Tο IWC Tribute Pallweber Edition “150 Years”, κομψό, συλλεκτικό και το πιο σύγχρονο ρολόι τσέπης.

    Το παλιό τραγούδι αυτό σίγουρα το ξέρετε, και αν όχι, τότε ακούστε το στο παρακάτω βίντεο:

    Τώρα που το ακούσατε, θα ήθελα να σταθώ στον πρώτο στίχο: «Τικ Τικ Τικιτικι Τακ / κάν΄η καρδιά μου / σαν σε βλέπει».

    Το δεχόμαστε αβασάνιστα, αλλά είναι στ’ αλήθεια δυνατόν η καρδιά να χτυπάει σαν ρολόι, και μάλιστα σε εποχή που δεν υπήρχαν ούτε καν οι βηματοδότες; Για κάποιο λόγο, όμως, φαίνεται ότι καρδιά και ρολόι συσχετίστηκαν. Ίσως επειδή οι χτύποι έχουν συχνότητα, είναι μετρήσιμοι, άρα είναι χρόνος. Και ιδανικά τους μετράμε με ειδικό όργανο που μετρά το χρόνο. Ο Βρετανός John Floyer παρουσίασε στα 1707 ένα ρολόι ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτόν το σκοπό. Ο γιατρός που με το ένα χέρι πιάνει το σφυγμό και με το άλλο κοιτά το ρολόι είναι στερεότυπο κάθε συναισθηματικής ιστορίας.

    Το ρολόι λοιπόν μετράει τους χτύπους, μετράει τις αρρυθμίες, μετράει και τα συναισθήματα. Μερικές φορές τα προκαλεί κιόλας. Άλλωστε, πολύ πριν από τους ρεμπέτες, το ρολογάκι είχε ήδη μουσική ιστορία. Το ξαναβρίσκουμε να ακουμπά σε μια καρδιά στην κλασικότερη οπερέτα όλων των εποχών, τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους Υιού. Στο «ντουέτο του ρολογιού» βλέπουμε και ακούμε τον ερωτύλο Άιζενστατ που προσπαθεί να αποπλανήσει τη μυστηριώδη Ουγγαρέζα πριγκίπισσα με το όμορφο ρολόι του, μετρώντας, ή μάλλον χάνοντας το μέτρημα, των χτύπων της καρδιάς της.

    Δείτε στο 1.12.30 να εμφανίζεται το επίμαχο πραγματάκι και κατόπιν ακούστε το ηχομιμητικό καμπανάκι. Και παρακολουθήστε υπεύθυνα μια από τις γνωστότερες απαγωγές ρολογιών στην ιστορία της όπερας. Προσοχή στο ρολόι σας.

    Φυσικά, εκείνη την εποχή μιλάμε ακόμα για ρολόγια τσέπης, αφού τα ρολόγια χειρός εμφανίστηκαν αργότερα. Καθώς λέει το όνομά τους, τα ρολόγια τσέπης ζούσαν προστατευμένα μέσα στην τσέπη του γιλέκου. Είχαν συνήθως και ένα κάλυμμα, οπότε για να δεις την ώρα έπρεπε πρώτα να τα ανασύρεις και μετά να τα ανοίξεις, μετατρέποντας την ανάγνωση της ώρας σε ένα μικρό τελετουργικό.

    Αν η ιδέα του ρολογιού τσέπης σας φαίνεται αστεία και πεπαλαιωμένη, υπάρχουν ρολόγια τσέπης που αξίζουν ακόμα την προσοχή σας, για το υπέροχο στυλ τους και την απόλυτα αναχρονιστική γοητεία τους. Σας αφορούν βέβαια ειδικά αν είστε φανατικός φίλος των επιπλέον λειτουργιών – αφού, όπως και να έχει, η τσέπη σας σηκώνει περισσότερες complications από τον καρπό σας. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, η τσέπη πρέπει όχι μόνο να τις σηκώνει αλλά και να τις …αντέχει. Ας δούμε μια χρονολογική-θεματική επισκόπηση.

