Ο Nicola Ricci έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Credit: thebespokedudes.com

Ο Nicola Ricci έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Credit: thebespokedudes.com

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη μέρα που ο Valentino Ricci παρουσίασε για πρώτη φορά στην έκθεση Pitti Uomo στη Φλωρεντία ένα σακάκι που θα άφηνε εποχή. Αλλάζοντας τον τρόπο που ντύνονται οι σύγχρονοι “δανδήδες” και βοηθώντας στο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά από ράφτες, bloggers και aficionados του λεγόμενου “sartorial look”.

Το χειροποίητο σακάκι Sciamat είναι αρχοντικό και επιβλητικό (φαρδιά πέτα, ψηλό κολάρο, έντονο στήθος, στενή μέση), και παράλληλα καλλιτεχνικό, μποέμ και… ροκ! Χάρη στην καινοτομία της κοπής και της ραφής του δεν “σε φοράει” σαν στολή, αλλά είναι πανάλαφρο και θαρρείς ότι σου χαρίζει φτερά.

Ο μεγάλος αδελφός Valentino ανάβει το cigarillo του “μικρού” Nicola. Η ιστορία τους είναι μια ιστορία στυλ, αδελφοσύνης και ανδρικής “συνενοχής”. (Photo credit: guerreisms.com)

Εκείνη την εποχή, το Bespoke Athens ήταν ακόμα “μωρό”. Ο δημιουργός του, Βασίλης Μπουρτσάλας, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια εμπόρων υφασμάτων -τρίτη γενιά- είχε αφήσει τη δουλειά του ως στέλεχος σε πολυεθνικές στη Νέα Υόρκη, όπου κόλλησε το μικρόβιο του χειροποίητου κοστουμιού, και ονειρευόταν να βάλει την Αθήνα στο παγκόσμιο σιρκουί της υψηλής ραπτικής για κυρίους.

Το χειροποίητο σακάκι Sciamat είναι αρχοντικό και επιβλητικό (φαρδιά πέτα, ψηλό κολάρο, έντονο στήθος, στενή μέση), και παράλληλα καλλιτεχνικό, μποέμ και... ροκ!

Το χειροποίητο σακάκι Sciamat είναι αρχοντικό και επιβλητικό (φαρδιά πέτα, ψηλό κολάρο, έντονο στήθος, στενή μέση), και παράλληλα καλλιτεχνικό, μποέμ και… ροκ!

Αφού επιχείρησε με δονκιχωτικό ζήλο να ξαναφέρει στο προσκήνιο τους τελευταίους Έλληνες ράφτες της παλιάς φρουράς, στράφηκε στη γειτονική Ιταλία με την αμίμητη παράδοση στο ανδρικό στυλ. Άρχισε να ταξιδεύει κάθε εξάμηνο στην έκθεση Pitti Uomo στη Φλωρεντία, σε αναζήτηση του απολύτως χειροποίητου κοστουμιού. Εκεί, o Rolando Scapellato, μετρ της χειροποίητης γραβάτας Dolcepunta, του μίλησε για έναν σχεδόν άγνωστο έως τότε ράφτη που δημιουργούσε αποκλειστικά στο χέρι και μάλιστα με μια εκπληκτική γραμμή που πάντρευε την αρχοντιά του 19ου αι. με τη στενή μοντέρνα γραμμή του σήμερα.

O δημιουργός του Bespoke Athens Βσσίλης Μπουρτσάλας (αριστερά) με τους αδελφούς Ricci (δεξιά) στη Φλωρεντία. Ανάμεσά τους οι style gurus F. Capigatti και K. Guerré. (Photo credit: Marco Mori/New Press Photo)

“Άλλος ένας ψεύτης σκέφτηκα στην αρχή”, θυμάται ο Βασίλης, ο οποίος ωστόσο αποφάσισε να τον αναζητήσει. Αυτό που ακολούθησε ήταν σχεδόν μεταφυσικό: Ο Valentino δεν μιλάει αγγλικά, και ο Βασίλης δεν μιλάει ιταλικά. Όμως, επικοινωνούν με το βλέμμα, με τα χέρια, με το χαμόγελο και αμέσως νιώθουν μια σπάνια οικειότητα.

Η χαρά του μοιράσματος είναι που οδηγεί τους φίλους του χειροποίητου όλο και πιο μακριά στο ταξίδι της ποιότητας και της ομορφιάς.

Από τότε γεννιέται μια ξεχωριστή φιλία και επαγγελματική συνεργασία που τους ταξιδεύει σε Ελλάδα, Ιταλία, Αμερική και παραπέρα, με πυξίδα το ένστικτο του στυλ και την αφοσίωση στη ραπτική τέχνη.

Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν και αποκλειστικές χειροποίητες δημιουργίες των κορυφαίων ραφτάδων της Sciamat, την οποία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα το Bespoke Athens.

