!NEWTON B04

Δεν πρέπει να σας πιάνει άγχος αν έχετε πετάξει κοιλιά. Ένα πρόγραμμα θέλει, για να βρείτε πάλι τη φόρμα σας. (Φωτό: Helmut Newton)

Δεν υπάρχει λόγος να καταριέστε τους γέρους σας για την μπάκα που σας χαλάει. Τα γονίδια δεν φταίνε σε τίποτα, σε αντίθεση με τον τρόπο ζωής σας. Αλλά έχετε όντως κοιλούμπα; Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας: κάτω από 94 εκ. όλα καλά.

Τσεκάρετε ότι κάθε χρονιά η κατάσταση παραμένει η ίδια και ακολουθήστε τα κάτωθι, για να βελτιώσετε το καλό σκαρί σας. Εάν, όπως το 1/3 των ανδρών γύρω στα 35, είσαστε παραπάνω, πρέπει να επιληφθείτε. Όχι, όμως, όπως-όπως.

Τρώτε ισορροπημένα

Αρχίστε να κόβεται ό,τι είναι άχρηστο: τις σόδες, το μασούλημα, τις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα. Για όλα τα υπόλοιπα (συμπεριλαμβανομένης της φέτας και του γαλακτομπούρεκου) έχετε πράσινο φως. Υπό μία προϋπόθεση: ό,τι χαπακιάζετετε πρέπει να το «ζητάει» ο οργανισμός σας. Το να πεθαίνετε της πείνας ή να ψοφάτε για μπριζόλα, αλλά και το στούμπωμα τρώγοντας μια μπολονέζ είναι πολύ καλύτεροι δείκτες από μια ταπεινωτική και τυχαία μέτρηση θερμίδων. Οπότε λίγη πειθαρχία προτού φορέσετε το μπανιερό σας δεν βλάπτει: κόφτε τα αμυλώδη το βράδυ (πατάτες), ρίξτε το στα όσπρια (φακές) και πίνετε δυο λίτρα νερό τη μέρα.

Dean-Martin-The-Drinking-Mans-Diet-773x1024

Μην κάνετε υπερβολές. Άλλωστε όλες αυτές οι κουλές δίαιτες ξεχνάνε να αναφερθούν στο τελευταίο στάδιο του καλοσχεδιασμένου προγράμματος: την υποτροπή. (Φωτό: The Business)

Ξεχάστε τις δίαιτες

Μην κοκκινίζετε και βάλτε στην άκρη σουπίτσες και σαλατούλες. Μπορεί να το κρατάνε κρυφό, αλλά ένας στους επτά άντρες έχει καταφύγει στη δίαιτα τουλάχιστον πέντε φορές στη ζωή του. Αλλά για μια φορά έστω, σταματήστε να μιμήστε τα κορίτσια. Όλες αυτές οι κουλές δίαιτες ξεχνάνε να αναφερθούν στο τελευταίο στάδιο του καλοσχεδιασμένου προγράμματος: την υποτροπή. Η εμπειρία το αποδεικνύει και η επιστήμη το εξηγεί. Μια απότομη απώλεια βάρους προκαλεί αύξηση του αισθήματος της πείνας και τη μείωση εκείνου του κορεσμού. Σε μια πρώτη φάση, είμαστε έμπλεοι αποφασιστικότητας. Σπανίως για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Μετά, η φύση ανακτά τα δικαιώματά της (κι εσείς τα κιλά σας).

Για μια τορνευτή κοιλιά, τη δουλειά την κάνει ο εγκάρσιος μυς. Για να τον δυναμώσετε, το υπερόπλο βρίσκεται στη διάθεση όλων: εναλλαγές θωρακικής και κοιλιακής αναπνοής με κάθε ευκαιρία, κάθε μέρα.