    Χρειάστηκαν 44 χρόνια για να «γεννηθεί» αυτό το ρολόι.

    Breguet No.160 grand complication “Marie Antoinette”: Παραγγέλθηκε το 1783 στον Αβράμ-Λουί Μπρεγκέ, αγαπημένο ωρολογοποιό της Μαρίας Αντουανέτας, βασίλισσας της Γαλλίας, από ανώνυμο θαυμαστή, και ολοκληρώθηκε 44 χρόνια αργότερα, το 1827, από τον Μπρεγκέ υιό. Η παραγγελία δεν έθετε περιορισμούς χρόνου και χρήματος και ζητούσε ο χρυσός να αντικαθιστά όπου ήταν δυνατόν τα συνήθως χρησιμοποιούμενα μέταλλα και το ρολόι να ενσωματώνει όλες τις υπάρχουσες λειτουργίες. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο εξελιγμένο ρολόι της εποχής του, με πολλές λειτουργίες και κρυστάλλινο κάλυμμα που απεκάλυπτε το μηχανισμό του. Ήταν ένα από τα ακριβότερα ρολόγια που κατασκευάστηκαν ποτέ. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Λ.Α. Μάγερ στην Ιερουσαλήμ.

    Το «μικρό» αδερφάκι του Breguet No.160 grand complication “Marie Antoinette”.

    Breguet No.1160: Πρόκειται για σύγχρονη ανακατασκευή του ιστορικού ρολογιού που ξεκίνησε αφότου η εταιρεία αγοράστηκε από τη Swatch το 1999. Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ξανά με απόλυτη ακρίβεια το ιστορικό ρολόι, επειδή η ύπαρξη του αγνοούνταν από το 1983, όταν είχε κλαπεί από το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Λ.Α. Μάγερ στην Ιερουσαλήμ όπου φυλασσόταν. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2004 και στηρίχτηκε στα αρχεία της εταιρείας και σε έρευνες πάνω στις παλαιές τεχνικές της ωρολογοποιίας. Παρουσιάστηκε στο κοινό το 2008, ένα χρόνο αφότου το πρωτότυπο είχε βρεθεί και επιστραφεί στο μουσείο μετά από 25 χρόνια στην αφάνεια.

    Henry Graves Jr. Patek Philippe Supercomplication: Τελευταία φορά που δημοπρατήθηκε ήταν το 2014 στους Sotheby’s και κατακυρώθηκε στα $ 24 εκατομμύρια, κερδίζοντας τον τίτλο του πιο ακριβού ρολογιού του κόσμου.

    Henry Graves Jr. Patek Philippe Supercomplication: Ολοκληρώθηκε το 1933 και ήταν ειδική παραγγελία για τον Νεοϋορκέζο τραπεζίτη και συλλέκτη Χένρι Γκρέηβς. Έχει 24 λειτουργίες, μεταξύ των οποίων ουράνιος χάρτης, όπως φαινόταν από το διαμέρισμα του Γκρέηβς στη Νέα Υόρκη. Παραμένει το πιο σύνθετο ρολόι που κατασκευάστηκε χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τελευταία φορά που δημοπρατήθηκε ήταν το 2014 στους Sotheby’s και κατακυρώθηκε στα $ 24 εκατομμύρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τίμημα που έχει ποτέ καταβληθεί για ρολόι στην ιστορία.

    Είναι ένα πολύ κομψό ρολόι με δέκα λειτουργίες που εκτίθεται στο μουσείο της Patek Philippe στη Γενεύη.

