DS. Στα γαλλικά, τα αρχικά προφέρονται “déesse”, όπως ακριβώς η λέξη «θεά». Και πραγματικά, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, το 1955, η Citroen DS 19 φάνταζε σαν θεά στον κόσμο των «θνητών» μοντέλων της έκθεσης. «Γκουγκλάρετε» την εικόνα ενός Peugeot 403 ή ενός Opel Rekord της εποχής και θα δείτε τι εννοώ.
Τόσο έντονο είναι το αποτύπωμα που άφησε η DS στην αυτοκινητική Ιστορία, που ο Όμιλος PSA (νυν Stellantis) ονόμασε έτσι, όχι ένα μοντέλο, αλλά ολόκληρη τη φίρμα των πολυτελών αυτοκινήτων που ίδρυσε το 2014.
Στόχος του, να δημιουργήσει ένα premium brand που να φτιάχνει αυτοκίνητα με ξεχωριστό στυλ, προηγμένη τεχνολογία και την έμφαση στην άνεση. Στο πνεύμα της παλιάς DS, δηλαδή, αλλά πιο πολυτελή ώστε να μπορούν και να τιμολογηθούν ανάλογα…
Ιδιαίτερη, μέσα-έξω
Με το μακρύ της καπό, που έχει και μια χαρακτηριστική «τσάκιση» στη μέση, η νέα DS 4 παραπέμπει, κατά κάποιον τρόπο, στην ένδοξη «πρόγονό» της. Δεν έχει βέβαια διαστημικό σχήμα για την εποχή, όπως εκείνη, ούτε τόσο «προχώ» αεροδυναμική, αλλά σίγουρα ξεχωρίζει – αντίθετα από το αδελφό της SUV DS 7 που είναι σαν στολισμένο Audi Q5.
«Στολίδια», με το χαρακτηριστικό μοτίβο των «διαμαντιών», και διάφορες λεπτομέρειες από χρώμιο έχει και η DS 4, αλλά δεν βασίζεται σ’ αυτές. Η πολύ κεκλιμένη σκεπή, οι μεγάλοι τροχοί, η «τρισδιάστατη» μάσκα, οι λεπτοί προβολείς Matrix LED, οι χωνευτές, αναδυόμενες χειρολαβές και οι έντονες ακμές στο αμάξωμα, της δίνουν τη δική της προσωπικότητα.
Προσωπικότητα έχει και το εσωτερικό όπου κάποιοι μπορεί να βρουν τον «διαμαντένιο» διάκοσμο κάπως υπερβολικό, αλλά η σχεδίαση είναι μοντέρνα και τα υλικά ποιοτικά, ειδικά το σκούρο καφέ δέρμα στις ταπετσαρίες της κορυφαίας έκδοσης Saint-Exupéry, που παραπέμπει στα ρούχα των πρώτων αεροπόρων. Αναφορές στον διάσημο συγγραφέα και πιλότο υπάρχουν επίσης στο ταμπλό και τα μαρσπιέ.
Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 5 ιντσών είναι κάπως μικρός, αλλά είναι διαμορφώσιμος και συμπληρώνεται από ένα καλό Head-up Display που προβάλλει πληροφορίες στο παρμπρίζ. Την οθόνη 10” του infotainment συμπληρώνει ένα touchpad στην κεντρική κονσόλα, απ’ όπου μπορείς να κάνεις τους χειρισμούς και ίσως κάποιοι το βρουν βολικό.
Το interface του συστήματος δεν είναι από τα πιο διαισθητικά στη χρήση, αλλά μπορείς να διαμορφώσεις τις ενδείξεις στην οθόνη σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου και υπάρχει φυσικό κουμπί Home. Φυσικά πλήκτρα υπάρχουν και για το σύστημα κλιματισμού, όμως δεν καλύπτουν όλες τις βασικές λειτουργίες, οπότε πάλι πρέπει να ψάχνεις το αντίστοιχο μενού στην οθόνη. Ο φωνητικός βοηθός Iris [ανάστροφος Siri;] πάντως λειτουργεί καλά.
