Ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός και ο Πυθαγόρας είχαν αναδείξει τον συνδυασμό λουτρού και μάλαξης ως μέθοδο θεραπείας και αποθεραπείας.

«Λουτρική περιποίηση»: έτσι περιγράφουν τις υπηρεσίες τους στο Polis Hammam. Μέσα στα στενά του Ψυρρή, ένα υπέροχο κτίριο βαμμένο γκρι του βορειοευρωπαϊκού περιστεριού κρύβει στα σπλάχνα του ένα καλαίσθητο χαμάμ αλλά και εκπληκτικούς χώρους αναμονής, αποδυτηρίων, χαλάρωσης. Μινιμαλισμός και λειτουργικότητα, ησυχία και καθαριότητα.

Βρίσκομαι μέσα στο χαμάμ, στα καθαρά λευκά μάρμαρα της κεντρικής πεζούλας που χωράει 12 άτομα. Το χαμάμ είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ως τούρκικη συνήθεια. Ανατρέχοντας στην ιστορία και τα βαλανεία της αρχαίας Ελλάδας, συνειδητοποιείς ότι ο ατμός αποτελούσε μέθοδο θεραπείας και συνήθεια καθαριότητας των Ελλήνων του 5ου π.Χ. Αιώνα. Οι αθλητές, μετά την κοπιαστική τους προπόνηση, απολάμβαναν ζεστό λουτρό, μάλαξη και περιποίηση με την ξύστρα ή στλεγγίδα. Ενας είδος απολέπισης, θα μπορούσε να πει κάποιος.

Το χαμάμ είναι κοινωνική συνήθεια, δεν απομονώνεσαι, δεν κρύβεσαι.

Σε τούτο το μυσταγωγικό περιβάλλον όπου η απόλυτη ησυχία διακόπτεται από μελωδίες που έχουν γραφεί ειδικά για τον χώρο και βασίζονται σε αρχαίους ελληνικού ρυθμούς, με ξεναγεί η Νανά Παλαιτσάκη. Μιλάμε για τη γειτονιά και πώς άλλαξε με τη σπουδαία ανακαίνιση που πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες. «Τα περισσότερα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του χώρου είναι φυσικά. Το ξύλο και το μάρμαρο, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό του χαμάμ, είναι απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες. Ο καθαρισμός και η απολύμανση του χώρου γίνονται με μη τοξικά προϊόντα», μου εξηγεί.

«Οι πόροι ανοίγουν, το μυαλό επίσης, η σκέψη πετά πίσω στους αιώνες».

Συζητάμε για τον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό και τον Πυθαγόρα που είχαν αναδείξει τον συνδυασμό λουτρού και μάλαξης ως μέθοδο θεραπείας και αποθεραπείας. «Το εφάρμοζαν στους αθλητές αλλά και στους πολεμιστές πριν και μετά την μάχη για την αποθεραπεία του σώματος από την καταπόνηση». Μάλιστα, οι αρχαίοι Ελληνες φαίνεται ότι είχαν ανακαλύψει την ενδοδαπέδια θέρμανση, τεχνική που τελειοποίησαν οι Ρωμαίοι: ο ατμός δημιουργείτο από το νερό που έπεφτε στα μάρμαρα που ζεσταίνονταν από φωτιά.

Με αυτές τις πληροφορίες στον νου, κατεβαίνω στο χαμάμ με τη μεγάλη μαρμάρινη πεζούλα, ικανή να καθίσει 20 άτομα. Ως άνθρωπος που δεν συμπαθεί τις κοινωνικότητες, κυρίως όσο έχω την κοιλιά μου σε κοινή θέα-, χαλαρώνω εντυπωσιακά γρήγορα για τα δεδομένα μου. Το χαμάμ είναι κοινωνική συνήθεια, δεν απομονώνεσαι, δεν κρύβεσαι. Μπορείς να συζητήσεις ή να κρατήσεις την απόστασή σου. Μια αγορά στα έγκατα της γης όπου όλοι σέβονται την ησυχία, κινούνται αργά, μιλούν σιγά, απολαμβάνουν την καθαριότητα, τον ατμό και τους 40 βαθμούς.

Πρόκειται για πολυτέλεια ή συνήθεια που μας φέρνει λίγο πιο κοντά στον εαυτό μας;

Οι πόροι ανοίγουν, το μυαλό επίσης, η σκέψη πετά πίσω στους αιώνες. Λίγη ώρα μετά, η δική μου θεραπεύτρια με οδηγεί στο μαρμάρινο κρεβάτι για να ξεκινήσει το πασά χαμάμ: οι βρύσες με το ζεστό και κρύο νερό ανοίγουν και κλείνουν, το νερό κυλά στο σώμα σου, το σαπούνι ελιάς απελευθερώνει τα αιθέρια έλαιά του, η σαπουνάδα λειτουργεί ευεργετικά στη χαλάρωση. Σαν χορογραφία, η θεραπεύτρια βουτά την τσαντίλα, ένα μεγάλο κομμάτι φίνο ύφασμα, αφήνει τον αέρα να περάσει και να δημιουργήσει μεγάλους όγκους σαπουνάδας. Σε σκεπάζει. Σαν να ησυχάζουν όλα. Έπειτα σε τρίβει. Από την πατούσα μέχρι το πρόσωπο. Να φύγουν αναστεναγμοί μαζί και τοξίνες.

Οι σφυγμοί της καρδιάς πέφτουν, βγαίνεις έξω, σε περιμένει τσάι κι ένα λουκούμι.

Είσαι μόνος. Σαν να είσαι πάλι παιδί. Σε λούζουν. Με τα μάτια κλειστά. Το νερό όλο και κρυώνει μέχρι το τελικό κρύο χέρι για να επανέλθεις. Οι σφυγμοί της καρδιάς πέφτουν, βγαίνεις έξω, σε περιμένει τσάι κι ένα λουκούμι. Η βεράντα του είναι ο ακάλυπτος αυτού του κτιρίου, ένας αστικός ακάλυπτος περιποιημένος, αφαιρετικός. Ανοίγοντας την πόρτα, φρέσκος αέρας και βουή πόλης σε υποδέχονται. Ηρθε η ώρα να φύγεις.

Είναι πολλά τα είδη μασάζ και οι θεραπείες που προσφέρονται. Σημασία έχει ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας, με τις σκέψεις μας. Πρόκειται για πολυτέλεια ή συνήθεια που μας φέρνει λίγο πιο κοντά στον εαυτό μας; Θυμήθηκα τα λόγια της θεραπεύτριας, Μυρτώς Λεγάκη, ιδρύτριας του One Breath Mindfulness Center, η οποία μίλησε στο Up Event του kariera.gr: «Ολη η δουλειά είναι εκεί, στο reparenting, μέχρι να γίνουμε πατέρας και μητέρα του εαυτού μας». Αν αυτό ξεκινά με απολέπιση, ας είναι.

 

Διαβάστε ακόμα: Τελειώστε με παγωμένο νερό, αναζωογονεί.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top