Σημερινή αστική κομψότητα και νοσταλγικός βιομηχανικός αέρας στο ιστορικό εργοστάσιο της 3Α στη Νέα Ιωνία.

Το brand SCALA di Barelier γεννήθηκε εν μέσω lockdown και κατάφερε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει μια ξεχωριστή παρουσία στον πάντα δύσκολο χώρο της ανδρικής ένδυσης. Ειδικά εκείνης που προσιδιάζει σε άντρες που επιθυμούν να έχουν ένα διακριτό στυλ φορώντας ρούχα κλασικά μεν, αλλά όχι σαν μια άχαρη στολή εργασίας.

Τότε, αρχές καλοκαιριού, ο Νικόλας Μπαρελιέ έκανε το πρώτο λανσάρισμα του νεότευκτου brand του, με την καλοκαιρινή του κολεξιόν που αποδείχθηκε πετυχημένη. Είχαμε να κάνουμε με ένα δυνατό ντεμπούτο που δεν γινόταν να το προσπεράσεις αβασάνιστα. Τα ρούχα μιλούσαν από μόνα τους.

Το εναλλακτικό σαφάρι τζάκετ έχει τη δική του θέση στη χειμερινή κολεξιόν της SCALA.

Ξεχωρίσαμε το τζην πουκάμισο που φοριέται τόσο με σπορτίφ διάθεση, όσο και με γραβάτα.

Τώρα, ήρθε η σειρά του δεύτερου βήματος που είναι πάντα πιο δύσκολο από το πρώτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για έναν λόγο παραπάνω: πολλές φορές τα αντρικά ρούχα του χειμώνα είναι μονοδιάστατα, φτιαγμένα θαρρείς για ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να χάσουν το σουλούπι τους μέσα σε αδιάφορες μονοχρωμίες και σε γραμμές που μπερδεύουν το νόημά τους.

Τα ρούχα του Μπαρελιέ μοιάζουν με μικρά αρχιτεκτονήματα.

Aίφνης, η χρωματική παλέτα των ρούχων της χειμερινής κολεξιόν SCALA αναδεικνύει τις γήινες αποχρώσεις που συνδυάζονται με το διαχρονικό, ευθύβολο μπλε, συνθέτοντας ένα πλήρες μπουκέτο για τη σεζόν. Σε αυτό βοηθούν τα αξεσουάρ που είναι λίγο πιο φωτεινά, προκαλώντας μας σε κομψούς συνδυσμούς χρωμάτων και υφών. Από τη νέα κολεξιόν ξεχωρίσαμε δύο χρωματικά απλά αλλά πολύ ουσιώδη κομμάτια:

Το τζην πουκάμισο που φοριέται τόσο με σπορτίφ διάθεση, όσο και με γραβάτα – δοκιμάστε το με μια μάλλινη σε κοντινούς τόνους. Επίσης, μας αρέσει χωρίς γραβάτα με δυο κουμπιά ανοικτά, κάτω απο ένα σταυρωτό σακάκι. Το αποτέλεσμα βγάζει έναν ιδιαίτερο αέρα που θα χαρακτηρίζαμε ολίγον σέξι.

Ένα ακόμα κομμάτι που αξίζει την προσοχή μας είναι το σκούρο μπλε (navy) σταυρωτό παλτό με τα μεγάλα πέτα και τη ζώνη στην πλάτη: Τόσο όμορφα δομημένο ώστε να μοιάζει και σαν μακρύ σακάκι πάνω από ένα χοντρό ζιβάγκο.

Τα πατρόν αναδεικνύουν την κίνηση του ρούχου σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα.

Ειδική μνεία αξίζει τέλος και το ιδιόρυθμο safari jacket με το ζωνάρι, που συνδυάζει την κομψότητα ενός μπλέηζερ (φοριέται και με γραβάτα) με την εκστρατευτική χρηστικότητα ενός σαφάρι τζάκετ (βλέπε τις μεγάλες εξωτερικές τσέπες) και την άνεση μιας robe de chambre (ένεκα το ζωνάρι).

Οι γήνινες αποχρώσεις δίνουν τον τόνο στη νέα συλλογή.

Το safari jacket συνδυάζει την χρηστικότητα της στολής εκστρατείας με την κομψότητα ενός μπλέηζερ και την άνεση μιας robe de chambre.

Όπως και στην καλοκαιρινή συλλογή της SCALA, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα πατρόν που αναδεικνύουν την κίνηση του ρούχου σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα, καθώς και οι ιδιαίτερες ποιότητες υφασμάτων, με μοτίβα τα οποία γίνονται αντιληπτά με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την απόσταση και το φως. Μια διαδικασία σταδιακής αποκάλυψης του ενδύματος, όπως σταδιακά οφείλει να μας αποκαλύπτεται και ένα κτίριο, ένα άτομο ή μια εμπειρία γενικότερα, ενισχύοντας την τελική εντύπωση.

Το εντυπωσιακό κόψιμο στους γιακάδες των πουκαμίσων είναι από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κολεξιον.

Γενικό χαρακτηριστικό των ρούχων του Μπαρελιέ, είναι η άνεση σε συνδυασμό με την αντοχή των υλικών και την μοντέρνα δανδίστικη αισθητική. Οι γραμμές τους είναι αρκετά υπογραμμισμένες, ενίοτε δραματικές, παραπέμποντας στη σύγχρονη αρχιτεκτονική (ο δημιουργός της μάρκας είναι αρχιτέκτων) κι έχουν έντονες λεπτομέρειες όπως οι ψηλοί γιακάδες, οι σούρες στα μανίκια και οι πιέτες στα παντελόνια, παραμένοντας ωστόσο στενά και μοντέρνα.

Παλτό και σακάκια που γράφουν πάνω στο σώμα.

Η φωτογράφηση έγινε από τον Γιώργο Καπλανίδη στο ιστορικό εργοστάσιο της 3Α στη νέα Ιωνία που παράγονταν εκλεκτά κασμήρια.

Η φωτογράφηση της νέας συλλογής έγινε από τον Γιώργο Καπλανίδη σε έναν εμβληματικό χώρο για την ελληνική υφαντουργία, το ιστορικό εργοστάσιο της 3Α στη νέα Ιωνία. Μια εταιρεία που ειδικεύθηκε στην παραγωγή μάλλινων ανδρικών υφασμάτων (τα περίφημα κασμήρια όπως ονομάζονταν τότε συλλήβδην τα μάλλινα μιας κάποιας ποιότητας). Με τις επωνυμίες “ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ” και “ΣΤΕΡΛΙΝΑ” έγιναν γνωστά και στο εξωτερικό, προτού σταματήσει άδοξα πριν χρόνια η παραγωγή. Μάλιστα η SCALA έχει χρησιμοποιήσει ορισμένα εκλεκτά βιντατζ τόπια στη συλλογή της, από αυτά τα “αθάνατα” που όπως λένε οι παλιοί, δεν ξαναβγαίνουν στις μέρες μας.

 

Διαβάστε ακόμα, Addio Ciro Paone: αποχαιρετούμε τον ιδρυτή της Kiton και «πάπα» της sartoria napoletana.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top