To ρολόι Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph Limited Edition 200 είναι συλλεκτικό, καθώς κυκλοφορεί σε μόλις 200 κομμάτια (Φωτογραφία: Montblanc.com).

  Επετειακό έτος το 2021 και η Montblanc δεν μπορούσε φυσικά να απουσιάζει από τους εορτασμούς για την διακοσιετηρίδα της… 1ης Σεπτεμβρίου του 1821. Την εντελώς μη ιστορική εκείνη ημέρα ο πιθανότατα αδιάφορος για την ελληνική παλιγγενεσία, αλλά τεκμηριωμένα παθιασμένος με την επαγγελματική του εξέλιξη, παρισινός ωρολογοποιός Nicolas Rieussec (προφέρεται Νικολά Ριεσέκ), μετέβη στο Πεδίον του Άρεως της Πόλης των Φώτων και παρακολούθησε τις εκεί ιπποδρομίες.

  Είχε μαζί του προς δοκιμή ένα μηχάνημα, το οποίο, όπως σημείωνε μαρτυρία της εποχής, «προοριζόταν να μετρά με συνέπεια τον χρόνο που χρειάζονται τα άλογα για να διανύσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις – όχι μόνο το άλογο που νικούσε, αλλά και όλα εκείνα που θα περνούσαν τη γραμμή τερματισμού μετά από αυτό».

  Ο τρόπος που λειτουργούσε το νέο μηχάνημα ήταν απλός όσο και ιδιοφυής. Σε ένα ξύλινο πλαίσιο στερεωνόταν ένας περιστρεφόμενος δίσκος διαβαθμισμένος σε εξήντα σημεία, ο οποίος ανά λεπτό συμπλήρωνε μία πλήρη περιστροφή με εξήντα κινήσεις του ενός δευτερoλέπτου.

  O χρονογράφος Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph Limited Edition 200 δικαίως είναι επετειακός, άρα και συλλεκτικός.

  Το μηχάνημα είχε δύο κουμπιά: όταν πίεζες το πρώτο, ο δίσκος ξεκινούσε να περιστρέφεται, και κάθε φορά που πίεζες το δεύτερο, μία ειδική ακίδα άφηνε επάνω στον δίσκο ένα σημάδι από μελάνι. Δίπλα στον δίσκο υπήρχε άνοιγμα με αριθμητική ένδειξη, που άλλαζε σε κάθε περιστροφή του δίσκου και έδειχνε πόσα λεπτά είχαν περάσει. Η συσκευή σταματούσε να μετρά όταν κάποιος πίεζε το πρώτο κουμπί δεύτερη φορά, και ξανάρχιζε μόλις το ξαναπίεζε, και ούτω καθεξής…

  O εν λόγω χρονογράφος ανακαλεί με σαφή τρόπο το μηχάνημα του Nicolas Rieussec (Φωτογραφία: Montblanc.com).

  Το πρακτικό αυτό μηχάνημα μέτρησης του χρόνου ενθουσίασε την παρισινή Ακαδημία Επιστημών, τα μέλη της οποίας απεφάνθησαν ότι δεν ήταν ένα απλό χρονόμετρο, αλλά μια εύχρηστη συσκευή, η οποία κατέγραφε με ευκολία και ακρίβεια τον χρόνο που διανυόταν χάρις στην ικανότητα να λειτουργεί με δύο απλά κουμπιά και να αφήνει γραπτό ίχνος, επομένως ήταν ένας πραγματικός… χρονογράφος – και έτσι πλάστηκε μια λέξη που πέρασε για πάντα στο λεξιλόγιο της ωρολογοποιίας, μολονότι πολύ σύντομα έπαψε να έχει το αρχικό, κυριολεκτικό της περιεχόμενο, αφού οι σύγχρονοι χρονογράφοι δεν σημειώνουν την ώρα… εγγράφως.

  Ωρολογικό γεγονός λοιπόν πράγματι αρκετά σημαντικό ώστε να αξίζει μιας επετειακής έκδοσης, και αυτή είναι η Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph Limited Edition 200 σε διακόσια κομμάτια. Αλήθεια είναι επίσης ότι η  Montblanc δεν περιορίστηκε στο να δώσει απλώς ένα αναμνηστικό όνομα, αλλά μπήκε στον κόπο για να φτιάξει ένα ρολόι που μπορεί ίσως να μην καταγράφει τον χρόνο με μελάνι ωστόσο ανακαλεί με σαφή τρόπο το μηχάνημα του Nicolas Rieussec.

  Ενα μοναδικό αντίτυπο του οποίου φυλάσσεται ακόμα στο Musée international d’horlogerie στο La Chaux-de-Fond της Ελβετίας, λίγο διαφορετικό είναι αλήθεια από την περιγραφή, αφού έχει δύο συμμετρικούς περιστρεφόμενους δίσκους, αλλά είναι πάντως αυθεντικό.

  Με απόλυτη αντιστοίχιση λοιπόν προς το ιστορικό μηχάνημα, στο κάτω μέρος του καντράν ξεχωρίζει ο χρονογράφος με τον σταθερό οριζόντιο διπλό δείκτη και τους δύο συμμετρικούς δίσκους που περιστρέφονται για να δείξουν το χρονικό διάστημα που καταγράφεται – αριστερά για τα δευτερόλεπτα (60΄΄) και δεξιά για τα λεπτά (30΄). Μία διάταξη που για να λειτουργήσει χρειάστηκε να κατασκευαστεί ο ειδικός μηχανισμός MB R200 αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο – μια πραγματική επένδυση λοιπόν, που αντικατοπτρίζεται εν μέρει και στην τιμή. Δεύτερο σημείο αναφοράς στο αρχικό μηχάνημα είναι η αριθμητική ένδειξη στο σημείο 6 του καντράν, για την ημερομηνία.

