Το βέβαιο είναι ότι βοηθάει στην προσέγγιση. Επί τρία λεπτά έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε με κάποιον φυσώντας του ολόκληρο το φουγάρο σας στη μούρη. Ειδάλλως, μπορείτε να πάτε να καπνίσετε μόνος σας σε μια γωνία, βυθισμένος δήθεν στις σκέψεις σας, τραβώντας τα βλέμματα, αφού θα κάνετε τους άλλους να πιστέψουν ότι είστε στοχαστικός τύπος που περιβάλλεται από τολύπες μυστηρίου.
Με δυο λόγια: όλες οι επιλογές είναι δυνατές. Εκτός από την Αμερική βέβαια που το τσιγάρο θεωρείται αποκλειστικά εξάρτηση και άρα αδυναμία χαρακτήρος. Ενώ το να σνιφάρεις την κόκα σου δείχνει έναν δραστήριο άνθρωπο που του αρέσει να κατεβάζει ιδέες που βγάζουν χρήμα, που λέει ο λόγος. Και στις μέρες μας, στις γυναίκες, αρέσουν περισσότερο οι άνδρες που κόβουν χρήμα. Τους στοχασμούς τους έχουνε χεσμένους.
Εγώ, ας πούμε καπνίζω τέσσερα πακέτα ημερησίως. Ακόμα και το μπαλκόνι μου μυρίζει τσιγαρίλα. Πρόσφατα γνώρισα μια ωραία γυναίκα η οποία εκδήλωσε περιέργως έντονο ενδιαφέρον να πάει μαζί μου. Μου έβαλε, όμως, όρους: «Το πολύ 20 τσιγάρα. Ούτε μισό παραπάνω». Μου διευκρίνισε ότι η ανάσα που θα της χάριζα ήθελε να μυρίζει λουλούδια.
Προσπάθησα να της εξηγήσω πως δεν είμαι ο Βοτανικός κήπος και πως δεν υπάρχει πιο ασύγκριτο άρωμα από αυτό ενός άντρα που μυρίζει καλό καπνό και καλό ουίσκι. Επί ματαίω. Προτίμησα τα τσιγάρα μου και το νοσοκομείο. Ήταν πολύ πιο ξεκούραστα.
Εν ολίγοις, ο τρόπος που καπνίζει ο καθένας προδίδει και το χαρακτήρα του. Είναι ένας ασφαλής δείκτης για να καταλάβεις με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις. Κατά βάθος, υπάρχουν ψήγματα αλήθειας στο σλόγκαν «Το κάπνισμα σκοτώνει».
Διαβάστε ακόμα: Εγκώμιο στη νικοτίνη, από τον Γιώργο Κωνσταντινίδη.