H Montblanc έκανε πάλι το θαύμα της με τις νέες συλλεκτικές πένες που είναι αφιερωμένες στον Βίκτωρα Ουγκώ.

O Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, o Aνδριανός, ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί και τώρα ο Βίκτωρ Ουγκώ. Αν υπάρχει μια εταιρεία γραφιδών που στηρίζει τις μεγάλες ιδέες που άνδρωσαν τη υψηλή σκέψη του ανθρώπου, τον πολιτισμό και την βιβλιοφιλία, τότε αναμφίβολα αυτή είναι η Montblanc.

Για τους συλλέκτες είναι η κατεξοχήν μάρκα που στοχάζεται αρκετά έως τη στιγμή που θα δημιουργήσει μια πένα, ένα κόσμημα, έναν φάκελο για σημειώσεις. Σταματούν όμως, μόνο εκεί τα δημιουργήματά της; Το γεγονός ότι πίσω από κάθε αντικείμενο υπάρχει μια ολόκληρη «κοσμοθεωρία» μαρτυρά πως όχι, και αποτελεί ιδιαίτερο προνόμιο της Montblanc που το έχει κατακτήσει.

Αυτή τη φορά έρχεται με μια νέα συλλεκτική πένα που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κομμάτια και είναι αφιερωμένη στον «γίγαντα» της γαλλικής λογοτεχνίας, τον Βίκτωρα Ουγκώ. Σαν να λέμε: στον μεγαλύτερο των Γάλλων συγγραφέων που ακολούθησαν το ρεύμα του Ρομαντισμού.

Κυκλοφορούν σε περιορισμένα κομμάτια και είναι πραγματικά στολίδια γραφής.

Είναι ο δημιουργός που μεταλαμπάδευσε στα έργα του τον φανταστικό ρεαλισμό μπολιάζοντάς τον με πλήθος πραγματικών γεγονότων που όμως έφεραν ένα ευδιάκριτο συμβολισμό. Υπήρξε μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός. Μια σεπτή μορφή των ευρωπαϊκών γραμμάτων.

Είναι, άλλωστε, ο συγγραφέας που πίστευε ακράδαντα πως γράφει για να υπερασπιστεί τους μη έχοντες, τους παρίες, τους αναγκεμένους, τα λιγότερο τυχερά μέλη της κοινωνίας που βίωσαν τη μέγιστη αδικία. Η επιρροή που άσκησε στους συγκαιρινούς του, αλλά και στις επόμενες γενιές είναι αδιαμφισβήτητη. Εργα όπως «Οι Άθλιοι» και η «Παναγία των Παρισίων» διαβάζονται ακόμη και σήμερα και γαλουχούν γενιές και γενιές αναγνωστών.

Ο μέγας Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

Η Montblanc εμπνεύστηκε από αυτά τα δύο βιβλία, αλλά και την προσωπική ζωή του συγγραφέα, για να δημιουργήσει τη νέα συλλεκτική σειρά πενών. Πέραν των εμβληματικών σημείων που «καθαρογράφονται» με ευδιάκριτο τρόπο στις δημιουργίες, υπάρχουν και αναφορές στο όμορφα διακοσμημένο σπίτι του Ουγκώ, το Hauteville House στο Guernsey.

Οι συλλεκτικές πένες της Montblanc βγήκαν από τα ατελιέ της σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις που ζωντανεύουν την μαγεία του Ουγκώ από την επιβλητική αρχιτεκτονική του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας στο Παρίσι έως τον Γιάννη Αγιάννη των «Αθλίων».

 

Σε αυτή την έκδοση η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο επίκεντρο.

 

Montblanc Writers Edition, Homage To Victor Hugo, Writers Edition.