Όντας αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Sciamat, όπως κι άλλων οίκων υψηλής ραπτικής για κυρίους στην Ελλάδα, το Bespoke Athens διοργανώνει αυτές τις ημέρες ένα ειδικό trunk show για εκλεκτούς πελάτες που θέλουν να ραφτούν κατά παραγγελία διά χειρός Valentino Ricci.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού τους στην Αθήνα -ειδικά ο Nicola Ricci έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας- και σε συνεργασία με το ANDRO, λίγοι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φοβερό δίδυμο απόψε, από κοντά, και να μυηθούν στα μυστικά του χειροποίητου ενδύματος για κυρίους. Απολαμβάνοντας το κορυφαίο blended ουίσκι Johnnie Walker Blue Label.

To Blue Label είναι ένα κι αυτό ένα “χειροποίητο” blend, καθώς τα βαρέλια στα οποία ωριμάζει επιλέγονται προσωπικά από τον master blender: Μόλις 1 στα 10.000 κρίνεται κατάλληλο για να φιλοξενήσει αυτό το σπάνιο ποτό και να του προσδώσει βάθος, χαρακτήρα και άρωμα. Όπως μονάχα τα εκλεκτότερα υφάσματα μετουσιώνονται σε έργα εφηρμοσμένης τέχνης από τους master tailors. Επίσης, κάθε φιάλη Johnnie Walker Blue Label είναι αριθμημένη, όπως και κάθε bespoke σακάκι είναι μοναδικό.

Gentleman's Wager II_01

Κάθε φιάλη Johnnie Walker Blue Label είναι αριθμημένη, όπως και κάθε bespoke σακάκι είναι μοναδικό.

Οι μετρ του blending έχουν ακόμα ένα κοινό με τους μετρ της ραπτικής: Είναι συνήθως κληρονόμοι της τέχνης τους και των μυστικών της, από την προηγούμενη γενιά. Στην περίπτωση του Johnnie Walker συμβαίνει το πρωτοφανές για ένα τέτοιο παγκόσμιο brand: η γενεαλογία των master blenders να απλώνεται -αδιάσπαστη- σε μια περίοδο 190 ετών.

Παρά τη φινέτσα του ωστόσο που μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και εκλεκτά δείπνα, κατά προτίμηση χωρίς πάγο αλλά με ένα ποτήρι παγωμένο μεταλλικό νερό από δίπλα, το μοναδικό αυτό ουίσκι δεν εστιάζει τόσο στην υψηλή γευσιγνωσία όσο στη χαρά της ζωής. Στη χαρά του να μοιράζεσαι με δικούς σου ανθρώπους αξέχαστες στιγμές όπως αυτές που θα ζήσουν οι προσκεκλημένοι του ANDRO και του Bespoke Athens απόψε στην πλατεία Συντάγματος.

Η ιστορία της συνεργασίας του Bespoke Athens και του οίκου Sciamat είναι κι αυτή μια κατεξοχήν ιστορία φιλίας και μοιράσματος. Χάρη στην κοινή τους τρέλα για το χειροποίητο ντύσιμο και χωρίς να έχουν άλλη γλώσσα επικοινωνίας εκτός από την αφή των πολύτιμων υφασμάτων και τη ματιά του τεχνίτη, ο Valentino έκανε ένα ελληνικό ατελιέ να συζητείται στην οικογένεια του ευρωπαϊκού tailoring, αλλά και ο Βασίλης με τις επαφές του βοήθησε να ανοίξει η απαιτητική αγορά της Νέας Υόρκης για τον ράφτη από το Bitonto της Απουλίας.

Στην εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο Explorer’s bar του NJV Athens Plaza, ο Βασίλης Μπουρτσάλας θα εξηγήσει πώς γνωρίστηκαν, ποιες αξίες μοιράζονται και τι σημαίνει αληθινά χειροποίητο sur mesure -σε αντίθεση με το made to measure και φυσικά το έτοιμο- κοστούμι. Στη συνέχεια, ο Valentino Ricci και ο αδελφός του θα παρουσιάσουν, με ζωντανά παραδείγματα σε sartorial κούκλα, τα μυστικά της τέχνης τους, εστιάζοντας στο βαθύτερο νόημα του στυλ.

Η χαρά του μοιράσματος είναι που οδηγεί τους τρεις άνδρες όλο και πιο μακριά στο ταξίδι της ποιότητας και της ομορφιάς. Όσα μοιράστηκαν, μοιράζονται και θα μοιραστούν με το ANDRO στην καρδιά της Αθήνας υπερβαίνουν μια τυπική συνεργασία και ανταποκρίνονται σε αληθινές αξίες, για τις οποίες αξίζει να υψώνεις το ποτήρι σου.

Το Explorer’s bar του NJV Athens Plaza που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση για λίγους τυχερούς προσκεκλημένους. Ένα αυθεντικό gentlemen’s club στην πλατεία Συντάγματος.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 μυθικοί οίκοι των ανδρικών παπουτσιών, με την υπογραφή του Γιώργου Κωνσταντινίδη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top