shaving

Το δίλημμα «μηχανάκι ή ξυραφάκι» είναι πλαστό, γιατί το ξύρισμα είναι προσωπική υπόθεση, ενώ εξαρτάται και από το τι γένια έχει κάποιος.

Ο σπουδαίος και εκκεντρικός συνθέτης Alexander Scriabin (αναζητήστε την ιστορία του όχι μόνο για να δείτε τη λυγερή του μουστάκα) πέθανε το 1915, εξαιτίας μιας μόλυνσης από το ξύρισμα. Με ένα γκραν γκινιόλ γεγονός ξεκινάει αυτό το debate, μόνο και μόνο για να δοθούν τα εύσημα σε μια καθημερινή πράξη που για άλλους είναι ιεροτελεστία και για άλλους «τετελεστία», με την έννοια της βαρεμάρας.

Θυμάμαι τον πατέρα μου, ο οποίος μάλλον ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Ασημένια ξυραφάκια, πινέλα, αφροί και μπολάκια, μαζί με επιφωνήματα και τσιρότα. Μέχρι που στο καθρεπτουάρ πήρε θέση ένα μηχανάκι που τον καλημέριζε με ένα ευοίωνο «βζζζζ». Κι έτσι ο πατέρας μου δεν είχε την τύχη του Scriabin. Ωστόσο, ποτέ δεν αποχωρίστηκε τα ασημένια του ξυραφάκια, τα οποία πλέον ματαίως τον περιμένουν στο καθρεπτουάρ.

Λοιπόν, το δίλημμα «μηχανάκι ή ξυραφάκι» είναι πλαστό, γιατί το ξύρισμα είναι προσωπική υπόθεση, ενώ εξαρτάται και από το τι γένια έχει κάποιος. Ωστόσο, μια υπενθύμιση των επιχειρημάτων για τα υπέρ και τα κατά δεν βλάπτει, ειδικά όταν στην αγορά υπάρχουν νέα προϊόντα ισχυρού τεχνολογικού προφίλ που διευκολύνουν τα πράγματα.

vicent-zp-flickr

Το 1937, η Remington παρουσίασε το μοντέλο «Close Shaver», με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα πάνω από τις λεπίδες.

Μηχανάκι – Η ιστορία

Η ιδέα του μηχανικού ξυρίσματος γεννήθηκε το 1906, με πιονέρους κάτι «εργαλεία» που θύμιζαν τα ξυραφάκια τύπου «Gillette Power Fusion». Η πραγματική ξυριστική μηχανή επινοείται το 1927 από τον Αμερικανό Jacob Schick, ο οποίος ήταν αξιωματικός του στρατού.

Το 1937, η Remington παρουσίασε το μοντέλο «Close Shaver», με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα πάνω από τις λεπίδες, ενώ το 1939 η Philips λανσάρει μια μηχανή με δύο κεφαλές (το 1966, η ίδια εταιρεία παρουσίασε μοντέλο με τρεις κεφαλές) και στρογγυλές λεπίδες. Στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλοι παίχτες, όπως η Panasonic και η Brown.

H ξυριστική μηχανή είναι πιο εύχρηστη και ακριβής, για τις δύσκολες περιοχές του λαιμού, του πηγουνιού και του επάνω χείλους. Επίσης ενδείκνυται για τους χιπστεράδες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι εταιρείες πλασάρουν τις ξυριστικές μηχανές ως είδος πολυτελείας, πακεταρισμένες σε μεταξωτές ή δερμάτινες θήκες, προκειμένου να τονίσουν τη διαφωνία τους με το λιτό βίο. Σήμερα, τα μηχανάκια… υποβοηθούμενου ξυρίσματος ζουν ανάμεσά μας και περίπου 25% των ανδρών τα χρησιμοποιούν (στη Γερμανία υπολογίστηκε ότι το 50% του ανδρικού πληθυσμού τα τιμά).

81ngpdH8RkL._SL1500_

Η νέα “XR 1330 HyperFlex Rotary Shaver” της Remington. Πέραν του προσεγμένου σχεδιασμού, ενσωματώνει σειρά από καινοτομίες, όπως δυνατότητα πολλαπλών κινήσεων για καλύτερη επαφή με την επιδερμίδα. Έχει διπλές λεπίδες και XL κεφαλές, αλλά και μπαταρία λιθίου για 50 λεπτά χρήσης.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μηχανή:

-Οι ειδικές κεφαλές βοηθούν στο γρήγορο ξύρισμα, γιατί ρολάρουν πάνω στο δέρμα και «αναγκάζουν» την τρίχα να σηκωθεί, οπότε κόβεται δια μιας και δεν χρειάζεται δεύτερο πέρασμα από την ίδια περιοχή. Ο αντίλογος, όμως, λέει ότι το ξύρισμα με τη μηχανή δεν είναι τόσο βαθύ και χρειάζεται επανάληψη, ειδικά σε όσους έχουν πυκνά γένια.

-Ενδείκνυται για όσους έχουν ακμή ή θυλακίτιδα ή ευαίσθητη επιδερμίδα.

-Συνήθως δεν χρειάζεστε οπλοστάσιο grooming, ούτε καν νερό, αν και σε κάθε περίπτωση μια περιποίηση με ένα ειδικό προϊόν πριν και μετά ηρεμεί το δέρμα. Τουτέστιν, δεν ανήκουμε σε εκείνους που λένε ξυρίστε-σκουπίστε-τελειώσατε. Ένα μαλακό after shave μαλακώνει την επιδερμίδα και απαλύνει τυχόν ερεθισμούς.

