New_Nintendo_3DS_XL_Image_03

Είναι περίεργο να βλέπεις το «facelift» μιας κονσόλας να κυκλοφορεί προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία των παιχνιδομηχανών και, αν θα μπορούσε κάποιος να το κάνει, αυτός θα ήταν προφανώς η Nintendo.

Υπάρχει άραγε 30άρης που δεν θυμάται το Nintendo Gameboy; Μάλλον όχι, με το μικροσκοπικό φορητό της Nintendo να είναι η συσκευή που δημιούργησε την κατηγορία των φορητών παιχνιδομηχανών. Σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια μετά τη κυκλοφορία του, η εταιρεία από το Κιότο της Ιαπωνίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στο χώρο και ενώ στο ενδιάμεσο κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχημένα τις προσπάθειες από εταιρείες όπως η Atari και η Sega (παλαιότερα) και η Sony (πιο πρόσφατα).

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η πρόταση της Nintendo στην κατηγορία είναι το Nintendo 3DS, παρέα με το μεγάλο του αδελφό (3DS XL) που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα. Η ώρα της εξέλιξης φαίνεται πως έφτασε για τις δυο συσκευές, με την εταιρεία να φέρνει και στην Ευρώπη πριν από λίγες μέρες τα νέα 3DS/3DS XL. Χωρίς να αλλάζει το όνομα και με τη λέξη «new» να τοποθετείται μπρος από την ονομασία των δυο συσκευών, θα περίμενε κάποιος ότι έχουμε να κάνουμε με μικρές αλλαγές. Έλα που όμως η Nintendo είναι ίσως η μοναδική εταιρεία τεχνολογίας με εντελώς μη συμβατική σκέψη.

Πραγματικά ανανεωμένα είναι και τα δυο 3DS, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στο μικρό new 3DS και οι δύο οθόνες του είναι μεγαλύτερες από αυτές του προκατόχου του (χωρίς όμως να λειτουργούν σε μεγαλύτερη ανάλυση). Αντίστοιχα περίεργο είναι να βλέπεις το «facelift» (γιατί περί αυτού πρόκειται) μιας κονσόλας να κυκλοφορεί προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία των παιχνιδομηχανών και, αν θα μπορούσε κάποιος να το κάνει, αυτός θα ήταν προφανώς η Nintendo.

Πλήκτρα έχουν μετακινηθεί, η θέση για τοποθέτηση των game cartridge είναι αλλού, ο διακόπτης WiFi αφαιρέθηκε και, για να βάλει κάποιος άλλη κάρτα μνήμης, χρειάζεται κατσαβίδι.

Ταχύτερος επεξεργαστής σημαίνει ότι όλα τρέχουν καλύτερα και αυτό ισχύει προφανώς για το βασικό μενού λειτουργιών. Αναμένονται όμως και νέα παιχνίδια όπως το «Xenoblade Chronicles 3D» που εκμεταλλεύονται το βελτιωμένα hardware και θα παίζουν αποκλειστικά στα new 3DS/3DS XL. Αν έχεις το απλό 3DS ή το XL, ξέχνα τα αυτά αν δεν προβείς σε αναβάθμιση. Πόσα βέβαια τέτοια video games θα κυκλοφορήσουν, αυτό είναι άγνωστο ακόμα.

Διαβάστε ακόμα: Sony Actioncam Mini HDR-AZ1, απίστευτα μικρή και θαυματουργή.

New_Nintendo_3DS_XL_Image_01

Η Nintendo πρόσθεσε έναν υπέρυθρο αισθητήρα δίπλα στην κάμερα της πρόσοψης, με το ζεύγος αυτό να παρακολουθεί την κίνηση του κεφαλιού και να προσαρμόζει το parallax 3D της οθόνης ανάλογα με την οπτική γωνία.

Μπορεί τα New 3DS/3DS XL να ακολουθούν την ίδια σχεδιαστική προσέγγιση και να έχουν τις ίδιες διαστάσεις με τους προκατόχους του, οι αλλαγές πάνω τους όμως είναι μεγάλες. Πλήκτρα έχουν μετακινηθεί, η θέση για τοποθέτηση των game cartridge είναι αλλού, ο διακόπτης WiFi αφαιρέθηκε και, για να βάλει κάποιος άλλη κάρτα μνήμης, χρειάζεται κατσαβίδι. Άσε που, αν είχες κάποια 32άρα κάρτα SD από το παλιό σου 3DS, θα πρέπει να πάρεις άλλη, γιατί το νέο παίρνει micro SD. Επίσης, για να μεταφέρεις τα δεδομένα από τη μια κονσόλα στην άλλη, θα πρέπει να προσπαθήσεις αρκετά.

Υπάρχει και μια διαφορά ακόμα μεταξύ των δύο νέων συσκευών, γιατί το μικρό προσφέρει τη δυνατότητα για αλλαγή cover plates, όπως ακριβώς έκαναν τα κινητά της Nokia την εποχή του 5110, αλλά μόνο το μικρό. Το 3DS XL δεν κάνει τέτοια κόλπα και, αν θέλεις κάτι διαφορετικό από τα δύο βασικά χρώματα, θα πρέπει να επιλέξεις κάποια από τις συλλεκτικές εκδόσεις που κυκλοφορούν, όπως αυτή για το Majora’s Mask.