    Patek Philippe “The Packard”: Πρώτο grand complication και πρόδρομος του Supercomplication, αφού ο Γκρέηβς παρήγγειλε το δικό του ρολόι για να ξεπεράσει αυτό που είχε κατασκευαστεί για τον βιομήχανο αυτοκινήτων Τζέημς Πάκαρντ, επίσης από την Patek Philippe, και παραδόθηκε το 1927. Είναι ένα πολύ κομψό ρολόι με δέκα λειτουργίες, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο της Patek Philippe στη Γενεύη.

    Συλλεκτικό μοντέλο του 1989 για τα 150 χρόνια ζωής της Patek Philippe.

    Patek Philippe Calibre 89: Συλλεκτικό μοντέλο του 1989 για τα 150 χρόνια της εταιρείας, αναβιώνει και ξεπερνά τα προηγούμενα με 33 λειτουργίες, μεταξύ των οποίων perpetual ημερομηνία του Πάσχα. Κατασκευάστηκε σε τέσσερα αντίτυπα: χρυσό, λευκό χρυσό, ροζ χρυσό, πλατίνα. Απ’ όσο είναι γνωστό, κανένα από τα τέσσερα δεν έχει ακόμα βρει αρχικό αγοραστή και παραμένουν διαθέσιμα στην κατασκευάστρια εταιρεία. Διαλέγεις και παίρνεις.

    Το πιο σύνθετο ρολόι στον κόσμο.

    Vacheron Constantin 57260: Με «μόλις» 57 λειτουργίες και 2.826 εξαρτήματα, παραμένει το πιο σύνθετο ρολόι στον κόσμο. Κατασκευάστηκε το 2015 για ανώνυμο πελάτη και η τιμή στην οποία χρεώθηκε παραμένει εμπιστευτική. Βέβαια, όπως και το προηγούμενο, έχουν βάρος περίπου ένα κιλό, οπότε ο ορισμός ρολόι τσέπης παραπείθει.

    Το τριγωνικό ρολόι τσέπης με 72 διαμάντια του Al Capone.

    Το ρολόι του Αλ Καπόνε ήταν φυσικά τσέπης. Τριγωνικό, με 72 διαμάντια κατασκευής της Illinois Watch Company, πουλήθηκε σύμφωνα με το Forbes σε πλειστηριασμό το 2017 προς $ 84.375. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, ήταν ένα κανονικό χρηστικό ρολόι, ενδεικτικό της καθημερινής κομψότητας του α΄ μισού του 20 αιώνα.

    Ορισμένα από τα ωραιότερα ρολόγια τσέπης κατασκευάστηκαν μεταξύ 1890 και 1995 από την IWC ως βραβεία σε αθλητικούς διαγωνισμούς στην Ελβετία.

    ΙWC Schützenuhr: Ορισμένα από τα ωραιότερα ρολόγια τσέπης κατασκευάστηκαν μεταξύ 1890 και 1995 από την IWC ως βραβεία σε αθλητικούς διαγωνισμούς στην Ελβετία. Ειδικά, όσα φτιάχτηκαν για διαγωνισμούς σκοποβολής λέγονται Schützenuhr, όπως το εικονιζόμενο στην άκρη δεξιά από το 1912 με θέμα τον Γουλιέλμο Τέλλο.

    Τέλος, το το IWC Tribute Pallweber Edition “150 Years” εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό στο Σαλόνι Ωρολογοποιών της Γενεύης του 2018 – ό,τι πιο σύγχρονο έχει παρουσιάσει μια εταιρεία σε ρολόι τσέπης μέσα στον 21ο αιώνα. Με στιβαρό χρυσό πλαίσιο, έχει το χαρακτηριστικό σύστημα αναγραφής της ώρας, το οποίο χάρη στις έξυπνες οπές του καλύμματος μπορεί να φαίνεται χωρίς να το ανοίγετε. Ευτυχώς από δαύτα υπάρχουν «αρκετά»: 50 συλλεκτικά κομμάτια. Η τιμή αναμένεται να ανακοινωθεί.

     

    Διαβάστε ακόμα: Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top