Ποτηροθήκες, θέση για το κινητό και χώροι για άλλα μικροπράγματα δεν λείπουν, όμως ο χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών δεν περισσεύει. Αν ταξιδεύουν τέσσερις πραγματικά ψηλοί, θα πρέπει να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις. Τα 390 λίτρα του πορτμπαγκάζ πάντως (παρά την υβριδική μπαταρία κάτω από το δάπεδο) θα χωρέσουν όλες τους τις αποσκευές.
Διπολική προσωπικότητα
Βασισμένη στη βελτιωμένη έκδοση της πλατφόρμας EMP2, τη V3, όπως τα νέα Peugeot 308 και Opel Astra, η DS 4 προσφέρεται με μιαν αντίστοιχη σειρά κινητήρων βενζίνης και ντίζελ, συν το υβριδικό, επαναφορτιζόμενο σύστημα της συγκεκριμένης δοκιμής.
Αυτό απαρτίζεται από τον γνωστό, 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.6 PureTech turbo, σε έκδοση 180 ίππων και 300 Nm ροπής, κι έναν ηλεκτροκινητήρα 110 ίππων και 330 Nm, ενσωματωμένο στο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων (με μετατροπέα ροπής) της ιαπωνικής Aisin. H συνδυαστική απόδοση των δύο κινητήρων είναι 225 ίπποι και 360 Nm, όταν έχεις επιλεγμένο το οδηγικό πρόγραμμα Sport και είναι αρκετά γεμάτη η μπαταρία.
Στην παραπάνω περίπτωση, η DS 4 E-Tense είναι γρήγορη, παρότι η μπαταρία και το ηλεκτρομοτέρ του υβριδικού συστήματος την έχουν φορτώσει με 300 κιλά παραπάνω σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, για το 0-100 km/h χρειάζεται 7,7” και επειδή έχει δυνατό βενζινοκινητήρα, συνεχίζει να επιταχύνει ζωηρά μέχρι την τελική των 233 km/h.
Ιστορίες ηλεκτρισμού
Φυσικά, ως επαναφορτιζόμενο υβριδικό, η DS 4 E-Tense μπορεί να κινείται και μόνο ηλεκτρικά, με ταχύτητες έως και 135 km/h. Και δεν είναι καθόλου αργή έτσι, αφού μετρήσαμε πρόχειρα κάπου 13” στο 0-100 km/h.
Όμως, η μπαταρία είναι μικρή, ονομαστικής χωρητικότητας 12,4 kWh (11,3 ωφέλιμη), με αποτέλεσμα η ηλεκτρική αυτονομία να μην ξεπερνά τα 65 km, σύμφωνα με τις τυποποιημένες μετρήσεις WLTP. Αυτό είναι λίγο για τα σημερινά δεδομένα, αφού το νέο VW Golf eHybrid, για παράδειγμα, έχει μπαταρία 19 kWh που δίνει αυτονομία μέχρι και 143 km κατά WLTP.
Εμείς, με τη DS 4, είδαμε 40-44 km ηλεκτρική αυτονομία σε πραγματικές συνθήκες, που έπεφτε στα 32-35 km όταν λειτουργούσε το σύστημα θέρμανσης. Και πάλι, πάντως, η αυτονομία αυτή επαρκεί για τις καθημερινές σου μετακινήσεις αν δεν κατοικείς μακριά από την εργασία σου. Αρκεί να έχεις τον τρόπο να φορτίζεις τη νύχτα, όταν κοιμάσαι, όπως κάνεις με το κινητό.
Ο on-board φορτιστής της DS 4 E-Tense δέχεται έως 7,4 kW, που σημαίνει ότι σε ένα μονοφασικό wallbox θα χρειαστούμε περίπου 1 ώρα 45’. Αλλά και στην πιο απλή οικιακή πρίζα των 8Α μπορούμε να φορτίσουμε πλήρως την μπαταρία σε 6 ώρες 30’. Το κάναμε κάθε μέρα και δούλεψε μια χαρά.
Αν φορτίζει κανείς καθημερινά, ειδικά με το νυχτερινό τιμολόγιο, ένα PHEV όπως η DS 4 πραγματικά συμφέρει, καθώς συνδυάζει τα βασικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών με την αυτονομία και τον εύκολο ανεφοδιασμό των συμβατικών βενζινοκίνητων σ’ ένα ταξίδι. Μόνο που εδώ η αυτονομία με βενζίνη δεν είναι τόσο μεγάλη, αφού το ρεζερβουάρ χωράει μόνο 40 λίτρα, λόγω της μπαταρίας (έναντι 52 λίτρων στις συμβατικές DS 4).
