Το Secret  Garden House είναι μια καλοκαιρινή κατοικία σχεδιασμένη σαν μέρος του τοπίου.

  Το αρχιτεκτονικό γραφείο Scapearchitecture ολοκλήρωσε πρόσφατα μια εξοχική κατοικία που συνομιλεί ανοιχτά με το κυκλαδίτικο χρώμα και τις σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική. Λέγεται Secret Garden House και είναι ένα υπόσκαφο παραθεριστικό καταφύγιο στο Φάραγγα της Πάρου.

  Το Secret  Garden House είναι μια καλοκαιρινή κατοικία σχεδιασμένη σαν μέρος του τοπίου που την περιβάλλει, δίνοντας έμφαση στη σχέση αρχιτεκτονικής και υπαίθριας διαβίωσης. Αντί να είναι ακόμα μία λευκή κουκίδα στο χάρτη, η κατοικία ενσωματώνεται στην πλαγιά. Αγκαλιάζει τη φύση, αντί να την απομακρύνει και εγκαθιδρύει ένα νέο είδος συμβιωτικής σχέσης με το περιβάλλον της.

  Ο υβριδικός χαρακτήρας του Secret Garden House, ισορροπεί ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο.

  Η κατοικία βρίσκεται στο Φάραγγα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πάρου, κτισμένη σε οικόπεδο ελαφρά επικλινές προς τη θάλασσα. Ένας μικρός ελαιώνας στη νότια πλευρά του και μία συστάδα πεύκων προς τα ανατολικά σηματοδοτούν τα όρια της ιδιοκτησίας και ορίζουν το διαθέσιμο χώρο για την κατοικία.

  Ένας μικρός ελαιώνας στη νότια πλευρά του και μία συστάδα πεύκων προς τα ανατολικά σηματοδοτούν τα όρια της ιδιοκτησίας.

  Ένα κλιμακωτό μονοπάτι από το χώρο στάθμευσης στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου οδηγεί προς την κύρια υπαίθρια περιοχή  διημέρευσης  στο υψηλότερο σημείο της ιδιοκτησίας. Κάτω από την επιμήκη πέργκολα σκίασης αναπτύσσονται χώροι καθιστικού και φαγητού, πλαισιωμένοι από μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ένα deck ηλιοθεραπείας, πεύκα και ένα υδάτινο στοιχείο μειωμένου βάθους που συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος κατά τους ζεστούς θερινούς μήνες. Προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους των Κυκλάδων η υπαίθρια περιοχή διημέρευσης προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τον κήπο, τη θάλασσα και την Αντίπαρο.

  Η κατοικία αναπτύσσεται ως υπόσκαφο κτίσμα.

  Η κυρίως κατοικία βρίσκεται χαμηλότερα στην πλαγιά, εμπρός και κάτω από την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης. Αναπτύσσεται ως υπόσκαφο κτίσμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που επιτρέπουν το διπλασιασμό της επιφάνειας για υπόσκαφα κτίρια κατοικιών.

  Το Secret Garden House: ένα μικρό καταφύγιο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να ξαναβρεί τον εαυτό του.

  Είναι προσβάσιμη διαμέσου του ελαιώνα και επικοινωνεί με την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης μέσω μιας κλιμακωτής επιμήκους δίοδου φωτισμού και αερισμού πλάτους 2μ. Μεγάλα συρόμενα κουφώματα στενού προφίλ εξαφανίζονται πλήρως στους τοίχους όταν ανοίγουν και μετατρέπουν την κατοικία σε ένα ανοιχτό υπόστεγο χώρο με πανοραμική θέα προς τον ελαιώνα και τη θάλασσα, απολαμβάνοντας τα ευεργετικά οφέλη του διαμπερούς αερισμού.

  Η κατοικία περιλαμβάνει δύο μικρά υπνοδωμάτια κι ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με αποκλειστικό λουτρό.

  Οι κλειστοί χώροι της κατοικίας περιλαμβάνουν ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, δύο μικρά υπνοδωμάτια, ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με αποκλειστικό λουτρό και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους. Εσωτερικές αυλές στο πίσω μέρος του υπόσκαφου εξασφαλίζουν τον επαρκή αερισμό του, ενώ μία από αυτές λειτουργεί και ως υπαίθριο shower.

  Η κυρίως κατοικία βρίσκεται χαμηλότερα στην πλαγιά, εμπρός και κάτω από την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης.

  Ο υβριδικός χαρακτήρας του Secret Garden House, ισορροπώντας ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο, ολοκληρώθηκε με έναν αντίστοιχο χειρισμό του landscape design, όπου η φύτευση και το  ανάγλυφο αναδεικνύουν την έκταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης σε όλο το οικόπεδο.

  Κάτω από την επιμήκη πέργκολα σκίασης αναπτύσσονται χώροι καθιστικού και φαγητού.

  Η αειθαλής φύτευση επιλέχθηκε με βάση την τοπική χλωρίδα, με τις μικρότερες δυνατές απαιτήσεις σε άρδευση, εμφανίζοντας μια χρωματική της παλέτα που εναλλάσσεται διαρκώς μέσα στο χρόνο. Τα μονοπάτια έχουν κατασκευαστεί από γαιώδη, πορώδη υλικά, που εξαφανίζονται οπτικά στο έδαφος κρατώντας την παρουσία τους όσο διακριτική γίνεται.

  Πλήρως λειτουργική κουζίνα.

  Η διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού αναγλύφου με την ένθεση της αρχιτεκτονικής σε αυτό,  λειτουργεί απελευθερωτικά για την εμπειρία του χώρου. Κρατώντας  χαμηλό προφίλ κάτω από τα δέντρα, ευθυγραμμισμένη με την πλαγιά, η κατοικία υποβάλλει μια διάθεση  επιλεκτικής απομόνωσης από την πολυκοσμία και την καλοκαιρινή ένταση ενός κοσμοπολίτικου νησιού.

  Μεγάλα συρόμενα κουφώματα στενού προφίλ εξαφανίζονται πλήρως στους τοίχους.

  Γιατί  εν τέλει αυτό είναι το Secret Garden House: ένα μικρό καταφύγιο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να ξαναβρεί τον εαυτό του, κρυμμένος σε ένα μυστικό κήπο, απολαμβάνοντας την ουσία της παραθεριστικής κατοίκησης στις Κυκλάδες.

  Το καθιστικό έχει θέα και από τις δύο πλευρές.

   

  Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

   

  Διαβάστε ακόμα: Μια ξύλινη «σπηλιά» για απόλυτη γαλήνη στα Τρίκαλα Κορινθίας.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top