Από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, το peacoat θεωρείται ένα must ρούχο στην ανδρική γκαρνταρόμπα. (Φωτογραφία: GAP)

Ο όρος «κλασικό» χρησιμοποιείται για κάμποσα ρούχα της ντουλάπας μας. Λίγα όμως είναι αυτά που από γεννησιμιού τους ήταν τόσο τέλεια που παρέμειναν σχεδόν απαράλλαχτα με το πέρασμα του χρόνου.

Το Pea Coat είναι ένα τέτοιο ρούχο. Κι όχι μόνο γιατί ο Corto Maltese είναι ένας απ’ τους πιο ρομαντικούς πρέσβεις του. Αλλά γιατί, από τη γέφυρα ως την αποβάθρα, αυτό το χειμωνιάτικο συμπαγές πανωφόρι πρόλαβε χρόνια τώρα να δει τα πάντα.

Οι ναυτικοί το φορούσαν από το 1800, κοντοκομμένο με τον τεράστιο γιακά και το διπλό κούμπωμα. Μπορεί έκτοτε να είναι αγκυροβολημένο στη ναυτική παράδοση, αλλά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποβιβάστηκε για τα καλά, βρίσκοντας μια θέση στη ντουλάπα του καθένα, χάρη στο διαχρονικό και πρακτικό στυλ του.

Αφού φορέθηκε απ’ όλους, από τον Τζέιμς Ντιν ως τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ κάνοντας ένα πέρασμα από τον Ντάνιελ Γκρεγκ του Quantum of Solace κι αντιστάθηκε με επιτυχία στα σκυλόψαρα, αποτελεί σήμερα ιδανική επιλογή για χειμωνιάτικους περιπάτους ή ποτούρες μετά τη δουλειά.

Παραδοσιακά φτιαγμένο από σκούρο μπλε μαλλί Melton, είναι ζεστό, αδιάβροχο, ευκολοφόρετο και πολυδύναμο, χάρη στην καθαρή και στενή γραμμή του, που αφήνει ίσα-ίσα χώρο για ένα χοντρό πουλόβερ. Το Pea Coat είναι κυρίως ένα ρούχο απλό και λειτουργικό που δεν χρειάζεται ούτε ζώνη στην πλάτη ούτε κουμπιά στις μανσέτες.

Αλλά κυρίως είναι ένα ρούχο χαλαρό, γιατί παραπέμπει σ’ ένα σωρό πράγματα: στρατιωτική καταγωγή, ναυτικό πνεύμα, rockabilly εμφάνιση, επιστροφή στο λονδρέζικο underground. Με δυο λόγια, καθένας βρίσκει σ’ αυτό και κάτι απ’ τη λόξα του.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως ο επενδύτης όπως τον ξέρουμε σήμερα φτιάχτηκε αρχικά για τους «reefers», τους ναύτες που σκαρφάλωναν στην αρματωσιά των ιστιοφόρων.

Οι ναυτικοί το φορούσαν από το 1800, κοντοκομμένο με τον τεράστιο γιακά και το διπλό κούμπωμα. (Φωτογραφία: Zady)

Η ιστορία του επενδύτη

Όπως πολλά από τα καλύτερα ανδρικά ρούχα, το Pea Coat (ή Peacoat) είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος στρατιώτης. Σε αντίθεση όμως με την πιο σαφή ιστορία του Trench Coat, μεταξύ των φανατικών θιασωτών του υπάρχουν έντονες διαφωνίες ως προς την προέλευσή του, καθώς κι εκείνη του ονόματός του.

Το Oxford Dictionary έγραφε ότι έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 18ου αι. Και η ονομασία του προέρχεται από την ολλανδική λέξη «pijjekker», η οποία σημαίνει «χοντρόμαλλο ύφασμα» και περιγράφει ένα ναυτικό σακάκι του 16ου αι. Καθότι οι Ολλανδοί ήταν τον καιρό εκείνο μια πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη και ο επενδύτης συνδέεται με τη ναυσιπλοΐα, δεν είναι απίθανο τα πράγματα να έχουν έτσι.

Σύμφωνα με τη βρετανική εκδοχή, κάποιος M. Edgard Camplin έστησε ένα μαγαζί το 1850 στο οποίο πούλαγε στολές για το Ναυτικό της χώρας του. Από το 1988, φαίνεται ότι έκανε χοντρές δουλειές στην Ινδία. Μετά απ’ αυτό, ο Μ. Camplin πρότεινε (δεν ξέρουμε πότε) να φτιάξει ένα πανωφόρι για τη στολή των ναυτών. Αντί για το παλτό των αξιωματικών, σχεδίασε το Petty Coat, επίσης γνωστό ως P. Coat, το οποίο αργότερα έγινε Peacoat, για φωνητικούς λόγους. Ωστόσο, η εκδοχή αυτή δεν πολυστέκει, γιατί δεν στηρίζεται σε καμιά πηγή ή χρονολογία.