Ιστορίες βενζίνης
Όταν εξαντληθεί η μπαταρία κίνησης, το αυτοκίνητο μπαίνει αυτόματα στο πρόγραμμα Hybrid, για τη μέγιστη οικονομία. Εδώ συνδυάζονται οι δύο κινητήρες με τον βέλτιστο τρόπο. Το αυτοκίνητο ξεκινά πάντα ηλεκτρικά και αθόρυβα (με την ενέργεια που ανακτάται κατά την επιβράδυνση και αποθηκεύεται) και μπορεί να κινείται έτσι μέχρι και με 20-25 km/h, πριν μπει σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας.
Η μετάβαση από την ηλεκτροκίνηση στην υβριδική κίνηση είναι πάντα ομαλή, αν και όχι ανεπαίσθητη, αφού ο βενζινοκινητήρας μουγκρίζει λιγάκι στην επιτάχυνση από χαμηλές στροφές. Όμως, γενικά ο ήχος του μένει στο παρασκήνιο και το αυτοκίνητο, χάρη και στα ηχομονωτικά του κρύσταλλα, είναι πολύ αθόρυβο, ειδικά στο ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο.
Ποια είναι η κατανάλωση βενζίνης στην υβριδική λειτουργία; Με το φορτίο της μπαταρίας χαμηλά, υπολογίστε 7-7,5 lt/100 km. στον επαρχιακό δρόμο, κάπου 8 στον αυτοκινητόδρομο (με τα όρια ταχύτητας) και 8,5-10 μέσα στην πόλη.
Η μέση κατανάλωση βενζίνης βέβαια εξαρτάται από τις συνθήκες, τον τρόπο οδήγησης και τη συχνότητα φόρτισης. Όμως, για να πάρετε μια ιδέα, ο trip computer της DS 4 έδειχνε 5,6 lt/100 km για τα τελευταία 1.980 km που είχε κάνει το αυτοκίνητο όταν το παραλάβαμε.
Ας πάρουμε το τιμόνι
Πολυρυθμιζόμενο ηλεκτρικά το κάθισμα, οπότε όλοι θα βρουν τη θέση οδήγησης που τους ταιριάζει. Κάθεσαι σχετικά χαμηλά κι έχεις καλή ορατότητα προς τα εμπρός. Όχι όμως προς τα πίσω, καθώς το παράθυρο είναι μικρό, αλλά για το παρκάρισμα υπάρχει πλήρης σειρά από κάμερες και αισθητήρες εγγύτητας.
Ο επιλογέας ταχυτήτων είναι όπως σε ένα συμβατικό αυτόματο. Τον βάζεις στο D και ξεκινάς, όπως είπαμε, ηλεκτρικά. Μέσα και γύρω από την πόλη, η DS 4 E-Tense είναι «ρολς-ρόις», για να το πούμε λαϊκά. Εντελώς αθόρυβη και με ανάρτηση που «σιδερώνει» κάθε ανωμαλία.
Μια κάμερα πίσω από το παρμπρίζ σκανάρει συνεχώς το δρόμο και πληροφορεί την κεντρική μονάδα ελέγχου ώστε αυτή να ρυθμίζει την απόσβεση του κάθε αμορτισέρ ξεχωριστά, προκαταβολικά και με τον βέλτιστο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το σύστημα δουλεύει και η διαφορά στην άνεση με την DS 4 1.2 Hybrid, που δεν το έχει και την οδηγήσαμε αμέσως μετά, είναι αισθητή.
Στην άνεση που προσφέρει η ανάρτηση Active Scan Suspension, η DS 4 όντως θυμίζει την παλιά, υγροπνευματική DS 19. Γι’ αυτό ίσως υπάρξουν κάποιοι που θα βρουν τον έλεγχο των κινήσεων του αμαξώματος χαλαρό και θα προτιμήσουν να το αλλάξουν από το πρόγραμμα Comfort στο Hybrid όπου η ανάρτηση σφίγγει λίγο.
