Q&A

Συμφωνεί και ο θείος Ρότζερ.

Όπως και η cargo βερμούδα, το flight jacket ή τα aviator γυαλιά, το safari jacket προέκυψε από το πολυχρηστικό στρατιωτικό ντύσιμο. Η αρχική ιδέα ήταν να εξυπηρετήσει τα στρατεύματα των Άγγλων αποικιοκρατών που στάθμευαν στην Ινδία και γρήγορα γνώρισε μεγάλη εκτίμηση εξαιτίας της άνεσής του και της πρακτικότητας που διέθεταν οι ένα σωρό τσέπες του.

Το στρατιωτικό στυλ διορθώνει τα ελαττώματα ενός παραστήματος, χαρίζει επιβλητικότητα και κύρος σ’εκείνον που το φοράει. Συνδυάζει το λειτουργικό με το συμβολικό, το οποίο είναι κάτι τελείως άλλο από το στόλισμα και την επίδειξη.

Η ιδέα του safari jacket ήταν να φανεί χρήσιμο στα στρατεύματα των Άγγλων αποικιοκρατών που στάθμευαν στην Ινδία. (Φωτογραφία: The Rake)

Το παράδειγμα του Safari jacket είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό του φαινομένου. Παρόν πάντα τόσο στο σύμπαν των στρατιωτικών όσο και στη μόδα ή το σινεμά. Είναι από τα βασικά ρούχα, όπως η μαρινιέρα ή η καμπαρντίνα, για παράδειγμα. Και ας μη φοριέται παρά σπανίως στη χώρα μας, συχνά από εκκεντρικούς τύπους με ύφος αφηρημένο και διόλου μιλιτέρ.

Κομψό, αλλά και παντός καιρού, είναι μια χαρά μ’ ένα έξυπνο formal look – ακόμα και με γραβάτα.

Το χρώμα του στο μπεζ της άμμου γνώρισε δόξες στα εδάφη της Αφρικής, και ιδίως στη Σαχάρα, σε αντίθεση με άλλα στρατιωτικά ρούχα, ώσπου να χειραφετηθεί καθώς το πλατύ κοινό το υιοθέτησε από τη δεκαετία του ’60.

Τις δεκαετίες ’50, ’60 και ’70 το safari jacket έγινε κομμάτι της pop κουλτούρας χάρη στην τηλεόραση και την 7η Τέχνη. (Αριστερά ο Clark Gable στη ταινία «Mogambo», δεξιά ο Roger Moore ως «Άγιος»)

Το Χόλιγουντ συνέβαλε τα μάλα τη δεκαετία του ’50 σ’ αυτήν την εξέλιξη. Ποιος δεν θυμάται τον Κλαρκ Γκέιμπλ στο Μογκάμπο του ’53 ή τον τον Ρότζερ Μουρ σ’ ένα σωρό ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Ήταν η εποχή που το στυλιζάρισμα στον κινηματογράφο ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Ernest Hemingway, έδειχναν την προτίμησή τους στο safari jacket στα μεγάλα τους ταξίδια. (Φωτογραφία: John F. Kennedy Presidential Library and Museum)

Κατ’ εξοχήν ανδρικό ρούχο στην αρχή, κατέληξε να γίνει επίσης ένα must της γυναικείας μόδας, χάρη στον Yves Saint Laurent, ο οποίος εμπνεύστηκε ώστε να δημιουργήσει μια ολόκληρη κολεξιόν ταϊλιέρ και φορεμάτων, με όνομα «Collection Africaine».

Το χειροποίητο safari jacket της Zaremba είναι ίσως το πιο stylish που θα βρεις.

Στη συνέχεια φυσικά εκσυγχρονίστηκε. Χρωστάμε πολλά γι’ αυτό στον Hedi Slimane πριν από καμιά δεκαριά χρόνια που εκτιμούσε ιδιαίτερα τη χαμελαιοντική πλευρά του ρούχου που ταίριαζε μ’ όλα τα στυλ. Ή πιο πρόσφατα στον Balmain.

Το Safari jacket είναι σήμερα ένα ανδρόγυνο κλασικό ρούχο, χωρίς σεξουαλικά χαρακτηριστικά, πράγμα που του επιτρέπει να ταιριάξει με διάφορα στυλ. Κομψό, αλλά και παντός καιρού, είναι μια χαρά μ’ ένα έξυπνο formal look -ακόμα και με γραβάτα- όσο και για μια casual, ντεκοντρακτέ εμφάνιση. Όπως το τζιν, ταιριάζει -σχεδόν- με τα πάντα.

Oι σχεδιαστές επαναλαμβάνουν τους ίδιους κώδικες: 4 εξωτερικές τσέπες, μια χρωματική γκάμα που κυμαίνεται μεταξύ του χακί, του χρώματος της άμμου και του γκρι, κι ελαφρά αλλά ανθεκτικά υφάσματα. Το στυλάκι είναι casual chic. Πάνω από ένα λινό πουκάμισο ή ένα απλό Τ- shirt και για παντελόνι ένα τζινάκι ή ένα chino, είναι άψογο. Παπούτσια desert boots ή εσπαντρίγιες, δεν έχει τόση σημασία. Α, και μην ξεχνάτε να προσθέσετε ο,τιδήποτε θυμίζει τη στολή ενός εξερευνητή: Καπέλα, κυάλια, γυαλιά με δερμάτινες λεπτομέρειες.

Το safari jacket σήμερα μπορεί να ταιριάξει με όλα τα στυλ και όλα τα πορτοφόλια. Αριστερά: National Geographic Safari Jacket. Κέντρο: Ralph Lauren Suede Safari Jacket. Δεξιά: Valstar Safari Jacket.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς επιλέγεις την τέλεια βερμούδα;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top