Aριστερά το Explorer και δεξιά το Oyster Perpetual στα 36 χιλιοστά. Μοιάζουν ίδια αλλά δεν είναι (Φωτογραφία: Rolex.com).

    Στέκουν αγέρωχα στον πλουμιστό κατάλογο του οίκου. Μοντέλα πάνε κι έρχονται. Κάθε χρόνο κάποιο νέο προστίθεται στη λίστα επιλογών, εντούτοις αυτά τα δύο παραμένουν τα μακροβιότερα της Rolex. Δεν είναι απλώς δύο εμβληματικά ρολόγια, αλλά μια σπουδή (εις διπλούν) στην κομψότητα και τον ουσιαστικό μινιμαλισμό.

    Το Rolex Explorer και το Oyster Perpetual κουβαλούν μια ολόκληρη ιστορία πίσω τους. Το πρώτο κυκλοφόρησε για να τιμήσει την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο Έβερεστ. Το άλλο φορέθηκε όταν η κορυφή κατακτήθηκε. Στο αμύητο μάτι μοιάζουν σχεδόν ίδια. Κι όμως, δεν είναι ίδια, αλλά δεν είναι και τόσο διαφορετικά. Παράδοξο; Αν εξετάσεις όλα τα στοιχεία που τα συνθέτουν θα βρεθείς μπροστά σε διαφορές που έχουν τη σημασίας τους.

    Το Rolex Explorer κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1953.

    Το Rolex Explorer κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1953 για να γιορτάσει το ιστορικό κατόρθωμα του Νεοζηλανδού Εντμουντ Χίλαρυ και του Νεπαλέζου Τένσινγκ Νοργκέϋ, που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Ήταν ένα μάλλον απλό για την εποχή ρολόι, που σου έδειχνε την ώρα και τίποτα παραπάνω. Ήταν ατσάλινο, με μαύρο καντράν και δεν μπορούσες να προβλέψεις κάποια άλλη εκδοχή του. Είτε σου άρεσε, είτε προχωρούσες παρακάτω.

    Rolex Explorer του ’53.

    Αντίθετα, το Oyster Perpetual παρουσιάζει συνεχώς μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών επιλογών σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας του. Υπήρχαν εκδόσεις από μασίφ χρυσό και Rolesor (ατσάλι και χρυσός), μια εκτεταμένη ποικιλία στους συνδυασμούς καντράν και στεφάνης και διαφορετικά μεγέθη. Έτσι, ενώ το γενικό στυλ και τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να είναι παρόμοια, το Explorer παραπέμπει σε ένα ρολόι-εργαλείο, ενώ το Oyster Perpetual προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στυλ.

    Η Σύγχρονη Συλλογή

    Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το Explorer ήταν αποκλειστικά ένα ρολόι 36mm. Kάποια στιγμή, στην αρχή της έκδοσής του, είχε βγει και σε κάσα 34 mm (όπως το επίσης παρόμοιο -ξαδερφάκι θα λέγαμε- Air King), αλλά αυτό το μοντέλο ήταν ιδιαίτερα μικρό ακόμη και για την εποχή του.

    Ωστόσο, το 2010, η Rolex αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αγνοήσει πλέον τις εκκλήσεις για αύξηση των μεγεθών ορισμένων από τα κομμάτια της. Κάπως έτσι το Explorer κυκλοφόρησε με διάμετρο 39 mm. Σήμερα στα 36 χιλιοστά πλέον και με τα σύγχρονα πρότυπα, εξακολουθεί να μην είναι μεγάλο αλλά σχεδιαστικά είναι περισσότερο ευδιάκριτο στον καρπό, διατηρώντας παράλληλα το τυπικά συγκρατημένο, μελετημένο μη φανταχτερό ταμπεραμέντο του Explorer.

    Το νέο Εxplorer σε ατσάλι και κίτρινο χρυσό (Φωτογραφία: Rolex.com).