-H ξυριστική μηχανή είναι πιο εύχρηστη και ακριβής, για τις δύσκολες περιοχές του λαιμού, του πηγουνιού και του επάνω χείλους. Επίσης ενδείκνυται για τους χιπστεράδες «μουσακαλήδες» ή τους φέροντες μουστάκι, οι οποίοι επιθυμούν αρχιτεκτονημένο αποτέλεσμα.

-Λόγω της ακρίβειας στο ξύρισμα, αποφεύγονται τα κοψίματα και οι τραυματισμοί, ενώ συνήθως οι τρίχες δεν γυρίζουν προς τα μέσα. Δεν παρατηρείται δηλαδή η ψευδοσήκωση του γενίου από την οποία υποφέρουν 2 στους 10 άνδρες.

-Μεταφέρεται εύκολα και δίνει τη δυνατότητα να ξυριστεί κάποιοςς γρήγορα και απλά.

+23_Razor_Bathroom_1177-4[6]

Η νέα Fusion ProGlide με τεχνολογία FlexBall ™ έχει λαβή που κινείται, προσαρμόζεται και περιστρέφεται ώστε να ταιριάζει στο πρόσωπο κάθε άνδρα. Παράλληλα, η κεφαλή ανταλλακτικών προσαρμόζεται στις καμπύλες του προσώπου για μέγιστη επαφή. Τα ανταλλακτικά έχουν τη γνωστή σειρά πέντε λεπίδων με επίστρωση για συνεχή κοπή και λιπαντική ταινία.

Ξυραφάκι – Η ιστορία

Ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ξύρισμα ήταν γνωστό στους αρχαίους. Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος συνιστούσε στους άνδρες του να ξυρίζονται, για να μην τους αρπάζει από τα γένια ο εχθρός (ένα σύγχρονο επιχείρημα στο debate «μουσακαλήδων» και μη).

Στο πέρασμα των αιώνων δημιουργήθηκε η κάθετη λεπίδα, συνήθως ασημένια με διάκοσμο στη λαβή. Αυτό έγινε το 18ο αι. στο Sheffield της Αγγλίας. Στη συνέχεια, το 1740, ο Benjamin Huntsman επινόησε το ατσάλινο ξυράφι. Το καθημερινό ξύρισμα έγινε συνήθεια, σημειωτέον, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Κάπως μπρουτάλ, αλλά αληθινό: οι στρατιώτες έπρεπε να ξυρίζονται τότε για να φοράνε πιο εύκολα τις μάσκες που τους προστάτευαν από τα χημικά.

Το ξύρισμα με το ξυράφι, στη σωστή του εκδοχή, φρεσκάρει περισσότερο το δέρμα και δεν το ξηραίνει σε σχέση με την ξυριστική μηχανή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Το ξυραφάκι το επινόησε ο King C. Gillette το 1901 και είχε διπλές άκρες και λεπίδες που αντικαθίσταντο. Η ιδέα ήταν απλή αλλά έγραψε ιστορία, ειδικά επειδή οι λεπίδες ήταν μίας χρήσης τότε (και τα κέρδη αστρονομικά).

Το 1960 βγήκαν στην αγορά οι λεπίδες που χρησιμοποιούνταν πάνω από μια φορά, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των ξυραφιών, ενώ η Wilkinson ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε ένα τέτοιο προϊόν.

Benjamin Huntsman

Στο πέρασμα των αιώνων δημιουργήθηκε η κάθετη λεπίδα, συνήθως ασημένια με διάκοσμο στη λαβή. Αυτό έγινε το 18ο αι. στο Sheffield της Αγγλίας. Στη συνέχεια, το 1740, ο Benjamin Huntsman επινόησε το ατσάλινο ξυράφι.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ξυραφάκι:

-Εφόσον ξέρει κάποιος να το χρησιμοποιήσει, θεωρείται ότι προσφέρει το πιο ολοκληρωμένο και βαθύ ξύρισμα, αρκεί να γίνεται σωστά. Όπερ σημαίνει κατάλληλη προετοιμασία με προϊόντα που έχουν μαλακτικά και ενυδατικά στοιχεία, όπως το ολοκαίνουργιο «Gillete Fusion Hydra Gel».

-Μεταφέρεται εύκολα και χωράει παντού, έστω και με τα συνοδευτικά προϊόντα, βλ. αφρούς ενυδάτωσης και after shave.

-Είναι πιο υγιεινό, λόγω των ανταλλακτικών ή των ξυραφιών μιας χρήσεως. Από την άλλη, αυτό αυξάνει το κόστος. Ωστόσο, το ξυραφάκι είναι η πιο προσιτή μέθοδος, ειδικά αν αγοράσετε ξυριστική μηχανή που δεν σας «βγήκε».

-Το ξυραφάκι είναι από τα πρώτα gadgets των ανδρών, επομένως δεν το ξεχνούν ποτέ. Κάτι σαν το ποδήλατο, ως ενσωματωμένη γνώση. Χωρίς αυτή, όμως, να εμποδίζει τους συνήθεις υπόπτους τραυματισμούς. Αν κοπείτε, αποφύγετε το οινόπνευμα και βάλτε κάποιο μαλακτικό έλαιο, όπως το βαλσαμέλαιο.

-Το ξύρισμα με το ξυράφι, στη σωστή του εκδοχή, φρεσκάρει περισσότερο το δέρμα και δεν το ξηραίνει σε σχέση με την ξυριστική μηχανή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Εφόσον γίνεται σωστά, να εξηγούμαστε!

 

Διαβάστε ακόμα: Tριχωτός; Κόψτε κάτι!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top