Το C-Stick είναι σαν να πήρε η Nintendo το pointing stick των παλιών καλών IBM Thinkpad και να το έκανε χειριστήριο.

Και συνεχίζουμε με τις αλλαγές που πλέον είναι κοινές και για τις δυο συσκευές, με τη προσθήκη του C-Stick και δύο ακόμα shoulder πλήκτρων να είναι η μια από τις δυο τελευταίες, αλλά σημαντικές, διαφοροποιήσεις έναντι των προκατόχων τους. Τι είναι τα C-Stick θα αναρωτιέσαι και η απάντηση είναι απλή: Είναι ο δεύτερος αναλογικός μοχλός που τόσο έλλειπε στα 3DS, χωρίς όμως να καταλαμβάνει πολύ χώρο πάνω στη συσκευή. Είναι σαν να πήρε η Nintendo το pointing stick των παλιών καλών IBM Thinkpad και να το έκανε χειριστήριο, γιατί έτσι ακριβώς λειτουργεί και τέτοια αίσθηση έχει, μόνο που αντί να το χρησιμοποιείς με το δείκτη, το κάνεις –εύκολα είναι η αλήθεια και χωρίς κόπο- με τον αντίχειρα.

Τόσο το C-Stick όσο και τα δύο επιπλέον πλήκτρα που βρίσκονται στην πλάτη της συσκευής έχουν τη χρησιμότητά τους σε διάφορα παιχνίδια όπως το «Majora’s Mask» και το «Monster Hunter 4 Ultimate». Εδώ τουλάχιστον και οι κάτοχοι των παλιών 3DS έχουν καιρό τώρα αντίστοιχες λειτουργίες, αποκτώντας το –μεγάλο και άσχημο- εξτρά περιφερειακό που προσθέτει το δεύτερο αναλογικό μοχλό και τα δύο επιπλέον πλήκτρα.

New_Nintendo_3DS_XL_Image_02

Αν δεν έχεις τέτοια κονσόλα και ψηνόσουν από καιρό να πάρεις μία, για να απολαύσεις μερικά από τα καλύτερα video games όλων των εποχών, μην κοιτάς πίσω.

Αυτό που δεν μπορεί να προσθέσει κάποιος στα παλιά και να έχει αντίστοιχη απόδοση με τα καινούργια είναι η ανανεωμένη οθόνη 3D, η οποία λειτουργεί όπως πάντα χωρίς γυαλιά. Το παραδέχομαι δημόσια ότι δεν κατάφερα να παίζω πάνω από μερικά λεπτά τα παιχνίδια στο παλιό 3DS XL μου με ενεργοποιημένο το 3D, γιατί ήταν κουραστικό. Ε, αυτό το έφτιαξε η Nintendo, προσθέτοντας έναν υπέρυθρο αισθητήρα δίπλα στην κάμερα της πρόσοψης, με το ζεύγος αυτό να παρακολουθεί την κίνηση του κεφαλιού του κατόχου και να προσαρμόζει το parallax 3D της οθόνης ανάλογα με την οπτική γωνία που βλέπουμε.

Η 3D εμπειρία που προσφέρουν τα New 3DS/3DS XL είναι βελτιωμένη σε βαθμό που λειτουργεί στο 95% των περιπτώσεων χωρίς δυσκολίες και κόπωση.

Σε μπέρδεψα; Με λίγα λόγια η 3D εμπειρία που προσφέρουν τα New 3DS/3DS XL είναι βελτιωμένη σε βαθμό που λειτουργεί στο 95% των περιπτώσεων, χωρίς δυσκολίες και κόπωση. Προφανώς και ο ταχύτερος επεξεργαστής βάζει το «χεράκι» του για να γίνει όλο αυτό, οπότε μάλλον είναι αδύνατο να προστεθεί κάποια στιγμή μια αντίστοιχη λειτουργία στα παλιά μηχανήματα.

Τι είναι τελικά τα New 3DS/3DS XL; Είναι –μάλλον- οι τελευταίες εκδόσεις που θα δούμε σε αυτήν τη γενιά φορητών παιχνιδομηχανών από πλευράς Nintendo και αναμένεται να μας συντροφεύσουν για τα επόμενα 3-4 χρόνια, οπότε και λογικά θα έρθει ο αντικαταστάτης. Ταυτόχρονα, είναι τα 3DS που θα έπρεπε να είχαμε δει από την αρχή, αφού προσφέρουν πραγματικά λειτουργική 3D απεικόνιση και έχουν πλήρες χειριστήριο με δυο αναλογικούς μοχλούς και τέσσερα πλήκτρα πλάτης.

Αν έχεις ήδη 3DS/3DS XL, είναι καθαρά δική σου επιλογή για το αν και πότε θα προβείς σε αναβάθμιση. Αν δεν έχεις και ψηνόσουν από καιρό να πάρεις ένα, για να απολαύσεις μερικά από τα καλύτερα video games όλων των εποχών, μην κοιτάς πίσω. Δες ποιο μέγεθος σε βολεύει και απλώς ψώνισε με την άνεσή σου.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 πιο αναμενόμενα Video Games του 2015.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top