    Nα σημειωθεί, πάντως, το 2021 η Rolex κυκλοφόρησε και μια εκδοχή του Explorer σε διχρωμία, με ατσάλι και κίτρινο χρυσό που δίχσε τους φίλους της μάρκας. Άλλοι το θεώρησαν διατμητικό και ιδιοφυές, και άλλοι το βρήκαν κιτς. Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη με το Oyster Perpetual. Να μια ακόμη μικρή, αλλά ευδιάκριτη διαφορά στην γκάμα που αξίζει να την επισημάνουμε.

    Τα τελευταία χρόνια το Oyster Perpetual κυκλοφορεί σε πέντε διαφορετικά μεγέθη, συμπεριλαμβανομένων των 28 mm (το μικρότερο ρολόι που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Rolex -αποκλειστικά γυναικείο), 31 mm, 34 mm, 36mm και το μεγαλύτερο πλέον των 41 χιλιοστών. Η έλλειψη μοντέλου στα 39 χιλιοστά (που είναι κατά τη γνώμη μας η χρυσή τομή στον ανδρικό καρπό, είναι αισθητή). Επίσης στο Oyster Perpetual η μόνη διαθέσιμη μεταλλική επιλογή αυτή τη στιγμή είναι με ανοξείδωτο ατσάλι 904L.

    Το Oyster Perpetual που φορούσε ο συνοδός του Χίλαρι, Tenzing Norgay, το 1953.

    Το Oyster Perpetual, επίσης, προσφέρει πλέον μια ευρύτερη γκάμα επιλογών ως προς τους χρωματισμούς του καντράν, από ροζ και κίτρινο μέχρι κεραμιδί και γαλάζιο, για να μην αναφέρουμε το πολύ ταιριαστό πράσινο και φυσικά το πιο σκούρο μπλε. Από την άλλη πλευρά, το καντράν στο Explorer είναι μαύρο (και λευκό στο Explorer II). Τέλος, βασική διαφορά του Explorer από το Oyster Perpetual είναι φυσικά οι ευμεγέθεις αραβικοί αριθμοί στις ώρες 3/6/9 που του δίνουν έναν πιο σπορ αέρα.

    Το Oyster Perpetual προσφέρει περισσότερες επιλογές όσον αφορά τα μεγέθη και τα χρώματα του (σε βαθμό φλυαρίας).

    Συνολικά, το Explorer φαίνεται λίγο πιο σπορ, ίσως λίγο πιο μυώδες από το Oyster Perpetual. Οι μεγάλοι αραβικοί αριθμοί έχουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο οπτικό αποτέλεσμα από ό,τι θα φανταζόμασταν.

    Tα νέα χρώματα του Οyster Perpetual.

    Ποιο σας ταιριάζει;

    Και τα δύο ρολόγια μας αρέσουν εξίσου. Μπορεί να είναι ελαφρώς αδικημένα ανάμεσα στα πιο εφετζίδικα Submariner και Daytona, ωστόσο και τα δύο αποτελούν την επιτομή του αυθεντικού πνεύματος της Rolex: Λειτουργικότητα, σπορ πολυτέλεια, στιβαρό ντιζάιν με παραδειγματικές αναλογίες. Είναι αλφαδιασμένα status symbols, με ό,τι σημαίνει αυτό, καλό και κακό: Είναι απολύτως διαχρονικά αλλά τα ποθεί και η κουτσή Μαρία.

    Το τι θα επιλέξει κανείς έχει να κάνει με το χαρακτήρα και το στυλ του. Το Oyster Perpetual προσφέρει περισσότερες επιλογές όσον αφορά τα μεγέθη και τα χρώματα του (σε βαθμό φλυαρίας), ενώ το Explorer παραμένει δωρικό, συν την ατσαλόχρυση εκδοχή του.

    Τέλος, διαφορές υπάρχουν και στην τιμή. Στην απλή ατάσαλινη έκδοση των 36 χιλιοστών, η προτεινόμενη τιμή για το Oyster Perpetual είναι στα 5.200 ευρώ ενώ για το αντίστοιχο Explorer φτάνει τα 5950 ευρώ. (Παράλληλα το Rolesor Explorer σε χρυσό και ατσάλι φτάνει, στην ίδια διάσταση, τις 10.000 ευρώ).

     

    Διαβάστε ακόμα: Το απαράμιλλο «Crash Watch» της Cartier.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top