Σε αυτή την έκδοση η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο επίκεντρο. Μαζί με την ανεκπλήρωτη αγάπη του Κουασιμόδου προς την πανέμορφη Εσμεράλδα. Οι χαρακτήρες και τα θέματα του βιβλίου αναπαριστώνται σ’ αυτή την πένα που είναι φτιαγμένη από μαύρη πολύτιμη ρητίνη με επίχρισμα από πλατίνα.

Το κυρίως σώμα της πένας είναι διακοσμημένο με μοτίβο που θυμίζει τα ξύλινα πάνελ στη νεο-γοτθική πλευρά του σπιτιού του Ουγκώ.

Το καπάκι της πένας είναι εμπνευσμένο από την επιβλητική γοτθική αρχιτεκτονική του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Το σκελετοποιημένο κλιπ είναι εμπνευσμένο από το κεντρικό τριαντάφυλλο του καθεδρικού ναού. Το κυρίως σώμα της πένας είναι διακοσμημένο με μοτίβο που θυμίζει τα ξύλινα πάνελ στη νεο-γοτθική πλευρά του σπιτιού του Ουγκώ. Πίσω από το κλιπ υπάρχει ένα πρόσωπο που φέρει στο νου αμέσως τον Γιάννη Αγιάννη των Αθλίων, ενώ υπάρχει κι ένας κώνος που θυμίζει τον στύλο που ήταν αλυσοδεμένος ο Κουασιμόδος. Το έμβλημα της Montblanc είναι κατασκευασμένο από πολύτιμη ρητίνη, ενώ τα χρυσά σημεία της πένας είναι από μασίφ χρυσό με επίστρωση από ρόδιο, διακοσμημένο με εγχάρακτα τερατάκια gargoyles από τον Καθεδρικό Ναό της Notre Dame.

 

Η κόκκινη λάκα είναι εμπνευσμένη από χρώμα της στολής που φορούσε ο Αγιάννης στη φυλακή.

 

Montblanc Writers Edition, Homage to Victor Hugo, Limited Edition 1831.

Αυτή η πένα από πλατίνα με επένδυση από κόκκινη λάκα διαθέτει λεπτομέρειες που αναφέρονται στον Γιάννη Αγιάννη των Αθλίων. Ενώ το καπάκι και το σώμα παραπέμπουν στην γοτθική αρχιτεκτονική της Παναγίας των Παρισίων. Η επικάλυψη του σκελετού είναι από ημιδιαφανή κόκκινη λάκα, εμπνευσμένη από χρώμα της στολής που φορούσε ο Αγιάννης στη φυλακή. Το καπάκι είναι διακοσμημένο με το Central Rosace, το κόκκινο παράθυρο της Notre Dame.

Η πένα βγαίνει σε 1831 κομμάτια που σηματοδοτεί την πρώτη δημοσίευση της Παναγίας των Παρισίων.

Οι αριθμοί 24601 και 9430 που εμφανίζονται στο καπάκι είναι οι αριθμοί που έφερε ως κρατούμενος ο Αγιάννης όταν φυλακίστηκε δύο φορές. Στο καπάκι είναι χαραγμένο το απόσπασμα: «Chaque homme dans sa nuit s’en va vers sa lumière» (“Κάθε άνθρωπος στο σκοτάδι του πηγαίνει προς το φως του”), από τους Στοχασμούς του Ουγκώ.

Το δαχτυλίδι της κωνικής γραφίδας διαθέτει μια ειδική χαρακτική παρόμοια με τις διακοσμήσεις στο μπαλκόνι του καθεδρικού ναού, ενώ υπάρχει κι ένας σύνδεσμος μονής αλυσίδας, ευθεία αναφορά στις αλυσίδες του Κουασιμόδου. Το κίτρινο χρώμα στο κάτω μέρος του κώνου είναι αναφορά στο κίτρινο διαβατήριο που λαμβάνει ο Αγιάννης όταν βγαίνει από τη φυλακή. Η πένα κυκλοφορεί σε 1831 κομμάτια, φόρος τιμής στο έτος που σηματοδοτεί την πρώτη δημοσίευση της Παναγίας των Παρισίων.

