Υπάρχουν 3 μέθοδοι, μνημοτεχνικής φύσεως: Να θυμηθείτε τι κάνατε τελευταία. Η συστηματική έρευνα. Η βοήθεια κάποιου συνανθρώπου σας με την απαιτούμενη κατανόηση. Σ’ αυτές μπορούν να προστεθούν άλλες δύο: Να σταματήσετε να τα χάνετε (αλλάξτε μάτια). Να τα κρεμάσετε απ’ το γνωστό κορδόνι, το οποίο είναι αποτελεσματικό αλλά και ολίγον κιτσάτο.
Μέθοδος πρώτη: Θυμηθείτε τους χώρους στους οποίους κινηθήκατε
1. Προσδιορίστε την τελευταία φορά όπου υπέπεσε στην αντίληψή σας το ενοχλητικό αυτό αντικείμενο.
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά δεν είναι. Πότε το κρατούσατε στο χέρι και πότε το είχατε κρεμασμένο στη μύτη σας (πράγμα το οποίο εξακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα να συμβαίνει); Θυμάστε; Δεν θυμάστε. Ωστόσο, μια στο τόσο, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Διαφορετικά, καθίστε και κάντε μια λίστα των σημείων όπου τα είδατε τελευταία. Δεν είναι πιο ηλίθιο απ’ ό,τι κάνετε καθημερινά στο ΦΒ.
2. Αλλάξτε διάθεση.
Προσπαθήστε να επανέλθετε στην κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόσασταν προτού τα χάσετε. Μπορεί ν’ ακούγεται αστείο, αλλά αν αυτό δεν είναι μόνιμο, το να φέρετε στο νου σας τι νιώθατε ή τι σκεπτόσασταν πριν από την απώλεια μπορεί να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές σας.
3. Κάντε μια γύρα των χώρων που επισκεφτήκατε τελευταία (της τουαλέτας συμπεριλαμβανομένης).
Με λίγη τύχη, θα τα βρείτε στο μέρος που τα είχατε αφήσει, δηλαδή μπροστά στα μάτια σας. Καλού-κακού, ρίξτε και καμιά ματιά κάτω από το προσκεφάλι της καλής σας.
Μέθοδος δεύτερη: Επιδείξτε συστηματικότητα.
1. Ηρεμήστε.
Δεν υπάρχει περίπτωση, αλλά καλό θα ήταν. Σε ό,τι με αφορά πανικοβάλλομαι. Κι έχω και την άλλη να με ρωτάει τι χρώμα είναι τα μάτια της. Από κακία, απαντάω πάντα κόκκινα. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η cool αντιμετώπιση υποβοηθά την εξεύρεση. Και φυσικά, η γνωστή μπούρδα: Για να καλμάρετε, αναπνεύστε βαθιά και αργά, πλειστάκις, μέχρι τον Ευαγγελισμό.
2. Ψάξτε παντού.
Μου έτυχε να τα βρω στην πιατοθήκη. Χρειάστηκε να πλύνω όλη την οικοσκευή στο χέρι, ελλείψει πλυντηρίου και παρουσία εκδικητικών μικροβίων (Ψέματα). Το βασικό, πάντως, είναι να ξεκινήσετε ψάχνοντας παντού όπου είθισται να βρίσκονται. Κάντε το αργά και προσεκτικά. Μην πετάτε τα υπόλοιπα πράγματα από δω κι από κει αναζητώντας τα, γιατί ο χαμός που θα δημιουργηθεί θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Και μπορεί να φαίνεται χαζό, αλλά ψάξτε πρώτα στις τσέπες και την τσάντα σας.
3. Διευρύνετε το πεδίο των ερευνών σας.
Αν δεν βρίσκονται εκεί που θά ‘πρεπε, μεγαλώνετε σταδιακά την περίμετρο των ερευνών σας, ώσπου να τα ξεθάψετε.
4. Τακτοποιήστε το δωμάτιο.
Ενίοτε, οι προσπάθειές σας στέφονται από αποτυχία. Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή, μία μόνο είναι η λύση: συγυρίστε το χώρο σας. Μπορεί έτσι τα γυαλιά σας να εμφανιστούν ως διά μαγείας.
Μέθοδος τρίτη: Ζητήστε βοήθεια.
1. Από τους φίλους, τους συναδέλφους, την οικογένεια.
Υπάρχουν φορές που πιστεύετε ότι τα χάσατε, ενώ μπορεί απλώς κάποιος να τά ‘χει μετακινήσει ή δανειστεί. Οπότε ρωτήστε αν τά ‘χει πάρει το μάτι τους. Ζητήστε τους ευγενικά να παίρνουν πρώτα την άδεια σας προτού το κάνουν, γιατί θα τους πάρει και θα τους σηκώσει.
2. Αναζήτηση σε δημόσιους χώρους.
Αν ξεχάσατε τα γυαλιά σας σε ένα κατάστημα, ένα εστιατόριο, μια υπηρεσία ή άλλο δημόσιο χώρο, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να τα βρήκε και να τα φύλαξε ή να τα έδωσε στον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο. Ένα τηλεφώνημα αρκεί.
3. Κολλήστε αφισέτες.
Αν ξέρετε το μέρος που τα χάσατε, φτιάξτε χαρτάκια με όλες τις κατατοπιστικές πληροφορίες. Περιγράψτε τα γυαλιά σας και αναγράψτε τον αριθμό του τηλεφώνου σας. Μετά σταυρώστε τα δάχτυλα.
4. Καταφύγετε στη βοήθεια της επιστήμης.
Αν χάνετε συχνά τα γυαλιά σας, έχετε υπ’ όψιν σας ότι κυκλοφορούν πλέον σκελετοί οράσεως με ενσωματωμένο τσιπ συνδεδεμένο με το smartphone σας. Διατίθενται και ξεχωριστά τσιπάκια που μπορείτε να επικολλήσετε στα γυαλιά σας.
Κατά τη διάρκεια της ευχάριστης αυτής ενασχόλησης είναι φυσικό και υγιές να βλαστημάτε την ώρα και τη στιγμή. Όσο πιο πολύγλωσσος είστε τόσο το καλύτερο.
Διαβάστε ακόμα: Ένα τζιν της Pepe Jeans δεν χρειάζεται να επιβαρύνει το περιβάλλον.