Απλώς πείτε: «Αν συμβαίνει κάτι, μπορούμε να τελειώσουμε το ποτό μας και να το κανονίσουμε για μια άλλη φορά». Θα σας θεωρήσει μυστήριο, ακόμα και σπαστικό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα συμμαζευτεί. Το κινητό είναι σίγουρα φοβερή επανάσταση για την επικοινωνία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διαφοροποιεί τις πάγιες αρχές που διέπουν τους καλούς τρόπους και το καλό γούστο. Κι αυτό σημαίνει απλώς σεβασμό στους γύρω σου.
Γενικά μιλώντας, δεν είναι οι κάτοχοι κινητών που είναι αγενείς, είναι οι κάτοχοι σκέτο. Ένας μαλάκας, ακόμα και χωρίς κινητό, παραμένει μαλάκας. Από τους νέους μου ήρωες είναι ο David Duchovny στο «Californication» που στο πρώτο κιόλας επεισόδιο πλάκωσε στις σφαλιάρες μέσα στον κινηματογράφο λάλο δικτυωμένο.
Καθεαυτό το αντικείμενο είναι εξαιρετικά ευγενές. Διαθέτει δόνηση, κουμπάκι «off», απόρριψη εισερχόμενων κλήσεων κ.λπ. Σας υπενθυμίζει ότι είναι άλλο πράγμα το «φιλικό προς τον χρήστη» κι άλλο το «φίλος του χρήστη». Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο αποκαρδιωτικό όταν είσαι σε κάποιο τετ-α-τετ και την κάνεις για κάνα εικοσάλεπτο ώστε να μιλήσεις στο κινητό. Αυτόματα ο συνομιλητής σου χάνει το ανθρώπινο status του και μετατρέπεται σε καταπράσινη γιούκα. Ωστόσο, παραδέχομαι ότι η πλανόδια αυτή ηλιθιότητα είναι διαχειρίσιμη. Και αφορά στην κατάχρηση.
Τα πραγματικά προβλήματα έχουν να κάνουν με το χώρο εργασίας, όπου τα νέα μέσα απαιτούν και νέα ετικέτα. Ιδίως κατά τη διάρκεια των meetings. Το θέμα είναι περίπλοκο. Μπαίνεις στη σύσκεψη και εναποθέτεις το smartphone σου στο τραπέζι σαν να ’τανε περίστροφο, λες κι είσαι πιστολάς σε σαλούν κι ετοιμάζεσαι να παίξεις πόκερ. Κατά τη διάρκεια, κρίνεις σκόπιμο να κοιτάς τα e-mails σου, να στέλνεις σχόλια ή να κάνεις αστεία. Αυτό δείχνει ασέβεια προς τον ομιλητή, αλλά το κάνουν όλοι. Ακόμα κι όσοι θέλουν να φανούν ευγενείς, λένε συγγνώμη και βγαίνουν απ’ την αίθουσα, όταν αυτό επαναληφθεί 20 φορές και πολλαπλασιαστεί επί 10 είναι οπωσδήποτε σπασαρχίδικο.
Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα meetings είναι άχρηστα ή ότι κρατάνε πενταπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι χρειάζεται. Ωστόσο, συχνά η χρήση των κινητών γίνεται μόνο και μόνο για λόγους επίδειξης. Είναι ένας τρόπος να δηλώσεις ότι είσαι πολυάσχολος, σημαντικός, ότι έχεις γνωστούς. Από την άλλη, υπάρχουν δουλειές που μπορούν να χαθούν έτσι` ο πελάτης σε θέλει μονίμως διαθέσιμο. Κατ’ εμέ, επιτρέπεται μόνο ό,τι έχει το χαρακτήρα του επείγοντος.
Διαβάστε ακόμα: Και η ευγένεια, γαμώτο;