Δέκα από αυτά τα σπάνια μαντήλια Fil de Bouche μπορείτε να τα βρείτε στο Bespoke Athens.

Σύμφωνα με την ιστορία, η παράδοση της ύφανσης των λινών αποδίδεται στον Batiste Cambrai, ο οποίος ακολουθώντας μια μυστική διαδικασία που ανακάλυψε το 1304 κατάφερε να δημιουργήσει υφάσματα «τόσο λεπτά σαν τον ιστό της αράχνης».

Οι υφαντουργοί εκείνη την εποχή ονομάζονταν «mulquiniers». Εργαζόντουσαν στο σπίτι τους και έκαναν το εμπόριο στα κελάρια τους, καθώς η υγρασία του χώρου είχε θετική επίδραση στο νήμα και διευκόλυνε την εργασία.

Αριστουργήματα της γαλλικής κλωστοϋφαντουργικής παράδοσης που έχει εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες, πάνω στα οποία μπορεί να ραφτεί το μονόγραμμα σας.

Η κατασκευή των μαντηλιών, γνωστών ως Fil de Bouche, έγινε με την ίδια τεχνική του Cambrai, αλλά έχοντας μια σημαντική διαφορά: οι υφαντές έπρεπε να υγράνουν το νήμα ανάμεσα στα χείλη τους, επιτυγχάνοντας έτσι ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η παραγωγή της ύφανσης των λινών κατέρρευσε τον 18ο αιώνα. Η χρήση του βαμβακιού αποτέλεσε τον μεγάλο αντίπαλο, καθώς η περιδίνηση των λινών δεν ήταν πλήρως βιομηχανοποιημένη ούτε αρκετά ανθεκτική για τις ανάγκες των εργοστασίων. Ως εκ τούτου, η τιμή κόστους της παραγωγής ύφανσης των λινών αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο κλώσης βαμβακιού.

Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή αυτή έγινε μια πραγματική πολυτέλεια από τον 19ο αιώνα και μετά, που μόνο η υψηλή κοινωνία μπορούσε να αντέξει. Ενώ αυτές οι δημιουργίες βραβεύτηκαν σε διάφορες Παγκόσμιες Εκθέσεις της εποχής.

Σταδιακά και με τον πέρασμα του χρόνου, η παραγωγή της ύφανσης των λινών μειώθηκε και μέσα στον 20ο αιώνα «πέθανε». Τα εργαστήρια στα κελάρια της Βόρειας Γαλλίας εξαφανίστηκαν, μαζί με αυτή την ιδιαίτερη τεχνική.

Αυτές οι pochettes έχουν «γεννηθεί» από την τεχνική μιας περασμένης εποχής και κατάφεραν να «επιζήσουν» πάνω από έναν αιώνα.

Οι pochettes «Fil de Bouche» του Simonnot Godard έχουν υφανθεί στο χέρι από τους παραδοσιακούς «mulquiniers» του 1906. Και το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφεραν να «επιζήσουν» πάνω από έναν αιώνα στο αρχείο της επιχείρησης.

Οι pochettes «Fil de Bouche» του Simonnot Godard έχουν υφανθεί στο χέρι από τους παραδοσιακούς «mulquiniers» του 1906.

Αυτές οι pochettes έχουν στην κυριολεξία δημιουργηθεί από την τεχνική μιας περασμένης εποχής, που δίνει έμφαση στη φινέτσα και τη λεπτότητα, στοιχεία που σπάνια συναντάμε σήμερα. Το λινό είναι τόσο λεπτό ώστε μπορεί εύκολα κάποιος να πιστέψει πώς πρόκειται για βαμβάκι, ενώ οι άκρες του είναι πιο λεπτές από ότι έχετε δει ποτέ. Αυτές οι pochette είναι αριστουργήματα της γαλλικής κλωστοϋφαντουργικής παράδοσης που έχει εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Ο τρόπος με τον οποίο επιβίωσαν πάνω από 100 χρόνια αποτελεί ακόμα και σήμερα μυστήριο, ενώ η δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος ένα από τα μαντήλια Fil de Bouche αποτελεί σπάνια ευκαιρία.

Δέκα από αυτά τα μοναδικά μαντήλια Fil de Bouche μπορείτε να τα βρείτε στο Bespoke Athens. Το κόστος του ενός ανέρχεται στα €150, ενώ με το χειροποίητο καλλιγραφικό μονόγραμμα η τιμή του φτάνει τα €180.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο οίκος Χριστάκης διδάσκει τα μυστικά του χειροποίητου πουκαμίσου εδώ και 70 χρόνια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top