«Ο κόσμος πια τα θέλει όλα εύκολα και γρήγορα, κάτι που επηρεάζει και τους σχεδιαστές. Αν πέσεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του τι είναι πρακτικό, και το τι θέλει η μόδα, εκεί καλύτερα να κάνεις μια άλλη δουλειά» μας είχε πει ο Σπύρος Κοντάκης πριν από περίπου ένα χρόνο στο Andro.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην εποχή του εύκολου και του γρήγορου – από τα ρούχα που φοράμε και τα φαγητά που καταναλώνουμε μέχρι το πώς «ντύνουμε» το σπίτι μας. Ο (περισσότερος) κόσμος θέλει ποσότητα και όχι ποιότητα, με αποτέλεσμα πολλοί designers να ακολουθούν αυτή την πορεία. Ωστόσο είναι και αυτοί που αδιαφορούν για τη μόδα, επικεντρώνονται στην ποιότητα και θέλουν μέσα από τη δουλειά τους να αφήσουν το δικό τους στίγμα.

  Σε αυτή, την δεύτερη κατηγορία, ανήκει και ο Σπύρος Κοντάκης. «Ο κόσμος πια τα θέλει όλα εύκολα και γρήγορα, κάτι που επηρεάζει και τους σχεδιαστές. Αν πέσεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του τι είναι πρακτικό, και το τι θέλει η μόδα, εκεί καλύτερα να κάνεις μια άλλη δουλειά» είχε εξομολογηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο στο Andro. Και επειδή ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει κάποια άλλη δουλειά, φροντίζει μέσα από τις δημιουργίες του να δίνει αυτό το κάτι διαφορετικό.

  Η περίφημη τσαγιέρα «Conical» του Σπύρου Κοντάκη, που εμφανίστηκε στην ταινία «Skyfall».

  Ο Σπύρος Κοντάκης ξεκίνησε γράφοντας και παίζοντας μουσική, όμως 25 χρόνια αργότερα, όταν ένιωσε ότι έπρεπε να «ξανασχεδιάσει» το μέλλον του σαν καλλιτέχνης και να ξαναβρεθεί με τον παιδικό του εαυτό, πήρε τα μολύβια του και άρχισε να ζωγραφίζει εικόνες από αντικείμενα και έπιπλα, τα οποία, αν και στατικά, έχουν την τάση να προχωράνε προς το επόμενο επίπεδο της ύπαρξής τους, να αποκτούν συνειδητότητα και τελικά να απελευθερώνονται, σπάζοντας τα δεσμά της ακινησίας.

  Η πρόθεσή του παραμένει πάντα, το οτιδήποτε δημιουργεί να μεταφέρει την μαγική αυτή αίσθηση της επικοινωνίας με τις παιδικές μας αναμνήσεις, τότε που η αφέλεια και αθωότητα, μπορούσε να αποδομήσει και να επανασυνθέσει την πραγματικότητα με έναν ονειρικό τρόπο, καθώς αγνοούσ επίμονα την λογική και τους κανόνες. Έτσι απλά, ξεκίνησε να κατασκευάζει έπιπλα και αντικείμενα. Μέσα σε επτά χρόνια κατάφερε να μπει στην απροσπέλαστη παριζιάνικη γκαλερί της Helene Nougaro, και οι δημιουργίες του έφτασαν μέχρι το Hollywood χάρη στην περίφημη τσαγιέρα του «Conical» που εμφανίστηκε στην ταινία Skyfall.

  Οι δημιουργίες του Σπύρου Κοντάκη είναι εξαιρετικής ποιότητας οι οποίες ενδεχομένως να χαρακτηρίζονται από ένα γοητευτικό ψεγάδι – όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

  Και όλη αυτή τη λογική του, την παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο στο Art Space / Studio 265 της Πάρου και τη νέα του έκθεση, με τίτλο «no Man is an island». Οι δημιουργίες του συνδυάζουν τον αυθορμητισμό και το περίτεχνο design με έναν ιδιότυπο τρόπο που καταφέρνει να αφαιρεί την υπερβολή από το αντικείμενο. Δημιουργίες εξαιρετικής ποιότητας οι οποίες ενδεχομένως να χαρακτηρίζονται από ένα γοητευτικό ψεγάδι – όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

  no Man is an island
  Που: Art Space / Studio 265, Επαρχιακή οδός Παροικιάς–Νάουσας, Πάρος, τηλ.: 22840 24331
  Πότε: Έως τις 28 Αυγούστου
  Πληροφορίες: Art Space / Studio 265

   

  Διαβάστε ακόμα: Ο οίκος Χριστάκης διδάσκει τα μυστικά του χειροποίητου πουκαμίσου εδώ και 70 χρόνια

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top