Κανόνας: δεν δανείζεστε ποτέ το ξυραφάκι κάποιου άλλου. Θα θελήσουν να σας κάνουν επίσκεψη ολότελα νέα βακτήρια που θα μπουν από τους ανοιχτούς πόρους σας. (Φωτογραφία: Ariel Zambelich)

Θυμόσαστε πώς η μητέρα του Bubble Boy ήθελε να το προστατέψει απ’ όλα τα κακά του κόσμου κλείνοντάς σε μια τεράστια πλαστική φούσκα; Ε, το ίδιο πρέπει να κάνετε με το ξυραφάκι σας για να το προστατέψετε από τα βακτήρια. Οι κοφτερές αυτές λάμες έχουν την κακιά συνήθεια να αποκτούν μια ξεδιάντροπη οικειότητα με το δέρμα σας, γεγονός που το κάνει ευάλωτο στις μολύνσεις, ιδίως όταν το ξυραφάκι δεν διατηρείται πεντακάθαρο. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν ζείτε μέσα σε μια φούσκα, η φροντίδα για την υγιεινή του ξυραφιού είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις απειλές για την επιδερμίδα σας.

Διότι με τη συχνή χρήση, τρίχες, νεκρά κύτταρα, σμήγμα και λοιπή μάκα συσσωρεύονται στα ξυριστικά σας είδη. Προτού περάσει πολύς καιρός, αυτό θα μειώσει τις επιδόσεις τους και θα δημιουργήσει ανθυγιεινό περιβάλλον που ενδέχεται να προκαλέσει κάποια πληγή ή κάποια μόλυνση. Το να κρατάτε καθαρό το ξυραφάκι σας και να το συντηρείτε θα σας εξασφαλίσει μωρουδένια επιδερμίδα που στην περίπτωσή σας για μυστηριώδεις λόγους μπορεί να θελήσουν να φιλήσουν. Ό,τι ξυραφάκι και να χρησιμοποιείτε, το πρωτόκολλο είναι το ίδιο: το ξεπλένετε με ζεστό νερό, για ν’ αποφύγετε τα χειρότερα, καθαρίζετε τις λάμες με μια βούρτσα με σκληρή τρίχα και μετά χρησιμοποιείτε κάποιο απολυμαντικό.

1. Ξέπλυμα των λεπίδων. Βάζετε το ξυραφάκι κάτω από άφθονο ζεστό νερό. Το γυρίζετε απ’ τη μέσα πλευρά, ώστε να απομακρυνθούν τα γένια, τα υπολείμματα της κρέμας ξυρίσματος κι ό,τι άλλη βρομιά έχει κολλήσει ανάμεσα. Δώστε του να καταλάβει κι απ’ την άλλη πλευρά.

2. Ακουμπήστε το ξυραφάκι στα χείλη του νιπτήρα. Το βαράτε γρήγορα και με ελεγχόμενο μίσος να τρομάξουν οι τρίχες κι η παρέα τους. Το ίδιο κάνετε κι όταν το ξεπλένετε, αλλά, εντάξει, μην είστε πολύ βίαιος, ιδίως αν έχετε βαρύ χέρι, γιατί θα το σπάσετε και μετά θα βλαστημάτε.

Από τη στιγμή που το αντικείμενο έχει καθαριστεί επαρκώς, βάλτε το σε όρθια στάση σε μέρος ευάερο. Μετά του βάζετε το καπάκι του που δεν έχετε πετάξει (βασικό) και το τοποθετείτε δίπλα στα προφυλακτικά σας.

3. Χρησιμοποιήστε βουρτσάκι για καλύτερο καθαρισμό. Αν το νερό δεν έχει αποδειχθεί αρκετό, χρήσιμο είναι το ειδικό βουρτσάκι. Οι τρίχες του είναι σαν τα σπερματοζωάρια. Κάποια θα καταφέρει να εισχωρήσει στο σωστό σημείο ανάμεσα στις λάμες και να κάνει τη δουλειά. Αν δεν σας βρίσκεται βουρτσάκι, μία αχρησιμοποίητη οδοντόβουρτσα παίζει επίσης.

4. Αφήστε το ξυραφάκι γυμνό να στεγνώσει τελείως μες τη μοναξιά του. Από τη στιγμή που το αντικείμενο έχει καθαριστεί επαρκώς, βάλτε το σε όρθια στάση σε μέρος ευάερο. Μετά του βάζετε το καπάκι του που δεν έχετε πετάξει (βασικό) και το τοποθετείτε δίπλα στα προφυλακτικά σας. Πρόσθετες υπερβολικές πληροφορίες: Αν το ξυραφάκι σας εκτεθεί επί μακρόν σε υγρασία μπορεί να σκουριάσει και ποιος σας σώζει μετά. Μπορείτε να συντομεύσετε τη διαδικασία στεγνώματος με μια απορροφητική πετσέτα (δεν είναι όλες) ή να το περάσετε από σεσουάρ (πολύ θά ‘θελα να το δω αυτό).

5. Απολύμανση των λεπίδων. Μια φορά την εβδομάδα, παίρνετε ένα μπολάκι και το γεμίζετε με καθαρό οινόπνευμα μέσα στο οποίο πνίγετε την κεφαλή από το ξυραφάκι σας. Πρώτα την πάτε πέρα δώθε για μερικά δευτερόλεπτα και μετά την αφήνετε να μουλιάσει για 5-10 λεπτά. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του παρασκευάσματος το καθιστούν χρήσιμο στη δολοφονία των βακτηρίων και την αποφυγή της σκουριάς. Άλλες αποδεκτές πρακτικές, η χρήση λευκού ξιδιού ή υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ). Μετά το τινάζετε.

6. Μη δανείζεστε ποτέ των ποτών το ξυραφάκι κάποιου άλλου. Θα θελήσουν να σας κάνουν επίσκεψη ολότελα νέα βακτήρια που θα μπουν από τους ανοιχτούς πόρους σας. Επιπλέον, δεν έχετε ιδέα αν ο άλλος ακολουθεί το πρωτόκολλο. Είναι η ίδια λογική όπως με την οδοντόβουρτσά σας.

7. Αντικατάσταση. Οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτό πρέπει να γίνετε μετά από 6-8 χρήσεις. Εσείς, όμως, το ξεφορτώνεστε μετά από δυο βδομάδες. Θεωρήστε το ξυραφάκι παιδί σας.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο αποτελεσματικές λύσεις κατά της τριχόπτωσης τη σήμερον ημέρα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top