http://www.voxsartoria.com/post/32058693769/great-grandson-john-hunter-lobb

O μέγας John Hunter Lobb αυτοπροσώπως. (Photo credit: http://www.voxsartoria.com/)

Γιος ενός αγρότη από το Fowey, μια κωμόπολη στο δυτικό άκρο της Μ. Βρετανίας, ο John Lobb άφησε την οικογένειά του στα 22 του χρόνια, παπουτσωμένος με μπότες δικής του κατασκευής. Κατεύθυνση, η αγγλική πρωτεύουσα, για να μάθει την πραγματική τέχνη του υποδηματοποιού. Χρόνια μετά, ανοίγει το πρώτο του κατάστημα, αλλά στην Αυστραλία.

lobb3

Αν ο John Lobb διαφοροποιήθηκε και ξεχώρισε στο prêt-à-chausser είναι γιατί φρόντισε να διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων μια απαράμιλλη μαστοριά. (Photo credit: http://www.mrporter.com/)

Σήμερα, ο οίκος μετράει πάνω από είκοσι μπουτίκ ανά τον κόσμο, εκ των οποίων εκείνη του Λονδίνου παραμένει στα χέρια των κληρονόμων του ιδρυτή. Ωστόσο, τα ατελιέ κατασκευής του prêt-à-chausser βρίσκονται στο Northampton, ενώ οι επί μέτρω παραγγελίες εκτελούνται στην παρισινή έδρα, απέναντι από το θέατρο Mogador. Η μονάδα του Northampton πέρασε στην Hermès μόλις το 1994.

Εκεί, στην Αγία Έδρα των παπουτσήδων, φαμίλιες ολόκληρες εργάζονται για λογαριασμό του ίδιου οίκου, άλλες πάλι για συναδέλφους παρά για ανταγωνιστές ονόματι Church’s, Crockett & Jones, Edward Green.

http://www.mrporter.com/journal/journal_issue21/2 Είναι σειρά από φωτος κλικάρεις και θα σε βγάλει σε αυτή

Η κοπή των διαφόρων κομματιών που συνθέτουν ένα παπούτσι γίνεται χειρωνακτικά. Όπως και το σύνολο σχεδόν των εργασιών που απαιτούνται για το μοντάρισμα του γλυπτού έργου. (Photo credit: http://www.mrporter.com/)

Η πρόσοψη του παλαιού οικήματος θυμίζει περισσότερο σπίτι παρά εργαστήριο. Μόλις σπρώξεις την πόρτα, μια γιορτινή κωδωνοκρουσία και μια μοσχοβολιά σε ανεβάζει από μια ξύλινη σκάλα στη ρεσεψιόν. Στην αίθουσα των meetings, το ταβάνι αντηχεί και τον παραμικρό θόρυβο απ’ τον επάνω όροφο. Ο οποίος τρίζει σύγκορμος σε κάθε εναπόθεση νέου πάκου δερμάτων. Εκεί ξεκινάει η διαδικασία κατασκευής ενός ζευγαριού παπουτσιών, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 190 διαφορετικές εργασίες.

Σε πρώτο χρόνο, κάθε κομμάτι ελέγχεται διά γυμνού οφθαλμού από έναν ειδικό που ανιχνεύει και το παραμικρό φυσικό ελάττωμα, όπως ουλές, φλέβες, σημάδια, τσεκάρει το χρώμα και το πόσο μαλακό είναι το δέρμα. Η κοπή των διαφόρων κομματιών που συνθέτουν ένα παπούτσι γίνεται χειρωνακτικά. Όπως και το σύνολο σχεδόν των εργασιών που απαιτούνται για το μοντάρισμα του γλυπτού έργου.

http://www.mrporter.com/journal/the-look/the-worlds-best-shoes/517 λίγο πιο κάτω είναι

Aπό το 1981, ο JL, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των καιρών για ταχύτητα, λάνσαρε μικρές σειρές prêt-à-porter υψηλότατων προδιαγραφών. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι μιλάμε για τα ανδρικά Manolo. (Photo credit: http://cache.mrporter.com/)

Η boutique Mah Jong στο Κολωνάκι είναι από τον προηγούμενο μήνα ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της John Lobb στην Ελλάδα.
lobb4

Το Mah Jong είναι από τον προηγούμενο μήνα ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της John Lobb στην Ελλάδα. Εκτός από τα λίγα μοντέλα που θα βρείτε στην μπουτίκ, υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλετε στην John Lobb οτιδήποτε θα ποθούσε η καρδούλα σας από μοντέλα, μεγέθη και δέρματα. (Photo credit: www.facebook.com/MahjongBoutique)

Αν ο John Lobb διαφοροποιήθηκε και ξεχώρισε στο prêt-à-chausser είναι γιατί φρόντισε να διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων μια απαράμιλλη μαστοριά απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Στο ατελιέ, οι μηχανές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, και ο αυτοματισμός απαγορεύεται δια ροπάλου.

