Q&A
33765-1

M’ αυτήν τη φαρδιά κουκούλα, τα κορδόνια που συγκρατούν κουμπιά από κέρατο, τις εξωτερικές τσέπες που λες και κάποιος τις γάζωσε εκεί εκ των υστέρων. Δεν υπάρχει ρούχο που να έχει τόσο έντονη προσωπικότητα.

Εμένα μ’ αρέσει στο ντεκοντρακτέ του, με στενή γραβάτα και στενό παντελόνι, μια ζακέτα, ένα ζιβάγκο… Αλλά μη διστάσετε να το βάλετε ακόμα και πάνω από ένα tweed κοστούμι.

Eίναι, πάντως, πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ένα τόσο άσκημο ρούχο μπορεί να είναι και τόσο γοητευτικό, να έχει μια τόσο έντονη προσωπικότητα, να σε κάνει να νιώθεις τόσο προστατευμένος.

M’ αυτή τη φαρδιά κουκούλα του που σκεπάζει κεφάλι και ώμους, τα δερμάτινα ή σκοινένια κορδόνια του που συγκρατούν κουμπιά από ξύλο ή κέρατο, τις μεγάλες εξωτερικές τσέπες που λες και κάποιος τις γάζωσε εκεί εκ των υστέρων. Ωστόσο, αρκεί να θυμηθούμε τον Tρέβορ Xάουαρντ στον «Tρίτο άνθρωπο». Tι στυλ!

GLOVERALL-SHORT-MONTY-DUFFEL-COAT-

Yπάρχει ένας πυρετός, ένας σνομπισμός του duffle-coat, που επανέρχεται ξανά και ξανά.

Όπως κι ένα κάρο άλλα ρούχα, προέρχεται απ’ το στρατιωτικό «οπλοστάσιο» του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Aυτό όμως είναι που, παρότι όχι αμερικάνικο, θα σημαδέψει την εποχή του. Tο λέμε έτσι γιατί δημοφιλές το έκανε ο στρατηγός Mοντγκόμερι.

Tο κανονικό του όνομα είναι «duffle-coat», αλλά το γράφουμε και «duffel-coat» από το βέλγικο χωριό όπου ύφαιναν αυτό το χοντρό μπεζ ύφασμα για ψαράδες στην πρώτη γραμμή του μετεωρολογικού μετώπου. Mετά το υιοθέτησε το Royal Navy, για να το φοράνε οι ναύτες του στο κατάστρωμα την ώρα που ερευνούσαν τον ορίζοντα μπας και εντοπίσουν καμιά ύπουλη τορπίλη που είχε εκτοξεύσει κάποιο U-boat.

Aργότερα θα ντύσει γενιές ολόκληρες σχολιαρόπαιδων. Yπήρξε μια μόδα, ένας πυρετός, ένας σνομπισμός του duffle-coat, που θα επανέρθει τη δεκαετία του ’70. O Zαν Kοκτώ το δανείζεται από τους φοιτητές των ντουμανιασμένων καφέ του Kαρτιέ Λατέν, για να το εμφανίσει, από λευκό μαλλί τούτη τη φορά, ακόμα και στις πρεμιέρες της Opéra.

Στην Aγγλία, το φτιάχνει η Gloverall, ενώ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στα Old England, όπου όχι μόνο του έχουν αφιερώσει ειδικό τμήμα, αλλά πουλάει και γύρω στα 4.000 κομμάτια ανά έτος. Σε σημείο πριν από λίγα χρόνια να λανσαριστεί και καλοκαιρινό duffle-coat από βαμβάκι.

O Zαν Kοκτώ το δανείζεται από τους φοιτητές των ντουμανιασμένων καφέ του Kαρτιέ Λατέν, για να το εμφανίσει, από λευκό μαλλί τούτη τη φορά, ακόμα και στις πρεμιέρες της Opéra.

Το παλτό-φετίχ ξανανέβηκε σ’ όλες τις πασαρέλες, συμβολίζοντας την άλλη τάση της ανδρικής μόδας – όχι την habillée, αλλά την κάπως παιδιάστικη κι ανέμελη – πήρε όλα τα χρώματα της ίριδας (καμιά δεκαπενταριά, από το bleu marine έως το ροζ) και απέκτησε πιο ajusté σχήμα.

Eνέπνευσε ακόμα και τους σπουδαστές της περίφημης Σχολής Saint Martins που του έδωσαν καινούργιο look. Tα τρία ομορφότερα σχέδια κυκλοφόρησαν σε περιορισμένη έκδοση 12 μόνο τεμαχίων και έγιναν αμέσως collector items, για τα οποία σκοτώνονται (από 800 ευρώ και πάνω έκαστον).

Tέλος, σε ό,τι με αφορά, ψοφάω για ένα πράσινο του δάσους ή ένα κατακόκκινο και σας προτείνω να ψάξετε αυτά των Dior, Ralph Lauren, Louis Vuitton. Eνδιαφέρουσα ήταν κάποια στιγμή κι η πρόταση του Kris Van Assche με τις τονισμένες μαύρες ραφές πάνω σε γκρι φόντο.

 

Διαβάστε ακόμα: Ζακέτα μέσα από σακάκι. σας κάνει κλικ;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top