Διαβάστε ακόμα: Η ευφυής άνεση των πουκάμισων Oxford


Αριστερά: το Tailor & Cutter, το κυριότερο περιοδικό μόδας στην Αγγλία του 19ου αι., σε ένα τεύχος του του Οκτωβρίου του 1869, αναφέρεται με εικονογράφηση στο «σακάκι του πρίγκιπα της Ουαλίας». Δεξιά: Ο Winston Churchill φορώντας Reefer Coat. (Φωτογραφίες: Gentleman’s Gazette)

Ως μοναδική πηγή θα μπορούσε να θεωρηθεί το Tailor & Cutter, το κυριότερο περιοδικό μόδας στην Αγγλία του 19ου αι. Σε ένα τεύχος του του Οκτωβρίου του 1869, αναφέρεται με εικονογράφηση στο «σακάκι του πρίγκιπα της Ουαλίας», το οποίο διέθετε τρία ζευγάρια κουμπιών, δύο λοξές τσέπες και φαρδύ ρέλι. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Prince de Galles δεν ήταν αυτός που το επινόησε, αλλά εκείνος που το έκανε δημοφιλές. Όπως και νά ‘χει, το περιοδικό αποδεικνύει ότι η πατατούκα υπήρχε πριν από αυτήν τη χρονολογία.

Αν κάτι είναι σίγουρο είναι πως το Αμερικανικό Ναυτικό υιοθέτησε το Peacoat από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται πως ο επενδύτης όπως τον ξέρουμε σήμερα φτιάχτηκε αρχικά για τους «reefers», τους ναύτες που σκαρφάλωναν στην αρματωσιά των ιστιοφόρων. Κατά συνέπεια, μπορούμε να το ονομάσουμε και Reefer Coat, όρος που περιγράφει ένα ημίπαλτο μπλε σκούρο με διπλό κούμπωμα κατάλληλο για τη δουλειά. Η θεωρία αυτή μοιάζει να βγάζει νόημα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.

Φαίνεται, πάντως, ότι το Caban –όπως λέγεται το Peacoat στα γαλλικά- έχει τις ρίζες του στο Μαγκρέμπ. Οι Βεδουίνοι της ερήμου στην αρχή κι οι Βερβερίνοι πειρατές στη συνέχεια φορούσαν κοντές κάπες που λέγονταν «qaba», τις οποίες μετέτρεψαν και προσάρμοσαν οι Ευρωπαίοι ναυτικοί ήδη από το 15ο αι., ώσπου να πάρουν την οριστική τους μορφή το 18ο αι.

Το άσπρο ζιβάγκο είναι μια παραδοσιακή επιλογή, ωστόσο σε σκούρα μπλε εκδοχή θα σας χαρίσει ένα look πιο εντυπωσιακό α λα Τζέιμς Ντιν ή Σερζ Γκενσμπούργκ.

Τα διαφορετικά είδη Peacoat

– Το κλασικό: Ο πιο κοινός τύπος επενδύτη έχει σταυρωτό κόψιμο με διπλό κούπωμα, ώστε να κλείνει ανάλογα με τη φορά του ανέμου, και ανοίγει ελαφρά στο ύψος των γοφών. Αυτό διευκολύνει εκείνον που τον φοράει να κινείται, είτε σκαρφαλώνοντας στα κατάρτια είτε κατευθυνόμενος απλώς στο μπαρ. Ο φαρδύς γιακάς προφυλάσσει το λαιμό από το κρύο και τον άνεμο. Τα κουμπιά του είναι συνήθως από σκληρό μαύρο πλαστικό, στολισμένο με μια άγκυρα.
– Της γέφυρας: Σχεδιασμένο ειδικά για όσους στέκονται πάνω στη γέφυρα, έχει ως βασική διαφορά το μήκος του. Το πανωφόρι φτάνει στο μηρό, αν όχι στο γόνατο. Είναι επίσης μία από τις σπάνιες εκδοχές που διαθέτει ακόμα κουμπιά από ορείχαλκο, γεγονός που το κάνει καταλληλότερο για πιο αμπιγιέ εμφανίσεις.
– Με απλό κούμπωμα: Εδώ οι δύο πλευρές δεν επικαλύπτονται και υπάρχει μία μόνο σειρά κουμπιών. Παραδείγματα υπάρχουν, είτε σημερινά είτε ιστορικά. Το στυλ αυτό είναι ελαφρώς πιο ντεκοτρακτέ και μοιράζεται στοιχεία με ορισμένους τύπους σακακιών για εργάτες.

