Τo concept EZ-PRO της Renault προσφέρει διαμορφώσιμες πλατφόρμες που μπορούν να καλύψουν μεγάλη ποικιλία επαγγελματικών αναγκών, από αυτές της διανομής, μέχρι εκείνες εμπόρων, τεχνιτών και επιχειρηματιών. (Photo credit: Renault).

Εν ολίγοις: χάρη στο EZ-PRO, αφενός οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν πού, πότε και πώς θα παραλάβουν ό,τι έχουν παραγγείλει και αφετέρου το κυκλοφοριακό και η επακόλουθη μόλυνση θα μειωθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με τη Renault, το EZ-PRO είναι σχεδιασμένο για να διαμορφώσει το μέλλον των διανομών “last mile” (το τελευταίο μίλι ωσ την πόρτα του καταναλωτή), των υπηρεσιών δηλαδή που,  αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου των επαγγελματικών μεταφορών. Καθώς το e-commerce εξελίσσεται ραγδαία, οι έμποροι επιδιώκουν να περιορίσουν τα κόστη διανομής και οι πόλεις εξακολουθούν να αναζητούν νέους τρόπους για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού. 

Το προπορευόμενο αυτοκινούμενο όχημα φιλοξενεί μια θέση-γραφείο για τον χειριστή που, απαλλαγμένος από τα διαδικαστικά της οδήγησης, επιβλέπει τη διανομή των αγαθών και των υπηρεσιών. (Photo credit: Renault).

Το EZ-PRO λοιπόν αποτελείται από ένα αυτόνομο αυτοκινούμενο όχημα που προπορεύεται και από αυτοκινούμενες ρομποτικές πλατφόρμες, χωρίς οδηγό. Το προπορευόμενο αυτοκινούμενο όχημα φιλοξενεί μια θέση–γραφείο για τον χειριστή που επιβλέπει τη διανομή των αγαθών και των υπηρεσιών. Απαλλαγμένος από τους περιορισμούς της οδήγησης, ο χειριστής μπορεί να εστιάσει την προσοχή του σε σημαντικότερες εργασίες, όπως στο να επιβλέπει τις λίστες διανομής της αυτοκινούμενης πλατφόρμας και να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις πελατειακές απαιτήσεις. 

Ο στόλος των αυτοκινούμενων ρομποτικών πλατφορμών είτε ακολουθεί σε κομβόι, είτε κινούνται αυτόνομα. Η δε εξατομίκευση είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του concept. Διότι τo EZ-PRO προσφέρει διαμορφώσιμες πλατφόρμες που μπορούν να καλύψουν μεγάλη ποικιλία επαγγελματικών αναγκών, από αυτές της διανομής, μέχρι εκείνες εμπόρων, τεχνιτών και επιχειρηματιών, αλλά και κινητού coffee-shop. 

Ένα κομβόι από ρομποτικές πλατφόρμες θα ξεκινά από το ίδιο σημείο, μεταφέροντας διαφορετικά φορτία σε διαφορετικούς πελάτες.

To ΕΖ-PRO είναι μια κοινόχρηστη λύση. Ένα κομβόι από ρομποτικές πλατφόρμες που ξεκινούν από το ίδιο σημείο, μεταφέροντας διαφορετικά φορτία, αλλά ελεγχόμενα από τον ίδιο υπεύθυνο, μπορούν να έχουν χωριστούς λογαριασμούς, πελατολόγιο, αισθητική ή και διεύθυνση αποστολής. Αφού δε η λειτουργία τους ελέγχεται κεντρικά, η μια πλατφόρμα μπορεί να διεκπεραιώσει τη διανομή των αγαθών ενός online καταστήματος, ενώ μια άλλη μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο για άλλο κατάστημα, συμβάλλοντας έτσι στη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και στον περιορισμό του κόστους. 

O παραλήπτης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ της παράδοσης του πακέτου χέρι με χέρι ή της παραλαβής του από τις θυρίδες της πλατφόρμας που θα είναι διαθέσιμες 24/7 και θα ξεκλειδώνουν με ειδικό app από το κινητό του. (Photo credit: Renault).

Οι παραλήπτες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν μια βολική ώρα και περιοχή παράδοσης. Παράλληλα, ο τελικός αποδέκτης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ της παράδοσης του πακέτου χέρι με χέρι ή της παραλαβής του από τις θυρίδες της πλατφόρμας που θα είναι διαθέσιμες 24/7 και θα ξεκλειδώνουν με ειδικό app από το κινητό του. Οι δυνατότητες αποστολής θα περιλαμβάνουν ακόμα και υπηρεσίες ενημέρωσης για την εξέλιξη της αποστολής σε πραγματικό χρόνο, μέσω ενημερώσεων σε κινητά.  

Τo ΕΖ-PRO είναι μέρος μιας σειράς πρωτότυπων οχημάτων της Renault που εστιάζουν στις αστικές ανάγκες μετακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Με κοινό στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης αυτοκίνησης για όλους, το EZ-PRO είναι -προφανώς- 100% ηλεκτρικό, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο (και πιο ήσυχο) δίκτυο μετακινήσεων. 

Θέλετε περισσότερα; Το video για το Renault EZ-PRO είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό.

 

Διαβάστε ακόμα: Ενώ τσακωνόμαστε για τα ταξί, έφτασε το μέλλον χωρίς αυτοκίνητο (και χωρίς οδηγό).

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top