Όμως, η ομορφιά της παράδοσης πρέπει πότε-πότε να ζωογονείται από έναν αέρα ανανέωσης. Φέτος, ελήφθη η απόφαση για ένα θεαματικό tour de force. Καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου ανέλαβε μια γυναίκα, η 30χρονη Paula Gerbase, απόφοιτος του περίφημου Central Saint Martins του Λονδίνου.

 

http://footwearnews.com/2015/fashion/designers/john-lobb-mens-shoes-paula-gerbrase-43689/ http://brieuc75.tumblr.com/post/89250648285/la-collection-de-chaussures-john-lobb-printemps

Η ωραία Paula Gerbase, με το σιδερένιο χέρι σε βελούδινο γάντι, το πρώτο που έκανε ήταν η δημιουργία ενός… sneaker από απίστευτα δέρματα. Εμπνευσμένο από ένα αθλητικό παπούτσι του τένις της δεκαετίας του ’20, έφερε τα πάνω κάτω στις συνήθειες του οίκου. (Photo credit: http://footwearnews.com | http://brieuc75.fr)

Η ωραία Paula, με το σιδερένιο χέρι σε βελούδινο γάντι, το πρώτο που έκανε ήταν η δημιουργία του «Levah», ενός… sneaker από απίστευτα δέρματα. Εμπνευσμένο από ένα αθλητικό παπούτσι του τένις της δεκαετίας του ’20, το οποίο προέκυψε ψαχουλεύοντας τα αρχεία και έφερε τα πάνω κάτω στις συνήθειες του οίκου.

Παράλληλα, οι περιζήτες μπότες Fowey, τα derbys Morval και τα Oak με μονή ή διπλή αγκράφα εξακολουθούν να περιποιούν τιμή στην tradition maison. Ωστόσο, θα είναι τα πρώτα παπά που θα παραδοθούν σε κυτία στο πράσινο χρώμα του ρεικιού.

MONTREAL QUE: MARCH 19 2010-- in Westmount Park in Montreal, Friday March 19th 2010. (THE GAZETTE/Allen McInnis)

H διαδικασία κατασκευής ενός ζευγαριού παπουτσιών John Lobb απαιτεί τουλάχιστον 190 διαφορετικές εργασίες. (Photo credit: http://www.johnlobbltd.co.uk/)

Και τώρα τα ωραία: Το Mah Jong είναι από τον προηγούμενο μήνα ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της John Lobb στην Ελλάδα. Εκτός από τα λίγα μοντέλα που θα βρείτε στην μπουτίκ, υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλετε στην John Lobb οτιδήποτε θα ποθούσε η καρδούλα σας από μοντέλα, μεγέθη και δέρματα.

Η παράδοση γίνεται μετά από 12 εβδομάδες. Επιπλέον έχετε στη διάθεσή σας την «τρέχουσα» αποθήκη της εταιρείας στην Αγγλία, από όπου μπορείτε να αποκτήσετε το αντικείμενο του πόθου σας μέσα σε μια εβδομάδα.

//Mah Jong boutique, Κανάρη 14, Κολωνάκι.

Περισσότερες πληροφορίες μέσω e-mail: [email protected] και στο τηλέφωνο: 210 362 2860

 

THE PRINCE OF WALES AND THE DUCHESS OF CORNWALL VISITING THREE BUSINESS IN LONDON THAT HOLD THE PRINCE OF WALES'S ROYAL WARRANT . THE PRINCE AND DUCHESS VISITING J LOBB SHOEMAKER AND LOOKING A THE STORE ROOM FOR THE CUSTOMERS LASTS . ROYAL ROTA PICTURE BY PAUL EDWARDS . SEE PA STORY .

O πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης κατά την επίσκεψή τους στο ιστορικό κατάστημα-ατελιέ της St James Street του Λονδίνου και το «αρχείο» του από 9.000 καλαπόδια, πολλά από τα οποία ανήκουν σε διάσημους πελάτες. (Photo credit: www.johnlobbltd.co.uk)

 

Διαβάστε ακόμα: Timothy Everest – ο μέγας Λονδρέζος ράφτης έρχεται στην Αθήνα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top