 

Οι αποχρώσεις του μπλε φέρνουν στο νου το γαλάζιο του ουρανού που άρεσε στον Ουγκώ να βλέπει από το παράθυρό του.

 

Montblanc Writers Edition, Homage to Victor Hugo, Limited Edition 83.

Μια πολύτιμη έκδοση από μασίφ χρυσό που παίρνει τις σχεδιαστικές ενδείξεις από το γοτθικό μεγαλείο της Notre Dame, αλλά επίσης δίνει μια εικόνα για την ιδιωτική ζωή του συγγραφέα. Υπάρχουν ημιδιαφανείς αποχρώσεις του μπλε κάτω από το χρυσό. Φέρνουν στο νου το γαλάζιο του ουρανού που άρεσε στον Ουγκώ να αντικρίζει από το δωμάτιο του στο Hauteville House, αλλά και τις ζωγραφικές απόπειρές του.

Θέλγει ο συνδυασμός του χρυσού με το μπλε του ουρανού και τα γοτθικά στοιχεία.

Το καπάκι και το κυρίως σώμα είναι από ημιδιαφανή μπλε ρητίνη με επικάλυψη από μασίφ χρυσό Au750. Το «V» που είναι χαραγμένο στο καπάκι και το «H» στο σώμα της πένας είναι τα αρχικά του συγγραφέα που εμφανίζονται επίσης στην ξύλινη επένδυση του Salon Chinois στο Hauteville House. Η παρούσα εκδοχή βγαίνει σε μόλις 83 τεμάχια που παραπέμπουν στην ηλικία που βρισκόταν ο Ουγκώ όταν πέθανε.

 

Κυκλοφορεί σε μόλις οκτώ κομμάτια παγκοσμίως.

 

Montblanc Writers Edition, Homage to Victor Hugo, Limited Edition 8

Για πρώτη φορά στη συλλογή «Montblanc’s Writers Edition», δημιουργείται μια πένα σε μόλις οκτώ κομμάτια παγκοσμίως. Η αξία της έκδοσης προέρχεται από τη σπάνια χειροτεχνία που προσφέρει η τεχνική της σμάλτωσης pliqué-a-jour που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κεντρικό Rosace σε διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου σμάλτου. Τα μοτίβα στην επιφάνεια «συγκρατούνται» από χρυσά χωρίσματα, κάνοντάς τα να μοιάζουν με μικροσκοπικά βιτρό παράθυρα. Ένα ποίημα μαστοριάς.

Η αξία της έκδοσης προέρχεται από τη σπάνια χειροτεχνία που προσφέρει η τεχνική της σμάλτωσης pliqué-a-jour.

Αυτή η τεχνική είναι άκρως απαιτητική και απαιτεί επίπονη προσοχή στη λεπτομέρεια. Είναι επίσης η τεχνική που αναδεικνύει καλύτερα την κρυσταλλική διαύγεια του γυαλιού και την λεπτότητα του μετάλλου. Το καπάκι και το κυρίως σώμα είναι από διάφανη μαύρη ρητίνη, με μαύρο επίστρωμα Au 750 AuD χρυσό.

Τα ανάγλυφα τερατάκια gargoyles στολίζουν κάθε πλευρά του καπακιού, και το Central  Rosace (βλ. οριζόντια εικόνα παραπάνω) είναι φτιαγμένο με βερνίκι pliqué-a-jour σε διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου. Τα εξαρτήματα είναι από μασίφ κίτρινο χρυσό Au 750, διακοσμημένο με λαμπερά διαμάντια. Το έμβλημα της Montblanc είναι φιλοτεχνημένο από μαργαριτάρι.

 

Διαβάστε ακόμα: «Le Petit Prince & The Planet» – οι νέες πένες της Montblanc που εμπνέονται από τον Μικρό Πρίγκιπα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top