γραφίδα, εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμη.

Το καπάκι είναι επίσης διακοσμημένο με διαμάντι, ενώ η ανάγλυφη επένδυση από ρόδιο – εμπνευσμένη από το ξίφος της αυτοκρατορικής στέψης – διακοσμεί τον χειροποίητο, μασίφ κίτρινο χρυσό.

 


 

Ο αριθμός 92 της συγκεκριμένης εκδοχής παραπέμπει στα 92 συλλεκτικά τεμάχια της πένας.

Στην Limited Edition 92 το κλιπ σε σχήμα σπαθιού φέρει το Ναπολεόντειο «Ν».

Montblanc Patron of Art Napoléon Bonaparte Limited Edition 92

Ο αριθμός 92 παραπέμπει στα 92 συλλεκτικά τεμάχια της συγκεκριμένης πένας, αλλά και στο έτος 1992, οπότε και το Colonne Vendôme (η Στήλη της Πλατείας Βαντόμ) χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό μνημείο. Το έντονο κόκκινο που διαποτίζει το κυρίως σώμα της πένας σε συνδυασμό με το χρυσό που εμφανίζεται σε μορφή πλέγματος (ένα ακόμ μοτίβο που έλκει την καταγωγή του από το Αυτοκρατορικό στυλ) είναι ένας ξεκάθαρος φόρος τιμής στα χρώματα της αυτοκρατορικής εξουσίας.

Το κλιπ σε σχήμα σπαθιού φέρει το Ναπολεόντειο «Ν» που προβάλλεται τόσο εμφανώς στο θρόνο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο ανάκτορο του Φοντενεμπλό.

Αναφορικά με τις χρυσές μέλισσες που διακοσμούσαν τα παλάτια και τα αυτοκρατορικά γραφεία του Βοναπάρτη, εδώ εμφανίζονται στο χρυσό καπάκι. Η μέλισσα είναι χειροποίητη και κατασκευασμένη από συμπαγή λευκό χρυσό, ενώ περιβάλλεται από αστέρια που εμπνέονται από τον θρόνο του αυτοκράτορα στο Παλάτι των Tuileries.

Εκτός από τα διακοσμητικά σύμβολα στέψης, και το έμβλημα της Montblanc κοσμεί το καπάκι. Ακόμα, το κλιπ σε σχήμα σπαθιού φέρει το Ναπολεόντειο «Ν» που προβάλλεται τόσο εμφανώς στον θρόνο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο ανάκτορο του Φοντενεμπλό.

Η χειροποίητη χρυσή μύτη είναι διακοσμημένη με την αναπαράσταση του ξίφους της στέψης, ένα σύμβολο ανυπέρβλητης αυτοκρατορικής δύναμης.

Το άκρο του κλιπ είναι διακοσμημένο με ένα κόκκινο γρανάτη που θυμίζει το στέμμα της γυναίκας του αυτοκράτορα, της Joséphine. Ένα σημαντικό μοτίβο του αυτοκρατορικού στυλ, το αιγυπτιακό ανθέμιο, είναι χαραγμένο στον κώνο, ο οποίος φέρει επίσης ένα χαραγμένο πορτρέτο του αυτοκράτορα, ενώ η χειροποίητη χρυσή μύτη είναι διακοσμημένη με την αναπαράσταση του ξίφους της στέψης, ένα σύμβολο ανυπέρβλητης αυτοκρατορικής δύναμης.

Η Montblanc Patron of Art Napoléon Bonaparte Limited Edition θα είναι διαθέσιμη από τα καταστήματα της Montblanc, αλλά και μέσω διαδικτύου από τον Απρίλιο του 2022.

Για να ολοκληρώσει την εμπειρία του Patron of Art Napoléon Bonaparte Edition, η Montblanc δημιούργησε ταιριαστά χαρτικά και αξεσουάρ, όπως ένα μπλε σημειωματάριο δέρματος μόσχου τυπωμένο με μέλισσες, αυτοκρατορικό μπλε μελάνι και ένα σετ από ατσάλινα στρογγυλά μανικετόκουμπα σε μπλε βερνίκι και διακοσμημένα επίσης με ναπολεόντειες μέλισσες.

 

//ΙΝFO: Tις συλλογές της Montblanc θα τις βρείτε στα καταστήματα και το eshop Tzannes.

 

Διαβάστε ακόμα: Τρεις νέες συλλεκτικές πένες αφιερωμένες στον «Βασιλιά» Έλβις, από τη Montblanc.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top