  Ο χρονογράφος λαμβάνει έμπνευση από τις κλασικές τεχνικές της παλαιάς ωρολογοποιίας που θα μπορούσαν να έχουν βγει από το εργαστήριο του Nicolas Rieussec.

  Στα βασικά του χαρακτηριστικά το Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph Limited Edition 200 ακολουθεί τα προηγούμενα μοντέλα της ίδιας σειράς, διαφέρει όμως αισθητά στην αισθητική του προσέγγιση, που εμπνέεται από τις κλασικές τεχνικές της παλαιάς ωρολογοποιίας που θα μπορούσαν να έχουν βγει από το εργαστήριο του Nicolas Rieussec.

  Η βασική επιφάνεια του καντράν είναι guilloché μοτίβο grain d’orge σε χρυσή απόχρωση (Φωτογραφία: Montblanc.com).

  Η βασική επιφάνεια του καντράν είναι guilloché μοτίβο grain d’orge σε χρυσή απόχρωση, μια τεχνική που εντυπωσιάζει με την πολυτελή της ευγένεια και την αριστοτεχνική εκτέλεση, πραγματικός φόρος τιμής στη γαλλική τεχνουργία του 19ου αιώνα. Με την ίδια τεχνική είναι κατασκευασμένο το βαρίδι του αυτόματου μηχανισμού Montblanc Manufacture Calibre MB R200 με απόθεμα ενέργειας 72 ωρών. Ο μηχανισμός είναι εμφανής από την διαφανή πίσω όψη του πλαισίου από ανοξείδωτο αστάλι, με διαστάσεις πλαισίου 44,8 χιλιοστά διάμετρο και 15,12 χιλιοστά ύψος.

  Στο επάνω μέρος του καντράν βρίσκεται το ιδιαιτέρως ευανάγνωστο υποκαντράν της ώρας, με χρυσό κέντρο και λευκό δακτύλιο με ευκρινή λατινικά ψηφία ώρας, συμπαγείς κυανούς ατρακτοειδείς δείκτες ώρας και λεπτών και μικρό σκελετώδη ατρακτοειδή δείκτη δεύτερης ώρας από ανοξείδωτο ατσάλι.

   Το τζάμι είναι θολωτό ζαφείρι με αντιανακλαστική επίστρωση και το λουράκι είναι από καφέ δέρμα αλιγάτορα με τριπλό αναδιπλούμενο κούμπωμα από ανοξείδωτο ατσάλι.

  Ο τελευταίος μετακινείται ανά ώρα εμπρός ή πίσω από την κύρια ώρα με εύκολη ρύθμιση, ούτως ώστε να διευκολύνει τον ταξιδιώτη ή όποιον άλλο χρειάζεται να παρακολουθεί δύο διαφορετικές ζώνες ώρας. Στο κέντρο του υποκαντράν της ώρας  αναγράφεται το όνομα της  Montblanc και στη θέση εννέα υπάρχει μια διακριτική και πολύ χρήσιμη ένδειξη ημέρας / νύχτας.

  Oι τρεις όψεις του Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph Limited Edition 200 (Φωτογραφία: Montblanc.com).

  Ο αμφίοξυς δείκτης των χρονογράφων βρίσκεται ακριβώς στη βάση της θέσης 6 του υποκαντράν ώρας και έχει το ίδιο κυανό χρώμα με τους δείκτες. Η εσωτερική στεφάνη ξεχωρίζει για τι διακριτικό της τρέχον κόσμημα που διακόπτεται επάνω αριστερά και δεξιά με τις αναμνηστικές επιγραφές  Nicolas Rieussec και Homage 200 ans. Στην πίσω όψη αναγράφεται η ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 1821.  Το τζάμι είναι θολωτό ζαφείρι με αντιανακλαστική επίστρωση και το λουράκι είναι από καφέ δέρμα αλιγάτορα με τριπλό αναδιπλούμενο κούμπωμα από ανοξείδωτο ατσάλι.

  Το μόνο απολύτως εμφανές στοιχείο ηθελημένα σύγχρονης αισθητικής είναι το monopusher κουμπί του χρονογράφου στη θέση 8 εξωτερικά στο πλαίσιο, εξαιρετικά εύχρηστος εφόσον φοράτε το ρολόι στο αριστερό χέρι και πιέζετε το κουμπί με τον αντίχειρα του δεξιού. Βέβαια είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με τον ιστορικό χρονογράφο, το Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph Limited Edition 200 μετράει αλλά δεν καταγράφει τη διάρκεια του χρόνου. Αν χρειάζεται όμως να κρατήσετε αρχείο υπενθυμίζουμε ότι η Montblanc είναι και εταιρεία luxury stationary με εξαιρετικά στυλό και σημειωματάρια.

   

  //ΙΝFO: Oλες τις συλλογές Montblanc μπορείτε να τις βρείτε στη μπουτίκ της Montblanc Athens (Κριεζώτου 7, Αθήνα. Τηλ. 2103253610).

   

  Διαβάστε ακόμα:Ένα Μontblanc 1858 Split Second Chronograph σε… λάιμ χρυσό.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top