Σπορ όμως σε χαρακτήρα η DS 4 E-Tense δεν θα γίνει ποτέ. Ακόμα κι αν επιλέξουμε το πρόγραμμα Sport. To τιμόνι θα βαρύνει λιγάκι, αλλά δεν θα γίνει άμεσο και «κοφτερό», ούτε θα αποκτήσει αίσθηση. Τα paddles χειροκίνητης αλλαγής σχέσεων του (κατά τα άλλα πολύ καλού) αυτόματου κιβωτίου θα εξακολουθήσουν να μην ανταποκρίνονται σε αρκετές εντολές σου. Το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να γέρνει αισθητά στις στροφές και η συμπεριφορά του στο όριο θα παραμείνει μονοδιάστατα υποστροφική.
Όποιος θέλει να στρίβει γρήγορα για τη χαρά της οδήγησης, θα πρέπει να κοιτάξει αλλού. Είπαμε: η φίρμα DS είναι εστιασμένη στην άνεση. Οπότε, αρκεί που η DS 4 E-Tense είναι σταθερή, κρατάει καλά, βάζει τη δύναμή της στο δρόμο παρά την μπροστινή κίνηση και δεν θα σε αιφνιδιάσει ποτέ με τις αντιδράσεις της.
Μόνο παράπονο, η απόκριση στο φρένο. Το πεντάλ έχει σπογγώδη αίσθηση και η επιβράδυνση δεν είναι γραμμική. Με την ίδια δύναμη στο πεντάλ, το αυτοκίνητο φρενάρει πιο δυνατά όταν από τη φάση της ανάκτησης ενέργειας περάσει στα φρένα τριβής. Αυτό δυσκολεύει την ομαλή οδήγηση, κυρίως στην πόλη.
Με «ονομασία προέλευσης»
Πέρα από άνεση, DS σημαίνει επίσης στυλ και πολυτέλεια. Κι εδώ η κορυφαία έκδοση Saint-Exupéry υπερθεματίζει. Ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει ό,τι φανταστείτε. Αξίζει να μπείτε στον διαμορφωτή, έτσι για το περίεργο του πράγματος.
Τα διαθέσιμα έξτρα είναι μόνο τέσσερα: ηλεκτρική πίσω πόρτα, ηλεκτρικά ανοιγόμενη ηλιοροφή, σύστημα ημιαυτόματης αλλαγής λωρίδας(!) κι ένα ακόμη πιο εξελιγμένο ηχοσύστημα, σε συνδυασμό με αντικλεπτικό συναγερμό.
Αναμενόμενα, με τέτοιο στάνταρ εξοπλισμό, η τιμή ανεβαίνει. Στα €54.850, έναντι €47.300 της «απλής» DS 4 E-Tense Pallas. Καθόλου λίγα λεφτά, αλλά ας σκιαγραφήσουμε τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου που παίρνεις:
Επιδόσεις με σχετική οικονομία και δυνατότητα ηλεκτροκίνησης. Πολυτέλεια και στυλ. Γονίδια άνεσης από την εμβληματική DS 19. Κι όλα αυτά σε ένα «συλλεκτικό» πακέτο, με την υπογραφή (έστω και post mortem) του Antoine de Saint-Exupéry.
Αυτό σημαίνει «ονομασία προέλευσης». Πιο γαλλικό δεν γίνεται.
Δείτε περισσότερα για την DS 4 E-Tense, εδώ.
Τα βασικά
Μοντέλο: DS 4 E-Tense PHEV Saint-Exupéry
Κινητήρες: 4κύλινδρος turbo βενζίνης 1.598 κ.ε. + ηλεκτροκινητήρας
Συνδυαστική ισχύς: 225 ίπποι
Συνδυαστική ροπή: 360 Nm
Μετάδοση / Κιβώτιο: FWD / αυτόματο, 8 σχέσεων
Μέση κατανάλωση βενζίνης(*): 8,0 lt/100 km
Ηλεκτρική αυτονομία: 40-44 km (μικτές συνθήκες)
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,7”
Τελική ταχύτητα: 233 km/h
Τιμή: €54.850
(*)Πραγματική, με άδεια μπαταρία.
Διαβάστε ακόμα: Οδηγήσαμε την «DS 7 E-tense 4×4 300». Η θεότητα ανανεώθηκε και ομόρφυνε… επικίνδυνα.