Το μπλε είναι η φυσική επιλογή για έναν επενδύτη, αλλά μην αμελείτε και τα άλλα διαθέσιμα χρώματα. Το μαύρο και το γκρι είναι εξίσου δόκιμες εναλλακτικές. (Φωτογραφία: The Idle Man)

Πώς να φορέσετε ένα Peacoat

Το ναυτικό στυλ είναι μια καλή αφετηρία για το ύφος του Reefer Coat. Με μια κλασική μαρινιέρα από μέσα μαζί με τζινάκι ή chino, η εμφάνισή σας θα είναι τόσο καλόγουστη όσο και διαχρονική είτε στην πόλη είτε δίπλα στη θάλασσα.


Διαβάστε ακόμα: Matthew Miller – «Το κορυφαίο γνώρισμα του στυλ είναι η αυτοπεποίθηση»


Ένα μαλλινάκι με χοντρή πλέξη είναι ένας άλλος τρόπος να δείξετε θαλασσόλυκος. Το άσπρο ζιβάγκο είναι μια παραδοσιακή επιλογή, ωστόσο σε σκούρα μπλε εκδοχή θα σας χαρίσει ένα look πιο εντυπωσιακό α λα Τζέιμς Ντιν ή Σερζ Γκενσμπούργκ.

Το μπλε είναι η φυσική επιλογή για έναν επενδύτη, αλλά μην αμελείτε και τα άλλα διαθέσιμα χρώματα. Το μαύρο και το γκρι είναι εξίσου δόκιμες εναλλακτικές, ενώ το χακί κάνει ολίγον στρατευμένο. Μπορείτε κάλλιστα επίσης, για να αποφύγετε τις βρισιές του κάπτεν Χάντοκ, να δοκιμάσετε τόνους φθινοπωρινούς, όπως το καμηλό και το βαθύ κόκκινο.

Για ένα αυθεντικό Reefer, θα πρότεινα το Navigator από το Sterlingwear της Βοστώνης, το οποίο κατασκευάζει τους επενδύτες του Αμερικανικού Ναυτικού. Παράγει τόσους ώστε τους χρεώνει μόλις $ 265.

Από κάτω, οι φυσικοί σύμμαχοι του Peacoat είναι τα τζην και τα μάλλινα παντελόνια, αλλά ταιριάζει επίσης θαυμάσια και μ’ ένα κοτλέ. Μαζί γερές μπότες, ένα brogue ή μονόχρωμα sneakers μπορούν θαυμάσια να συμπληρώσουν ένα κομψότατο look.

Μην ξεχάσετε να το πάρετε ένα νούμερο μεγαλύτερο, ιδίως αν σκοπεύετε να ντυθείτε κρεμμύδι, καθώς και να αφήσετε το τελευταίο κουμπί ανοιχτό, όπως θα κάνατε για ένα σταυρωτό blazer. Τις δε μέρες που κάνει ψόφο, αφήστε στην άκρη τα κασκολάκια και σηκώστε αυτόν το γενναιόδωρο γιακά, εγκεκριμένο από τον Ρέντφορντ αυτοπροσώπως.

Νεωτερισμοί

Το Peacoat της Camplin (ιταλικής ιδιοκτησίας σήμερα) είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Τώρα πια υπάρχουν ένα σωρό κατασκευαστές ρούχων που φτιάχνουν επενδύτες, αλλά οι περισσότεροι προσθέτουν τα δικά τους. Για ένα αυθεντικό Reefer Coat από 100% μαλλί, θα πρότεινα το Navigator από το Sterlingwear της Βοστώνης, το οποίο κατασκευάζει τους επενδύτες του Αμερικανικού Ναυτικού. Παράγει τόσους ώστε μπορεί και τους χρεώνει μόλις $ 265.

Αν η αυθεντικότητα δεν σας πολυκόφτει, το Peacoat της Camplin (ιταλικής ιδιοκτησίας σήμερα) είναι μια πολύ καλή επιλογή. Διατίθεται σε διάφορα χρώματα, αλλά στοιχίζει δυόμιση φορές πάνω από το αμερικάνικο.

Ασφαλώς, όλες οι μοδάτες μάρκες, όπως η Burberry, ο Paul Smith, ο Smalto ή η Aquascutum έχουν αυτό που αποκαλούν Peacoat, αλλά δεν είναι γνήσιο πράγμα. Ακόμα και οίκοι όπως οι Gieves & Hawkes δεν προσφέρουν παρά Made in Italy ερμηνείες του ορίτζιναλ, με τσέπες με καπάκι και προσμείξεις με κασμίρι. Αν αγαπάτε αυτά τα πανωφόρια, ανατρέξτε καλύτερα στο e-Bay.

 

Διαβάστε ακόμα: Monk Strap – Γιατί το «λουρί του καλόγερου» είναι το κομψότερο ανδρικό παπούτσι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top