Κουνηθείτε και περπατήστε

Ο τύπος που κάνει δέκα χιλιάδες βήματα τη μέρα δεν χοντραίνει. Κάτω από πέντε χιλιάδες, είσαστε ένας καναπεδόβιος, ένας κολλημένος στην οθόνη του υπολογιστή, ένας εν δυνάμει χοντροβούβαλος. Κρεμάστε ένα ποδόμετρο στη ζώνη σας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες: για να βελτιώσει τις επιδόσεις του, ακόμα κι ένας φρικαρισμένος γιάπις μπορεί να πάρει τις σκάλες ή να παρκάρει τ’ αμάξι 300 μ. μακριά απ’ το σπίτι. Στο γραφείο, λόγω της παρατεταμένης ακινησίας, έχει γίνει της μόδας τελευταία η λεγόμενη «μικροκίνηση». Οπότε δεν παλουκωνόμαστε επί 8ώρου βάσεως σε μια καρέκλα, αλλά φροντίζουμε ανά μισάωρο να σηκωνόμαστε να ξεπιαστούμε. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν το κάνουμε για να πάρουμε μπονμπόν και σοκολατίτσες από το μηχάνημα.

kTMKrrzzc

Απλά πράγματα: ο τύπος που κάνει δέκα χιλιάδες βήματα τη μέρα δεν χοντραίνει. (Φωτό: Cliparts)

Αθληθείτε κι αναπνεύστε

Οι κοιλιακοί χρειάζονται. Τα μούσκουλα αυτά ανακουφίζουν τη σπονδυλική στήλη και εγγυώνται μια αγέρωχη κορμοστασιά. Πέραν αυτού, δεν το ξεσκίζουμε στα παγωτά. Ο δείκτης σωματικού λίπους δεν πρέπει να υερβαίνει το 11% με 12% της μάζας σώματος. Για να κάψετε ότι αντιστάθηκε στα προηγούμενα κεφάλαια, επιδοθείτε επιμελώς σε κάποια δραστηριότητα cardio-training (ποδήλατο, κολύμπι, κουπί κ.λπ.). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 150 λεπτά τη βδομάδα ασκήσεις αερόβιας αντοχής μέτριας έντασης (ίσα που λαχανιάζετε) ή 75 λεπτά υψηλής έντασης (αρχίζετε και μοιάζετε με ντομάτα). Για μια τορνευτή κοιλιά, τη δουλειά την κάνει ο εγκάρσιος μυς (αυτός που συγκρατεί τα σπλάχνα). Για να τον δυναμώσετε, το υπερόπλο βρίσκεται στη διάθεση όλων μας: εναλλαγές θωρακικής αναπνοής (φουσκώνουμε τα πνευμόνια) και κοιλιακής (φουσκώνουμε την μπάκα) με κάθε ευκαιρία (μπροστά στην τηλεόραση, διαβάζοντας εφημερίδα, στο γραφείο…) για αρκετά λεπτά κάθε μέρα. Ριζικό!

Και λίγο νυστέρι (εν ανάγκη)

Αν σκοπεύετε να χάσετε δέκα κιλά λίπους έτσι, ξεχάστε το. Για να μείνετε στυλάκι, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας μικροεπέμβασης, εύκολης και στοχευμένης. Μη-επεμβατικές τεχνικές, όπως η κρυολιπόλυση, η οποία διαλύει το λίπος με την εφαρμογή ελεγχόμενης ψύξης σε περιοχές τοπικού πάχους, μπορούν να ροκανίσουν τα ψωμάκια σας. Η «ήπια» λιποαναρρόφηση, με τοπική αναισθησία και χρήση πολύ μικρών καθετήρων, μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική στην περίπτωση μιας ατίθασης μπακίτσας. Ό,τι πρέπει ως έσχατη πινελιά τελειότητας για τους πιο νάρκισσους εξ ημών.

Ουφ, κουράστηκαν τα δαχτυλάκια μου.

 

Διαβάστε ακόμα: Κύριοι, μην ντρέπεστε πια για το δασύτριχο στήθος σας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top