Το 2015 ονειρεύτηκε να φτιάξει μια στολή για να πετάει. Τρία χρόνια μετά είναι ο αληθινός Iron Man. (Φωτογραφίες: Gravity)

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που έκατσε στον καναπέ του το 2008 για να δει το Iron Man και μετά από 126 λεπτά που τελείωσε η ταινία δεν ονειρευόταν να ήταν στη θέση του υπερήρωα της Marvel. Όχι για όλα αυτά που πέρασε στο φιλμ, αλλά για τρεις βασικούς λόγους: (1) στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρισκόταν ο σούπερ κοολ Robert Downey Jr., (2) ο Tony Stark είναι και μεγαλοφυΐα και δισεκατομμυριούχος και (3) έχει φτιάξει μια στολή για να πετάει. Αλήθεια, γιατί να μην ήθελε κάποιος να είναι στη θέση του;

Κάπως έτσι πρέπει να το σκέφτηκε και ο Richard Browning και το 2015 έβαλε μπροστά το σχέδιό του ώστε να γίνει ο «αληθινός Iron Man». Ναι, ακούγεται τρελό όπως το διαβάζεις αυτό, αλλά ο 39χρονος Βρετανός φαίνεται να έχει αδυναμία στις τρελές ιδέες. Έστω κι αν από πίσω του δεν έχει τα δισεκατομμύρια του Tony Stark. Βέβαια ο κόσμος των εφευρέσεων δεν άνοιξε μπροστά του ξαφνικά πριν από τρία χρόνια. Υπήρχε το DNA του, όπως άλλωστε και ο κόσμος των πτήσεων.

Οι δύο τουρμπίνες που έχει στο κάθε χέρι του δίνουν ώθηση, ενώ δύο ακόμα στην πλάτη τον βοηθούν να διατηρεί την ισορροπία του.

Ο πατέρας του, ο Micheal Browning ήταν μηχανικός αεροπλάνων, αλλά το όνειρό του ήταν να γίνει εφευρέτης. Έτσι παράτησε τη δουλειά του και ασχολήθηκε με το πάθος του. Ένα πάθος που τον οδήγησε σε διάφορες εφευρέσεις, αλλά δυστυχώς ποτέ αυτές δεν του έδωσαν χρήματα. Μια κατάσταση που τον οδήγησε στο να βάλει τέλος στη ζωή του, όταν ο Richard ήταν μόλις 15 ετών. Ίσως άλλος στη θέση του να μην ήθελε να ασχοληθεί ποτέ με τις εφευρέσεις, αλλά ο 39χρονος μάλλον έμαθε από τα λάθη του πατέρα του: έτσι όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το πάθος του επέλεξε να μην παρατήσει την πρωινή του δουλειά.

Του πήρε 9 μήνες έρευνας και δοκιμών ώστε να φτιάξει αυτή τη στολή, η οποία κοστίζει 40.000 λίρες και έχει την ονομασία «Δαίδαλος».

Ξεκίνησε να πειραματίζεται δημιουργώντας μια στολή με φτερά αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμενε. Στη συνέχεια πέρασε στους ηλεκτρικούς κινητήρες, αλλά πάλι τζίφος. Δούλευε 24 ώρες το 24ωρο, βράδια, πρωινά, έχει δηλώσει πως η γυναίκα του τον παρακαλούσε να σταματήσει, αλλά εκείνος δεν τα παράτησε. Το 2016 και μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες του ήρθε η ιδέα: γιατί να μην φτιάξει μια στολή όπως αυτή που κατασκεύασε ο Tony Stark;

Πέρασε 9 μήνες στο εργαστήριό του και σε πειραματισμούς κατασκευάζοντας και δοκιμάζοντας τη στολή του, μέχρι που βρήκε τον κατάλληλο συνδυασμό: μια στολή με δύο τουρμπίνες στην πλάτη για να του δίνουν ισορροπία και δύο τουρμπίνες σε κάθε χέρι για να του δίνουν ώθηση. Το αποτέλεσμα; Τόσο εντυπωσιακό σαν να βλέπεις τον Iron Man (σε αργή κίνηση για την ώρα).

Σήμερα o Richard Browning δίνει διάφορα σόου, παρουσιάζοντας τη στολή του και προσπαθεί να μαζέψει χρηματοδότες για το project του. Και δεν τα πάει άσχημα, καθώς ένας από τους μεγάλους fan του είναι ο Tom Cruise.

Ναι, σίγουρα δεν είναι τόσο εκθαμβωτική η στολή του, αλλά είναι αποτελεσματική. Τόσο ώστε να πετάξει για 12 συνεχόμενα λεπτά περίπου 1 μέτρο πάνω από το έδαφος. Και φυσικά, αυτό του το εγχείρημα προσέλκυσε πολλούς ενδιαφερόμενους: από πολυεθνικές εταιρίες που ήθελαν να γίνουν κομμάτι του project μέχρι τα βραβεία Γκίνες που του χάρισαν μια θέση στο βιβλίο τους.

Βέβαια ο Richard Browning έχει πολλά μπροστά του μέχρι να κάνει αυτές τις πτήσεις κομμάτι της καθημερινής του ρουτίνας. (1) Η στολή του, που την ονομάζει «Δαίδαλος», κοστίζει 40.000 λίρες και ο 39χρονος Βρετανός δεν είναι ο Tony Stark για να μπορεί να την αλλάζει όποτε θέλει. (2) Έως τώρα ταξιδεύει μόνο σε κάθετη θέση, αλλά όπως λέει σε οριζόντια θέση μπορεί να πιάσει μέχρι τα 450 χλμ.ώρα. «Δεν το έχω δοκιμάσει όμως ακόμα, γιατί δεν έχω καταφέρει να ενσωματώσω αλεξίπτωτο στη στολή μου αν κάτι πάει στραβά». Και (3) να καταφέρει να κάνει βιώσιμη την εταιρία του Gravity, ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εφεύρεσή του.

Αν τα καταφέρει κανείς δεν το ξέρει. Άλλωστε οι εφευρέσεις είναι μια δύσκολη πίστα. Ωστόσο ο Richard Browning έχει δείξει έως τώρα ότι τα βγάζει πέρα στις δυσκολίες.

 

Διαβάστε ακόμα: Travis VanderZanden, το γλυκό πουλί των private equity funds

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top