Sony-Project-Morpheus

Το “Project Morpheus” είναι σχεδιασμένο για το PS4, αλλά κανείς δε ξέρει ακόμα αν τελικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα πράγματα, πέρα από games.

Το «Occulus Rift», το οποίο πλέον ανήκει στο Facebook, ήδη διαθέτει εκδόσεις για developers και μπορεί κάποιος να το αγοράσει, να το συνδέσει στον υπολογιστή του και να μπει στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Μια παραλλαγή του κυκλοφορεί ήδη από τη Samsung και συνεργάζεται με συγκεκριμένα smartphones της εταιρείας.

Το «Project Morpheus» της Sony, το οποίο αποκαλύφθηκε πέρυσι, λειτουργεί αποκλειστικά με το Playstation 4 και το περιμένουμε στις αρχές του επόμενου χρόνου. Και το «HTC Vive», το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία-κολοσσό Valve (ναι, αυτή στην οποία δούλευε για κάποιο διάστημα και ο νυν Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης), αποκαλύφθηκε πρόσφατα και μάλλον θα κυκλοφορήσει πρώτη απ’ όλες στο εμπόριο. Αν και τεχνικά έχουν διαφορές μεταξύ τους το concept είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Μια «κάσκα» που ενσωματώνει οθόνη και φέρνει τη δράση ακριβώς μπροστά στα μάτια του χρήστη.

Η εμπειρία gaming με το Occulus Rift είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που ξέρουμε:

Πρωταρχικός στόχος όλων τους είναι να αναβαθμιστεί η εμπειρία στα video games, βάζοντας τον παίχτη μέσα στο παιχνίδι. Η εμπειρία είναι μοναδική, με τον χρήστη να απομονώνεται από τον έξω κόσμο και να βυθίζεται στην εμπειρία που προσφέρει το εκάστοτε game, δημιουργώντας μια εικόνα που θυμίζει το 3D του κινηματογράφου, σε πολλαπλάσια βαθμό. Δεν είναι, όμως, μόνο τα παιχνίδια που εκμεταλλεύονται το VR, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να θέλουν να αγγίξουν ακόμα μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό.

Το VR Headset της HTC σχεδιάστηκε από τη Valve και αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος.

Το “VR Headset” της HTC σχεδιάστηκε από τη Valve και αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος.

Όταν η Occulus ξεκίνησε το «Rift», δεν ήταν παρά μία ακόμα startup, όπως πολλές άλλες. Η εξαγορά της εταιρείας από το Facebook έναντι σχεδόν $ 2 δις την απογείωσε. Όλοι μας αναρωτηθήκαμε γιατί δόθηκαν τόσα χρήματα για μια εταιρεία με ένα μόνο προϊόν, το οποίο ακόμα και σήμερα δε πωλείται στα καταστήματα.

Ακόμα και η εταιρεία Valve όπου εργάστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει virtual reality κάσκα.

Ποιο είναι το μεγάλο σχέδιο του Ζούκερμπεργκ; Βλέποντας τις κινήσεις που κάνει η Samsung τον τελευταίο καιρό με το δικό της VR, κάπου πάει το μυαλό μας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα viral βίντεο που παρουσιάζει έναν άντρα να παρακολουθεί τη γυναίκα του να γεννάει το παιδί τους χρησιμοποιώντας ένα VR headset και όντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Δείτε το viral βίντεο της Samsung με τη γέννηση του μωρού. Μπορεί να είναι διαφημιστικό, αλλά μας δίνει μια γεύση από το μέλλον:

Μπορεί να είναι ένα μάρκετινγκ βίντεο, δεν παύει όμως να παρουσιάζει κάτι που έγινε πραγματικότητα και μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε το μέλλον. Κάπου εκεί προφανώς έρχεται και το μεγαλύτερο social media περιβάλλον, αυτό του Facebook, το οποίο προφανώς και θα θελήσει να αξιοποιήσει την τεχνολογία του VR.

Φανταστείτε έναν κόσμο, όχι πολύ μακρινό, όπου η όλη εμπειρία χρήσης του θα είναι ακόμα πιο ζωντανή. Θα φοράμε τα VR γυαλιά μας, θα «περπατάμε» στον κόσμο του Facebook βλέποντας ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους φίλους μας να κάνουν το ίδιο. Το chat θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό με τα μηνύματα, τα videos, τα posts να έρχονται «ιπτάμενα» σε αυτόν το τρισδιάστατο, ψηφιακό κόσμο.

Oculus Rift

Η Oculus με το “Rift” εξαγοράστηκε από το Facebook έναντι σχεδόν $ 2 δις και απογειώθηκε.

Είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του ο Μάρκ, όταν άνοιξε το πορτοφόλι και αγόρασε την Occulus. Μαζί, βέβαια, με τα παιχνίδια του Facebook, τα οποία θα εκμεταλλευτούν αυτές τις δυνατότητες και τις βιντεοταινίες που θα προσφέρουν μια προσωπική εμπειρία IMAX.

Το Project Morpheus σχεδιασμένο για το PS4:

Η εικονική πραγματικότητα έρχεται για να μείνει. Θέλει να αλλάξει τη ζωή μας και να μας προσφέρει ακόμα καλύτερες εμπειρίες διασκέδασης και επικοινωνίας.

Προσωπικά, περιμένω πώς και πώς όλες αυτές τις συσκευές, αλλά παράλληλα είμαι και αρκετά σκεπτικός. Και μόνο το γεγονός ότι κάθε μία από αυτές μας αποξενώνει από τον πραγματικό κόσμο και μας βυθίζει ακόμα περισσότερο στον ψηφιακό φτάνει, για να αναλογιστούμε όλοι μας τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα prototypes που ανυπομονούμε να αποκτήσουμε τη φετινή χρονιά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top